Новини

Какво, къде, кога (ноември)

Бакхус 13 ноември 2017, 17:36

Дефиле на младото вино
24 - 26 ноември
Пловдив

Фестивалът "Дефиле на младото вино" съществува от 2009 г. Началото му е с 16 участника в 6 възрожденски къщи в Пловдив. През годините събитието се разраства до тридневен фестивал. Осмото му издание отново ще бъде в къщите, музеи, ресторанти и галерии в Стария град. Част от фестивала са "Дни на младото вино", а на "Вечер на майсторите на виното" на 26 ноември се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розови вина. Очакват се около 200 вина от 32 винопроизводителя. Официален старт на "Дефиле на младото вино" ще се даде с концерт на Теодосий Спасов на 25 ноември. По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, което започва от 13 часа от площада пред общината.

http://wineshowplovdiv.events

DiVino.Taste
17 - 19 ноември
София
НДК

Изобщо няма да е пресилено, ако кажем, че до момента това е най-голямото винено събитие в България. Шестте години натрупан опит му позволяват да си има вече и своите правила и съвети: например, че не е подходящо за деца или за силни парфюми.
Форматът е изложение на българските винопроизводители със съпътстваща програма от майсторски класове и лекции. Тази година се представят над 60 от най-добрите български производители. Тук е моментът за пряк контакт с хората, които стоят зад вината и избите, както и да се пробват без ограничение най-добрите над 500 български вина. И тази година има плътна и интригуваща програма на майсторските класове: дълга разходка из сортове и региони: от мелник до порто или от Шампан до Унгария.

https://2017taste.divino.bg

Le beaujolais nouveau est arrivé
16 ноември
цял свят

Годината се превъртя и ето, че пак е третият четвъртък на ноември, когато ще поздравим младото божоле. Това ще направят хората в една значителна част от земното кълбо. Вече няма никакво значение, че събитието всъщност е гениално френско маркетингово прозрение - посрещането на няколкоседмичното младо божоле отдавна е обичан винен празник, който на някои места във Франция продължава три дни, а в Божо - даже пет.
https://www.visitfrenchwine.com/en/event/celebrate-famous-beaujolais-nouveau-five-day-festival

Vinocom
24 - 25 ноември
Загреб

Ноември е знак за всички хърватски винопроизводители да се съберат в Загреб на един от най-големите фестивали за храна и вино в страната. Мястото е хотел "Еспланада", вината са предимно от Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина и Италия - общо към 300 изби. Подходяща възможност да се опитат местните специалитети, както и максимален брой вина от този регион.

Коледен базар
25 ноември - 31 декември
Страсбург

Като ще е базар, да е най-добрият. Страсбург е световната коледна столица. Базарът е най-старият в Европа, за първи път е проведен през 1570 г. Щандовете са 300, пръснати на 12 различни места в града. Традициите са непокътнати, атмосферата - автентична, храната и питиетата - великолепни, и всичко това е на фона на неповторимия елзаски дух.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK