Новини

Нова Зеландия въведе защитени географски указания

Александър Джурджин 27 юли 2017, 17:34

В Нова Зеландия влезе в сила новият закон за защита на географските указания (ЗГУ), който цели да предпази избите в страната от злоупотреби с вината им. Освен за вино, защитата ще може да се приложи и за производителите на твърд алкохол. Законът беше гласуван през април, но влезе в сила в полунощ на 27 юли. Оттогава

18 района вече са подали документи, измежду които са и най-известните Central Otago, Hawkes Bay, Wairarapa, Martinborough, Marlborough, Gisborne и Canterbury.

Според министъра на търговията Джаки Дийн растящата популярност на новозеландските вина по света означава, че държавата трябва да подсигури тяхната автентичност, да ги предпази от злоупотреби и да подобри имиджът им в чужбина.

През 2016 г. виненият сектор в Нова Зеландия надхвърли границата от един милиард евро с тенденцията да продължава да расте.

Според министър Дийн новите географски указания ще влязат в сила до 6 месеца, колкото е и срокът за тяхната регистрация.

Същевременно, в другата част на света, канадската провинция Квебек също подготвя проект за увеличаване на защитата на вината си. През 2014 г. влезе в сила ЗГУ за снежните вина - IGP Vin de Glace (снежно вино), но производителите сега целят защитата да покрие и белите, розетата, червените и пенливите вина на региона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK