Новини

Може ли да се пържи само с въздух

София Йотова 06 ноември 2017, 09:21

Вижте здравословната рецепта за пържени кюфтенца на София Йотова тук.

Храните ли се здравословно? Всъщност, да направим крачка назад. Как дефинирате "здравословното"?
Ако преди година някой ми беше казал, че уред, който съдържа в себе си думата "fry" е здравословен, скептична е най-малкото, което щях да бъда. Със сигурност щях да съм много крайна в оценката си и щях да го заклеймя като нещо, което няма място в моята кухня.

Предразсъдъците в храненето ни пречат да оптимизираме навиците си
Какво бихте си помислили, ако ви кажа, че човек може да се храни само със здравословни продукти, а всъщност да се храни изключително нездравословно?
Ами ако ви кажа, че с един Airfryer можеш да приготвяш разнообразни продукти, ястия и храни по начин, който да е напълно здравословен?
И двете неща са истина. Но са истина само, когато знаем как да ги ползваме и какво да правим с тях.

Поляризацията в стремежа към "здравословното" и защо е опасна в дългосрочен план?
Допреди десетилетие по нашите ширини малко хора се вълнуваха от "здравословно" готвене и хранене. Масово се хранехме хаотично и не проявявахме никаква стратегическа мисъл по отношение на изборите, които правехме – как готвим, какво готвим, с какво се храним. По терасите имаше фритюрници, олио цвърчеше на поразия и пържените картофи, крокетите и панираните хапки ни правеха компания почти на всяко хранене.
Днес сме в другата крайност – масова поляризация в нагласата към "здравословното". Кавичките не са случайни. Изпадаме в луда надпревара кой чете повече "здравословни" източници, кой следва повече "здравословни" гурута, кой има повече и по-скъпи "здравословни" уреди, с които да си приготвя всякакви екзотични "здравословни" храни и напитки.
Генерализираме дадени стилове хранене като универсално "добри", а други – като "лоши". Нямаме толеранс към баланса, а си мислим, че фанатизирането на определен начин на хранене, определени храни и определени техники на приготвяне на храната ще ни помогнат да постигнем така мечтания баланс. В крайна сметка влизаме в крайности, които постигат всичко друго, но не и усещане за хармония. А балансът е много далеч.

Да предефинираме здравословното: експериментът - какво е Philips Airfryer?
Philips Airfryer е уред за приготвяне на храна чрез циркулация на горещ въздух, който няма съвсем точен превод на български език и затова макар да е в словосъчетание с думата въздух, терминът "fryer" има потенциал да подведе потребителите по отношение на естеството на уреда. Реално уредът ни най-малко не е фритюрник, макар чисто визуално да има прилики.

Какво може да се приготвя във Philips Airfryer?
Като се замисля, май едно от малкото неща, които не можеш да си приготвиш в уреда, е супа. Уредът е доста разнообразен и макар да не създава такова усещане, в него можеш да си приготвиш всичко през класическите "пържени" на въздух картофи до хрупкави крилца, кюфтенца, печени зеленчуци, кексове, сладкиши, пайове, пролетни рулца и реално всичко, което можеш да си приготвиш във фурната.

Как се работи с уреда?
Нямаше как, трябваше да направя нещо, което никога не правя. Прочетох инструкциите за употреба. Оказва се, че въпросното "пържене" във Philips Airfryer всъщност се случва чрез създаване на идеална циркулация на въздуха и температурата.
Когато веднъж знаеш какво правиш, уредът е наистина интуитивен. В комплекта има книжка с подробни инструкции и множество идеи за рецепти с насоки за време и температура на приготвяне, които са страшно улесняващи.
Освен това, в уреда могат да се ползват тавички от различен материал, хартия за печене и алуминиево фолио – все фактори, които увеличават многократно видовете ястия, които могат да се приготвят във Philips Airfryer.

Какво е впечатлението ми от уреда?
Като един откровен скептик, когато Philips Airfryer попадна в ръцете ми в началото бях недоверчива. Много ми се искаше най-накрая на пазара да има уред, който да може да убеди и най-големите критици на здравословното хранене, че всъщност здравословото може да бъде дори много по-вкусно от традиционните храни и методи на приготвяне, на които сме научили сетивата си. Но пък не бях сигурна какъв е този уред, който хем пържи, хем комуникира концепция за здравословност.

Как се приготвя храната?
Храната се приготвя 50% по-равномерно, така че се запича до златисто от всяка страна, без да е необходимо абсолютно никакво обръщане. В уреда няма място, където се добавя допълнителна мазнина и на практика самото готвене може да се случи и без капчица зехтин, олио, масло или каквато мазнина сте свикнали да ползвате. А резултатът е същият.

Какво ми допадна?
Категорично не очаквах, че уредът ще позволява приготвяне на истински здравословна храна. Представях си, че готвенето ще бъде с по-малко мазнина и може би това ще бъде в някаква степен по-здравословно, но не мислех, че готвенето може да се случва без каквато и да е мазнина. Това беше много приятна изненада и определено слага уреда на почетно място в арсенала от уреди в моята кухня. Харесва ми, че позволява приготвяне на всякакви видове ястия, че скъсява времето на приготвяне неимоверно, както и, че се почиства сравнително лесно.

Какво не ми допадна?
Моят стил на готвене винаги е бил експериментаторски. Аз съм кулинарен блогър, който е създал стотици рецепти от нула, просто защото следването на рецепти не ми допада.
В случая с Philips Airfryer беше важно предварително да се образовам за спецификите на уреда, за да знам как да го ползвам оптимално. Това наложи да прочета инструкциите му за употреба и да следвам рецепти – занимания, които по принцип не са част от моите кулинарни навици.
Но пък щом веднъж знаеш какво правиш, импровизациите се завръщат с бясна скорост и можеш да започнеш да спретваш всякакви нетрадиционни ястия с уреда. Или пък да следваш рецептите от книжката – изборът е твой.
Другият недостатък, който би могъл да бъде проблем, са размерите на уреда. Ако мястото в кухнята е ограничено, може да се наложи уредът да се вади и прибира, което понякога отнема част от ентусиазма.

За кого е полезен уредът?
Уредът е за всеки. За онези, които искат да пробват нещо по-различно, обичат да експериментират и са в постоянно търсене на нови техники на приготвяне. Но и за онези, които имат нужда от нещо бързо, с което просто да спретват вечерята за нула време, когато се приберат изморени от работа. За онези, които държат да се хранят супер дисциплинирано, но и за онези, които не се вълнуват от здравословно хранене.
Уредът е универсален и позволява опцимизация на личния контекст спрямо нуждите и желанията. Също така, помага за разбиване на митове. Защото здравословно не значи еднообразно. Не значи скучно. Не значи безвкусно. Здравословно не значи непременно скъпи и екзотични продукти от далечни земи. Не значи дълго време за приготвяне. Не значи сложни техники, които изискват множество различни уреди.
Здравословно не значи да изключваме всички "виновни" храни, които някога са ни били любими. Здравослоно не значи да се опитваме да превъзпитаме хората около нас, като тотално изкореним нездравословните им хранителни навици.
Здравословно значи оптимизация на контекста. Значи търсене на алтернативи, които не правят компромис с удоволствието, което изпитваме от храната, но същевременно зареждат тялото с ценни вещества и се грижат за огранизма и за цялостното ни здраве.
Здравословното, онова, към което си струва да се стремим, позволява гъвкавост. То ни позволява да моделираме навиците си на готвене и хранене, така че всички у дома да усещат удоволствие и разнообразие от храната. Защото истински здравословната храна е щастлива храна.

Вижте здравословната рецепта за пържени кюфтенца на София Йотова тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK