С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

O, Русе!

Ваня Райнова
09 Октомври 2008, 17:47
Share Tweet Pin it Share

Защо Русе?

Търговци от Дубровник, Геноа и Венеция още през XVI век го забелязват като разрастващ се търговски център, и мнозина от тях се установяват тук, за да участват в елегантния му градски живот. През XVIII и XIX в. в Русе се заражда новата национална индустрия, като българските фабрики са смесени с тези на фламандски и арменски предприемачи. Сливането на западни и източни влияния остава в основата на неговия чар и днес, макар и позахабен и погрознял през социализма, градът започва да си възвръща славата на един от най-красивите в България.

Не пропускайте

Кафе на площада
Сутрешното кафе на "Централната" е неизменна част от местния бит. Пешеходната "Александровска" е обсипана с кафенета. Моят избор е "Пикадили", на номер 75. Освен че предлага чудесно кафе, "Пикадили" заема мястото на стара швейцарска сладкарница, която някога е била известна както с вкусотиите си, така и с ектравагантното хоби на собственика си да извайва ледени статуи в реален размер. Столовете на външните маси са аранжирани така, че никой да не сяда с гръб към дефилиращите пешеходци - рай за зяпачи като мен. Оттук можете да наблюдавате как градът се пробужда, въпреки че ако обикновено посрещате утрото в София или друг космополитен център, може да ви се стори, че Русе така и не се отърсва от съня. Тук хората не крачат целенасочено, те се разхождат. Разходете се и вие.

Градска разходка
За човек, свикнал с гледката на кооперации, осакатени от минерални мазилки в прасковени тонове и великолепни къщи, пренебрегвани, докато естествената им разрухата не освободи място за някоя псевдофутуристична постройка с огледални стъкла, разходката в централната част на Русе е едно оптимистично преживяване. В града има 267 архитектурни паметника, съхранили европейските стилове от XIX и XX век. Сградите в стил барок, сецесион и империален разказват за влиянието на Виена, Будапеща и Букурещ. И най-вече, по всичко личи, че местната управа се грижи за тях.

Порцелан и парасол
Копринени пискюли, ветрила от слонова кост, папирусови чадъри, и порцеланови сервизи с британски ловни сцени и черешови цветове. Това са експонати от Музея на градския бит (ул. "Фердинанд" 36), събрани от домовете на някогашните заможни русенски фамилии. Сградата, в която се помещава музеят, е наречена Къщата на Калиопа. Твърди се, че е дарена  от Митхат паша на победителката в състезание по стрелба с лък, Калиопа - любима на пашата, но съпруга на друг. Според една от версиите състезанието спечелила не Калиопа, а доверен воин на пашата, стрелял вместо нея. Русенци много обичат тази легенда. Дори управителката на музея се съгласи да пишем за нея, въпреки че според нея нищо в архива, който включва и нотариалните актове на къщата, не я подкрепя.

Индустриална археология
Следвайте реката до Националния музей на транспорта, отворен през 1966 г. в сградата на първата българска гара. (Русе се гордее с много първи неща - първата съвременна печатница; първите наименувани улици; първата частна банка, търговска камара и застрахователна компания; първата кинопрожекция, през 1897 г., само две години след тази на братята Люмиер.) Тук ще намерите вагоните на султан Абдул Азис, на българските царе Фердинанд и Борис III, на маршал Толбухин.
Алтернативно, обиколете оцелелите стари фабрики на Русе. Някъде към 1915 г. те са наброявали близо 300, без да се броят занаятчийските работилници.


Къде да отседнете

Хотел Ана палас
Ул. "Княжеска" 4
Тел.: 082/ 825 522
Сградата е построена през 1888 г. по проект на арх. Валсамаки за жилище на едър търговец, които през 1906 г. продава имота на Хуго Шоберман, собственик на първите модерни таксита в Русчук. През 1910 г. той я проиграва на една партия покер, превърнала се в градска легенда. От тогава последователно в нея се помещават няколко посолства, музеи и дружества, а сега и хотел.

Хотел Рига
Бул. "Придунавски" 22
Тел.: 082/822 042
Ако имате слабост към префасонирани соц икони, хотел Рига си струва посещението.
 




Къде да ядете


Комплекс Левента
При телевизионната кула
Tel.: 82 862 880
Ресторантът и винарската къща в комплекс Левента са разположени в някогашното най-голямо и силно звено на русенската османска крепост. И кухнята, и вината имат много почитатели. Но най-забележителен е интериорът.

Кораб-ресторант "Балканска принцеса"
При хубаво време "Балканска принцеса" предлага вечеря с разходка до Дунав мост и обратно. А и всяка събота организира акция за деца "Почисти кея" срещу безплатна разходка по Дунава
 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  гара, музей, Русе, хотел
1 Коментар
  • Anonymous
    Мария
    21, 20, 16 Октомври 2010, 21:20

    Русе е аристократичния град на България.Няма сайт за известни личности родени в Русе,а те са толкова много.Пишете повече за историята на града преди 1944г

    !

Реклама »