Регистрация

Новини

"Зелената къща" отличи автентичното българско гостоприемство

Бакхус
03 Декември 2008, 19:39


Вила "Кибела", в с. Крапец бе отличена с награда "Кулинарно изкуство и органична кухня" в първото издание на конкурса, а "Зелена къща на годината" стана хотел "Тома", в Сливен.
Конкурсът бе организиран от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), която направи две пътувания през месец ноември за оценка на 27 къщи за гости и семейни хотели из цяла България.
"В България има не малко места, където можеш не само да избягаш на село, а и да ядеш храна с истински мирис и вкус, да се докоснеш до природните красоти, традициите и самобитната култура на местните общности, носители на вековни традиции, да избягаш от стреса на ежедневието и да се заредиш с нови сили и енергия, споделят от Комисията за оценка на "Зелените къщи". Но това, което прави тези къщи за гости, малки семейни хотели и вили уникални са гостоприемството на домакините, тяхното лично отношение и грижата за клиента, посрещането на гостите с усмивка и общуването с тях.
Равносметката от конкурса е 14 сертифицирани обекта, които покриват специалните изисквания на Европейската асоциация за селски и екотуризъм (ЕСЕАТ) и 9 номинирани обекти, които покриват минималните изисквания, но на които предстоят още някои подобрения в определен срок за придобиването на сертификат "Зелена къща".
Награда "Съхраняване и представяне на традиционните обичаи и тайнства" получи къща за гости "Дешка" в с. Горно Драглище, а "Аргирови къщи" в с. Арда бяха удостоени с отличието "Местни инициативи за устойчиво развитие".

Ключови думи:   къщи, кулинария, сертификат, устойчиво развитие