С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Сомелиерът на Fat Duck е номер едно в Европа

Юлия Костадинова
21 Май 2008, 09:16
Share Tweet Pin it Share

Той е относително млад, но вече има зад гърба си над 10 години стаж като сомелиер в различни ресторанти в Обединеното кралство. От три години Бал е сомелиерът на може би най-известния английски ресторант - Fat Duck, собственост модерният кулинарен гений Хестън Блументал. Родом от Анталия, Турция, той завършва Университета по туризъм и ресторантьорство там и почти веднага след това заминава да работи на Острова, а няколко години по-късно започва работа при Хестън Блументал.

Финалът се състоя на 19 май в Народния театър "Иван Вазов". За пръв път домакин бе България, в лицето на БАС - Българската асоциация на сомелиерите.

На финалната права се състезаваха само трима от 10-мата полуфиналисти, избрани сред първоначалните 30 участници. Сред финалистите за съжаление не попадна българския представител - Любомир Стоянов от "Мусала палас", Варна (Ресторант на годината Бакхус -Chivas Regal 2006). Финалистите бяха Ерик Цвибел от Франция, Паоло Басо - Швейцария и Иса Бал - Турция. Тримата трябваше да премерят своя професионализъм в следните дисциплини: отваряне и сервиране на шампанско, декантиране на вино и съчетаването му с ястия, откриване на грешки по винена карта, сляпа дегустация на три вина (бяло, червено и десертно) и дегустация на 12 спиртни напитки, от които шест в прозрачни дегустационни чаши и шест - в непрогледни чаши от черно стъкло. Журито бе съставено от големи имена в света на виното и кулинарията - сред които Жерар Басет (MS и MW), Серж Дюбс (най-добър сомелиер в света за 1989 г. и вицепрезидент на ASI в Европа), мадам Шантом (посланник на ASI) и др.

Кулминацията на събитието настъпи, когато победителят, заедно с двамата подгласници, седнаха на трона, изработен за БАС от един от спонсорите им - мебели "Буржоа". Върху него се подписаха всички 30 кандидата за най-добър сомелиер на Европа. Но само победителят Иса Бал получи златната фиала, реплика на изящния тракийски съд за вино от Панагюрското златно съкрвоище и сребърен ритон от "Белведере България", също спонсор на събитието. Viva Tel подариха ваучери за безплатни разговори, а останалите спонсори, сред които Moet&Chandon, Vayk Wines, Peter Lehmann, Hess Group и Alsace Wines бяха предоставили вината в конкурса. С тяхна помощ, но не и без сериозните усилия на БАС, събитието бе определено като много успешно.

Вдигайки високо ценната фиала накрая Иса Бал възкликна: "Тази награда е за Балканите!".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »