С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Защо скъпото вино е по-вкусно?

Бакхус
18 Август 2017, 11:28
Share Tweet Pin it Share

През 2015 г. беше доказано това, което повечето сериозни винолюбители подозираха: едно вино ще ви е по-вкусно, ако знаете, че е скъпо.

Ново изследване, публикувано в сп. Scientific Reports, обяснява защо и как става това, съобщава Decanter.

Ето какво направил екипът от бизнес училището INSEAD и Университета в Бон: експериментът е проведен сред 30 души - по равно мъже и жени. Задачата им била да опитват вина, докато реакциите им се проследяват на скенер. Преди всяка доза им е съобщавано колко струва бутилката от нея - между 3 и 18 евро. Всъщност дегустационните дози били еднакви и били от бутилки, струващи 12 евро.

Изводът: за едно и също вино участниците давали различни оценки в зависимост от информацията за цената му. По-скъпите получавали по-висока оценка от евтините. По същия механизъм се обяснява и фактът, че чашата вино, която ни сипват на бара е по-вкусна от тази, която си сипваме от бутилката, отворена вкъщи - само защото за първата плащаме повече.

Резултатите от скенера показали и кои области в мозъка се активират при съобщаване на цена. Такава е например префронталният кортекс, известен с приемането на нова информация от външната среда с дългосрочна памет. С други думи тук цените се преработват в очакване.

Друга област е свързана мотивацията и възнаграждението. Точно там става това "изиграване" на мозъка, който образува по-високи очаквания и чувство за добра отплата и възнаграждение.

Екипът ще прави още проучвания, за да се разбере дали е възможно този механизъм да бъде променен така, че мозъкът да не се поддава на тези влияния и манипулации.

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Profile preview
    Костадин Иванов
    06, 59, 22 Август 2017, 06:59

    На цена от 1 евро можете да имате домашно вино само от грозде и с гарантиран район!
    Преклонението пред цената е част от гъзарията.

    Еретик

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    1gmbh1
    20, 04, 21 Август 2017, 20:04

    "Всъщност дегустационните дози били еднакви и били от бутилки, струващи 12 евро.""

    Това обяснява всичко. 30 души не са разбрали, че пият едно и също вино!? 12-20 евро си е обикновено трапезно вино за всвекидневие. В повечето случаи не се различава хубавата(скъпа) бъчвеност и тероар. Наистина хубаво вино под 40-50 си е рядкост. Високите категории са "друга бира".

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    Мойше! Толкоз!!!
    22, 10, 18 Август 2017, 22:10

    Хисторама, това ще бъде интересно. Но можеш да го проб'аш лично: Намери тетрабокс вина на Тера Тангра и ги проб'ай с някое СУПЕР скъпо бутилирано българско вино на...например мошениците от Бояр Домейн. От порядъка на 18-20++ лв/бутилка 750 мл. Правил съм го няколко пъти с "разбирачи". Тера Тангра продават два купажа в тетра'бокс: Мавруд+Мерло и Каберне Совиньон+Сира. Струват (в мрежата Аванти) към 14-16 лв/3 л. Към 5 лв/л. При еднаква температура...не е за пред хората каква е разликата между тях (в полза на Тера Тангра).

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    historama
    19, 18, 18 Август 2017, 19:18

    Вино от 12 евро вече е много добро! Номерът е вино от 5 лв да ти го обяват за 18 евро, и да почакат за реакцията на консуматора!

    ! Оценка
        +4
  • Profile preview
    wys16524047
    18, 57, 18 Август 2017, 18:57

    И рекламите са за това подлъгване на съзнанието!

    ! Оценка
        +2

Реклама »