Платена публикация

Червено злато и оранжево сребро за Вила Мелник

Вила Мелник 19 юни 2017, 10:58

Доброто съотношение качество/цена и възможността да опитат нещо вълнуващо и нетрадиционно са две от нещата, които са особено привлекателни за винените почитатели. Първото, защото прави доброто виното достъпно, а второто - защото ни кара да погледнем в нова перспектива и да осъзнаем, че познатата ни от хилядолетия напитка може да бъде винаги нова и изненадваща.

За това и двата медала за вила "Мелник" от тазгодишното издание на Concours Mondial de Bruxelles: златен медал за Bergule Cuvee 2012 и сребърен за Оранжево вино от Совиньон блан 2016, са особено важни. И неслучайно точно тези вина получиха и две други ценни отличия по-рано през годината от сп. DiVino: "Best Buy" за най-добро съотношение цена-качество за Bergule Cuvee и "Best Special Wine" за Оранжевото вино, което бе и най-високо оцененото бяло вино в класацията Топ 50.


Bergule Cuvee 2012 е в средния ценови клас на избата с цена на рафта около 10-11 лв. В същото време този сочен, елегантен и жив купаж от каберне совиньон, сира и мерло, впечатлява с комплексни аромати на зрели черни плодове с шоколад, подправки, печено месо и благородни землисти акценти. Вино, което носи наслада и само по себе си, но свежестта му и по-лекото тяло го прави и прекрасен компаньон за храна.
И това не бяха единствените отличия за това прекрасно вино. То получи злато и на международно винено състезание в Букурещ, а следващата му реколта бе отличена със сребро на наскоро провелия се Балкански международен винен конкурс в София.

Оранжевото вино от Совиньон блан е специално, защото успешно се справя с трудната задача да покаже стилистиката на оранжевите вина, но в същото време да бъде и достъпно и разбираемо за широката публика. Тези вина, които завладяха интереса на част от винолюбителите в последните години, се създават чрез изключително щадящи практики, с минимална технологична намеса, дълъг контакт с ципите, а често и чрез естествена ферментация. Тази им натуралност обаче ги прави по-трудно разбираеми - интересни за опитване, но не и лесно за пиене заради по- високите киселини и танини.
Оранжевото вино на Вила Мелник обаче е чудесно въведение за по-широката публика в този свят, защото е елегантно и приятно, с характерните свежест, наситени аромати и вкусове, но в същото време с приятни танини и премерен характер. Цената му от около 20-22 лв на рафта също е разумна в сравнение с други предложения на пазара, като то може да се намери в специализираните магазини и ресторантите с добри винени листи.

"Правим това вино за втора година подред и отново наблюдаваме голям интерес към него, както от страната, така и от чужбина", казва Милица Зикатанова, маркетинг директор на избата. Инициативата да експериментират с оранжево вино е именно нейна. "Видях, че на западните пазари се интересуват все повече от крафт вина, необичайни вина, които използват нестандартни технологии, и завръщането към натуралните практики от едно време. Оранжевото вино е древна технология и за нас беше интересно да я възродим и интерпретираме по модерен начин", казва тя.
Етикетът също е различен от общата стилистика на избата и показва стремеж към все по-елегантни, но интересни и смели вина.

И все по-ценени. Освен отличия за тези двете вина, 2017-та година дотук донесе още злато и сребро от международния конкурс в Канада за сирата от серията Aplauz и сребро за друг прекрасен купаж в серията Bergulé - мелник и пино ноар.
Балканският конкурс пък позлати сирата от Aplauz и белия купаж Bergule от шардоне и вийоние, а състезанието в Букурещ отличи със злато и Aplauz Каберне Совиньон Резерва 2014. Всъщност в последните години каберене совиньона на Вила Мелник се превърна в истински магнит за медали - четири златни от SVM Canada, Concours Mondial de Bruxelles и Mundus Vini, както и бронз от Decanter.

Не очакваме и по-малко от Вила Мелник, защото тя е не само една от най-интересните и активни изби в България, но и един от най-успешните популяризатори на българските сортове в чужбина. Половината от лозята на избата са с типичните за региона широка мелнишка моза, мелник 55, руен, керацуда, сандански мискет, както и тамянка и мавруд, като това е единствената изба в тази част на България с насаждения от мавруд.
Местните сортове присъстват и в трите серии вина на избата: Aplauz са едносортови вина, отлежавали в нови бъчви около 18 месеца, с голям потенциал за стареене; Bergule са едносортови и купажни вина, по-плодови, но и комплексни, прекарали до 9 месеца в дъб; а Фамилна Традиция са свежи, леки, плодови вина за всеки ден.

"Опитваме се да покажем потенциала на местните сортове и да ги издигнем до световно ниво. И това, че някои от тях са носители на медали от международни състезания показва, че те с нищо не отстъпват на международните сортове", казва Милица Зикатанова. Световните тенденции наистина са в посока търсене на уникални местни сортове и именно те са начин България да се отличи на пазара.
А от Вила Мелник се справят с тази мисия повече от супешно, като наскоро избата бе включена в десетото издание на спарочника Wine Behind the Label на Neville Blech и David Moore. Това е може би най-пълното издание към водещите винопроизводители в света и техните вина, като само 4 български изби присъстват в него. "За нас е чест да бъдем забелязани редом до най-влиятелните и признати световни винарни", казва Милица Зикатанова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK