С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Поход срещу алкохола в Нова Зеландия

Бакхус
11 Август 2017, 15:52
Share Tweet Pin it Share

За пореден път въпросът за свободната продажба на твърди напитки идва на световния дневен ред, след като Здравната асоциация на Нова Зеландия пожела забрана на всякакъв вид алкохол в супермаркетите. Аргументите за това са нарастващото потребление на алкохол в страната, особено сред по-младите, което води до сериозни проблеми за цялото общество.

Според становището на здравните експерти, когато едно дете види как алкохолът се продава по същия начин, по който се продава хлябът, водата или тоалетната хартия, то остава с впечатлението, че купуването му е нещо нормално и в реда на нещата. Това създава проблеми не само за всички подрастващи, но и за хора зависими от алкохола, тъй като те могат безпроблемно да си го набавят. Повече от половин милион новозеландци годишно консумират опасни количества алкохол, а болниците и спешната помощ приемат рекорден брой пациенти с алкохлни натравяния през уикендите.

Според асоциацията, спиртните напитки са много по-опасни дори от амфетамините, марихуаната или хероина, защото са много по-евтини, достъпни и лесно водят до зависимост.


Голям брой правителства по света се борят с нарастващата употреба на алкохол, като дори по-либералните скандинавски държави имат много стриктни закони - в Норвегия вино се продава единствено в специализирани магазини и до 15 ч. в събота. За разлика от тях обаче, в съседната на Нова Зеландия Австралия текат обраните процеси и вече има голямо движение за намаляване на забраните, свързани с продажбата на спиртни напитки. От години в Сидни на нощните клубове не е позволено да работят и да предлагат алкохол до късно, а в цялата страна продажбата му на видимо пияни хора е престъпление.

Share Tweet Pin it Share
7 Коментара
  • Profile preview
    Костадин Иванов
    17, 58, 30 Август 2017, 17:58

    "в Норвегия вино се продава единствено в специализирани магазини и до 15 ч. в събота."
    ============
    Е, и? Човек просто става по-предвидлив и си купува повече. Всеки чичка на село прави вино не за събота вечер, а за следващата година.

    Еретик

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    ahasver
    20, 25, 16 Август 2017, 20:25

    Срамежливост! Забравят да отбележат,че местното население - маорите, изпитват неудържимо влечение към високоградусните напитки.В Австралия къркащото население са аборигените.Скандинавските страни са родина на т.н. северняшко пиене - на екс до дъното на бутилката. Няма мезе, няма почивка.

    ! Оценка
    -1    +2
  • Profile preview
    vagabond66
    16, 31, 15 Август 2017, 16:31

    В съвсем близката ни история, помним два неуспешни опита да се намали консумацията на алкохол.
    Това са "сухия режим" в САЩ и преди края на комунизма опита за ограничаване употребата на алкохол в СССР!
    И в двата случая последиците бяха катастрофални!
    Тия в Нова Зеландия е добре да се поучат от "напредналия опит" на двете супер сили!

    ! Оценка
    -1    +3
  • Profile preview
    gmalinov
    13, 36, 15 Август 2017, 13:36

    Базсмислени забрани, от които печели сивия сектор. Който иска да пие, все ще си намери откъде да си достави, я си представете тази забрана у нас?! За Русия да не говорим...

    GM

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    Emil Madjarov
    08, 59, 15 Август 2017, 08:59

    Като си изпатят от него ще го спрат.

    ! Оценка
    -4    +1
  • Profile preview
    tak40309320
    19, 41, 14 Август 2017, 19:41

    Бой, сух режим и пак бой!
    Е па да видим тогава няма ли да се научат.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора

    ! Оценка
    -2    +2
  • Profile preview
    kas.
    12, 24, 13 Август 2017, 12:24

    Изобщо няма да свърши работа такава забрана. Никога не е имало дълготраен ефект. Съмнявам се, че пиенето е заради лесната достъпност на алкохола.

    Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници

    ! Оценка
    -2    +4

Реклама »