С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Трафик на песто

Бакхус
22 Юни 2017, 15:27
Share Tweet Pin it Share

Италианско летище вади пестото от забраната за течности

На тръгване от Италия, мисълта е една: как да запазим за по-дълго вкуса й. И го правим буквално - като си купуваме нейните вина и храни. Но най-често после се оказват несъвместими с регулациите за безопасност, и свършват в кофите на летището.
Едно летище, обаче, реши да смекчи правилата в името на най-големия си местен специалитет и на благодорна кауза.

На туристите, заминаващи от летището в Генуа, вече им е разрешено да пренасят повече от 100 мл. течност в ръчния си багаж. И това се отнася единствено и само за пестото - прочутия сос от босилек, кедрови ядки и сирене.

Инициативата на летище "Христофор Колумб" се казва "Il pesto è buono" и позволява в ръчния си багаж да пренасяте до половин килограм песто от Генуа в буркан /или два буркана по 250 гр/. В замяна се очаква дарение от 50 евроцента за Flying Angels - местна благотворителна организация, която осигурява билети за пътуване на тежко болни деца за лечение.




Идеята дошла на самите служители на летището: оказва се, че всяка година им се налага да изхвърлят стотици буркани песто. Сега бурканите се проверяват по същия начин, както и всички останали течности до 100 мл.
В първите 20 дни от проекта, който започна на 1 юни, над 500 души са се възползвали от тази възможност, и са дарили много повече от исканото.

https://twitter.com/hashtag/ilpestoèbuono?src=hash

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  закони, песто
2 Коментара
  • Profile preview
    soulripper
    21, 42, 24 Юни 2017, 21:42

    Песто Дженовезе рулззз!!!:)

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    Читател
    18, 25, 22 Юни 2017, 18:25

    Браво! Много хубава промяна! Само не разбирам що за безумни регулации са тези, които пречат на хората да си отнесат вкусна местна храна у дома - може би се опасяват от някакви зарази ли, микроби ли или от атентат с бурканче с песто?

    Жалко за цялата тази прекрасна храна, която отива в кофите по летищата и трябва след това да свърши на бунището - за нея са се трудили хора, отглеждани са животни и растения, вложена е много любов и накрая нищо. Поне да отиваше за някакви бедни или социално слаби хорица, но явно и това [...]

    Read the full comment не се случва.

    При толкова бедни и недохранени хора и дори малки деца по света подобно разхищение на храна е живо пристъпление, според моите разбирания. Би следвало цялата храна, която се произвежда и продава, да се оползотворява на 99-100%, освен в редки случаи, когато след дълго съхранение вече е негодна за консумация. Интересното е, че дори у нас, където се водим най-бедните в Европа, се изхвърлят немалки количества храна на бунището. Срам!

    ! Оценка
    -2    +5

Реклама »