Галерии

Бакхус Вино Ден: Вила Мелник (снимки)

Фотограф: Илиян Ружин 30 май 2017, 12:35
Тръгваме за "Вила Мелник", заредени с води Acqua Panna & San Pellegrino и току-що излезлия брой на вестник Капитал #БезЗарядно.

Специални благодарности на партньорите ни Аведни и TravelPoint.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. След дълъг път стигаме до целта ни - лозовите масиви на "Вила Мелник".

Прочетете цялата статия тук.
Семейство Зикатанови ни посреща начело с бащата Никола Зикатанов, koйто ни разказа как винарната е открита през 2013 г. и от първия ден е отворена за гости.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. В този сезон е времето за колтучене - свалянето на излишните леторасти от лозите.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Любка Зикатанова - другата половина на "Вила Мелник" и Никола Зикатанов.

Прочетете цялата статия тук.
През 2014 година след учене и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява и дъщерята Милица, която веднага печели своите гости с чар, познания и широк светоглед.

Прочетете цялата статия тук.
Преди милиони години котловината, в която се намираме, е била дъно на езеро, затова почвата е предимно от пясък и наноси, не е еднородна, затова дори в рамките на един парцел има по-силни и по-слаби лозички. Добрата новина е, че купажът им води до по-нюансирани и богати аромати и вкусове.

Прочетете цялата статия тук.
Благодарим на партньорите ни Olympus Bulgaria, че подкрепиха първия "Бакхус Вино Ден".

Прочетете цялата статия тук.
Българските сортове съставят 50% от лозовите им масиви и включват сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Руен, Мавруд, Сандански мискет и Тамянка.
Биоразнообразието е сред нас: до избата има засадени различни сортове десертно грозде, нарове, райски ябълки, смокини, бадеми, маслини.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук.
Снимката е направена с Olympus OM-D E-M5 Mark II.
Висок клас фотоапарат с гарантирано най-добрата стабилизация на изображенията, идеален за снимки и видео без размазване при лоша светлина и без статив, с удобен и компактен размер с тегло само 417g. и качествена влаго, прахо и студоустойчива конструкция, така че нищо да не ни попречи на творческия ентусиазъм и желание да направим запомнящи се кадри.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук.
От тук гроздето се пуска надолу. Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250 тона грозде. Построена е на три нива, като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Обиколката вътре в избата започва с една икона на стената: това е копие на византийската "Христос - лозя на живота".

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Избата е на 15 м. дълбочина и на практика се намира в хълма Бели брег. Тук отлежават литрите от 10 червени и 6 бели вина. Бъчвите са български и американски, има и няколко френски. Подземието е изкопано на ръка. Оказва се, че в него има истинско находище на по-рядката бяла глина и хората си взимат от нея за пресичане на гроздовия сок, както и на сладката - рачели или смокинови.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Започваме дегустационно пътешествие с шест вина: Bergulé Viognier&Chardonnay, Orange Wine, Bergulé Rose, Bergulé Melnik&Pinot Noir, Bergulé Cuvee, AplauZ Melnik 55.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук.
Милица с гордост разказва за наградените вина на избата: oранжевото вино стана №1 "Специално вино" на България за 2016 и бе класирано под №20 от Класацията Топ 50 според DiVino.bg. Според същата класация, AplauZ Shiroka Melnik е №30, а Bergule Cuvee спечели приз "Best Buy" за най-добро съотношениe цена-качество.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Специално за нас се отваря колекционерска бутилка: първата реколта Мелник 55, 2010 г. Впечатляващо.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. От подземните тунели се изкачваме на върха на хълма. Панорама от 360 градуса. Завъртайки се, пред нас са Беласица, Огражден, Кулата, Славянка, Пирин, вулканът Кожех на Рупите. По въздушна линия сме на 8 км. от Гърция.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Алекс Зикатанов и сестра му Милица.

Прочетете цялата статия тук.
Печено агне и дроб-сърма, сготвени от Йосиф Василев, собственик на едноименната ферма в Капатово - място, от което може да си купите чудесни млека и сирена.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Снимката е направена с Olympus OM-D E-M5 Mark II.
Изненадаха ни и WiFi възможностите на апарата, с които направихме настройки на блендата, скоростта на затвора и другите параметри през телефона, без дори дори да докоснем фотоапарата.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Пристигнахме в имение "Зорница". Уникално място за почивка.
Комплексът разполага със собствено лозе, съответно - и вина. Има игрище за голф, открит басейн с топла вода и изглед към планината. Работи се върху проект за миниплажове и спа-център до края на годината.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Снимката е направена с Olympus OM-D E-M5 Mark II.
За тези, които обичат фотографията, искаме да споделим, че до 15 юли 2017г. можете да се възползвате от офертата на Olympus за 200 лв. бонус за модела, както и за 5 обектива от тази система. Повече информация ще намерите на bonus.olympus.eu

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Ресторантът разполага с впечатляваща винена листа с около 300 вина: освен ключовите райони, производители и реколти, има специално внимание върху десертните вина. Това, което веднага впечатлява, е умният и удобен начин на подредбата й, направена от Александър Скорчев.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Благодарим и на партньорите ни Coravin.
Системите за вино Coravin са най-новия, практичен и достъпен уред в света на виното, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Специални поздравления и за Васил Спасов, шеф на ресторанта в имението - aEstivum. Той ни беше приготвил четиристепенно авторско меню с интересни вариации с цвекло, телешки език, свинско, и локум.

Прочетете цялата статия тук.
Цвекло, патешка пастърма, портокла, мелнишко вино и козунак.

Прочетете цялата статия тук.
Телешки език, мариновани зеленчуци, патешки дроб и хрянов крем.

Прочетете цялата статия тук.
Свински врат, пюре от зелен лук, брюкселско зеле и винен сос.

Прочетете цялата статия тук.
Бърнт парфе от локум, зехтинов сладолед и меренг от коприва.

Прочетете цялата статия тук.
Последната ни спирка в този изпълнен с винени и вкусови емоции ден, беше хотел "Речен Рай".
Хотелът се намира в местността "Двете реки" на изхода на Мелник, на 700 м от центъра на града. Две реки минават през целия имот и се събират в Мелнишката река, която продължава покрай цялото градче. Около хотела има величествени сипеи, които придават незабравима релаксираща атмосфера, заедно с многобройните дървета.

Прочетете цялата статия тук.
Класическа закуска от запечени филийки с кашкавал. Хлябът е домашен.

Прочетете цялата статия тук.
Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Прочетете цялата статия тук. Последна спирка - пазарче за плодове и зеленчуци между Мелник и София.

Прочетете цялата статия тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK