Новини

Поход срещу алкохола в Нова Зеландия

Бакхус 11 август 2017, 15:52

За пореден път въпросът за свободната продажба на твърди напитки идва на световния дневен ред, след като Здравната асоциация на Нова Зеландия пожела забрана на всякакъв вид алкохол в супермаркетите. Аргументите за това са нарастващото потребление на алкохол в страната, особено сред по-младите, което води до сериозни проблеми за цялото общество.

Според становището на здравните експерти, когато едно дете види как алкохолът се продава по същия начин, по който се продава хлябът, водата или тоалетната хартия, то остава с впечатлението, че купуването му е нещо нормално и в реда на нещата. Това създава проблеми не само за всички подрастващи, но и за хора зависими от алкохола, тъй като те могат безпроблемно да си го набавят. Повече от половин милион новозеландци годишно консумират опасни количества алкохол, а болниците и спешната помощ приемат рекорден брой пациенти с алкохлни натравяния през уикендите.

Според асоциацията, спиртните напитки са много по-опасни дори от амфетамините, марихуаната или хероина, защото са много по-евтини, достъпни и лесно водят до зависимост.

Голям брой правителства по света се борят с нарастващата употреба на алкохол, като дори по-либералните скандинавски държави имат много стриктни закони - в Норвегия вино се продава единствено в специализирани магазини и до 15 ч. в събота. За разлика от тях обаче, в съседната на Нова Зеландия Австралия текат обраните процеси и вече има голямо движение за намаляване на забраните, свързани с продажбата на спиртни напитки. От години в Сидни на нощните клубове не е позволено да работят и да предлагат алкохол до късно, а в цялата страна продажбата му на видимо пияни хора е престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK