Новини

Големият, кварталният и крайпътният

Марина Караконова 05 декември 2017, 15:16
Три магазина, в които ще намрим рибата, която търсим. Ето някои съвети от тях:

Хрилете трябва да са тъмночервени, очите да не са мътни, при натиск да не остане отпечатък, винаги предпочитайте цялата вместо почистена риба - изключение правят пъстървата и сьомгите, които се чистят още на рибарника.

Тази статия е част от летния брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК.
МЕТРО

95, пише на таблото над щанда с рибите. Числото показва броя на видовете за деня. Максимумът един ден стигнал 112. Рибният щанд в "Метро" е на две години и видимо е най-динамичният и бързо развиващ се. Най-много риби идват от Гърция, следват Турция, Франция, Испания, Норвегия, Дания. Рибите първо пристигат в централната платформа в Прага и оттам пътуват за България. Крабовете, дяволският нокът и лангустините идват от Франция, а омарите - от Щатите със самолет. Българските риби са 15, максимум 20%. Оказва се, че една голяма част от тях се изнасят, така че нищо чудно на гръцки пазар да попаднете на българска риба.

Дивата риба се търси много повече, въпреки че е два пъти по-скъпа и може да се съхранява 5 дни максимум. Сред по-интересните риби са датската скумрия, синагрида, рофос, скорпид, мушмуля, литрини.

Стоката се получава във вторник и петък, тогава са и най-натоварените дни. Всеки месец се пращат проби в лаборатория.

гр. София 1784, бул. "Цариградско шосе", 7-11 км
Гръцка риба

Допреди няколко години магазинът се казваше "Гръцка къща". Днес е "Гръцка риба" - магазин за гръцки стоки и прясна риба, с различни собственици, но запазена формула, а тя е да е един добър квартален магазин с възможно най-достъпни цени. Всеки ден има ципура, лаврак, пъстърва, фагри, сьомга, които идват от доставчици и развъдници. Гръцката риба се взима директно от Гърция. Ритъмът на ходене до там е понеделник и четвъртък или вторник и петък. Тогава може да има и светипетрова риба, змиорка, групери, морски език. Само по заявка може да поръчате диви или речни - сулка, бяла, щука, сом. Бонус е, че абсолютно всяка риба може да бъде сготвена по ваша рецепта и изисквания. В магазина се предлагат и зехтини, маслини, гръцки салати, хайвери, сирена, гръцки вина, и разбира се - узо. Друг бонус е този на малкия магазин - по-голяма доза лично отношение и внимание.

ул. "Димитър Хаджикоцев" 4
0887 18 09 18
Рибата е в Славовци

Така твърдят в този магазин, това е и името му във Фейсбук. Магазинът е на 8 години. От него се зареждаше щандът на Халите. Намира се на самия път, което може би не е най-приятното, но е удобно за намиране. Квартал Славовцина в град Нови Искър е бившето село Славовци. Намира се в началото на Искърското дефиле на 8 километра северно от София.

В магазина обикновено изборът е между 30 - 40 риби, максимумът е 50. Почти всички идват от рибарите в Катерини или рибната борса в Солун, до където се ходи два пъти седмично. Съотношението гръцки - български риби е 90:10. Обяснението: в мръсно море и реки плюс бракониери няма как да има риба Две еднометрови щуки плуват в аквариума, а подът постоянно е заливан с вода от маркуч. В другата част на магазина се готвят рибите - пържат се, пекат се, мариноват се.

Освен чирузите, маслините и салатите като мезе се предлагат кайзеровани пастърми от риба, направени на място. Основните клиенти са местни и виладжии, но има и заклети клиенти, които идват специално от София заради богатия избор.

"Искърско дефиле" 39
088 730 5504


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK