С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Чиния спокойствие

Невена Панайотова
23 Октомври 2008, 12:15
Share Tweet Pin it Share

Бялата къща, втори етаж, вратата в ляво. Прекрачвайки прага й, човек попада в друго измерение, което не само няма общо с шумния и прашен живот на улицата, но и му противоречи. По много начини.

Ашрамът на Вринда клуб е основан от Лидия Василева през 2001 г. - една спокойна и лъчезарна млада жена, оставила някъде в миналото кариерата консултант в комуникационна компания за сметка на нещо значително по-неразбираемо за повечето хора - индийската философия.

Ашрам е думата на санскрит, с която е наричана обителта на мъдреците и отшелниците в древна Индия - място, където те са търсили уединение от суетата на материалния свят. Съвременният вариант е нещо като оазис сред материалния свят, използван от милиони хора като глътка въздух от ежедневието и място, където да поработиш за духовното си извисяване.

В български условия нематериалните индийски учения изглеждат твърде далечни. Това обаче е само на пръв поглед и заслугата е на Лидия, която освен курсовете по хата йога и организирането на пътешествия до Индия и Южна Америка, приготвя някои типични аюрведични рецепти от индийската и европейска кухня по поръчка - засега предимно за частни партита и фирмени тържества.

Всичко, което приготвя, е вегетарианско. "Когато се убива животното, то изживява стрес, който след това човек поглъща. Няма нищо по-лошо от това, да поемеш  агресия и смърт", казва тя. И веднага добавя, че вегетарианството е значително по-етично, като дава за пример просто уравнение - ако за килограм пшеница отиват 60 литра вода, то за килограм месо те са 1250 до 3000. Според нея смесването от подправки и храни в индийската кухня е рецептата към доброто здраве. Понеже не всички са любители на съчетанието от солено, сладко, кисело и люто, тя често адаптира и някои добре познати европейски рецепти към традиционните индийски. Но дори и тогава, за Лидия готвенето си остава повече ритуал, отколкото ежедневна бизнес-рутина.  

Да отваря ресторант засега не влиза в плановете й, може би в близко бъдеще в ашрама ще има нещо като вегетариански часове три дни в седмицата, с различно меню всеки ден. Но това все още е неясен план. Иначе да се свържеш с Лидия никак не е трудно, всичките й контакти са на vrindaclub.com.

Други варианти за любителите на аюрведическата кухня се намират на ул.Врабча №24, където е вегетарианският ресторант Back Home, и, веднъж в седмицата, в четвъртък - в "Чай във фабриката" на ул. "Бенковски" 11.


Как да си го сготвите сами?

Пури

В голяма купа се изсипват две и половина чаени чаши брашно, по средата се прави кладенче, и в него се изсипва две трети чаена чаша вода със стайна температура. Тестото се меси от вътре навън, докато започне да се отделя от стените. Оставя се да престои за около половин час на топло място, покрито с кърпа, за да не изсъхне. После се правят малки топчета, които първо се потапят от единия край в гхи или олио, след това се разточват на кръгчета от по 7-8 см в диаметър. Пържат се за секунди до златисто в сгорещената мазнина в дълбок тиган.

Самоса

Първо се приготвя плънката, като се запържват картофи, карфиол и грах, и в тях се добавят и няколко щипки подправки за къри. За тестото трябват 250 г брашно, две супени лъжици сол, две супени лъжици олио (или друга растителна мазнина) и 80 мл топла вода. Брашното и солта се смесват в купа, прави се кладенче по средата и в него се изсипват олиото и водата, след което се омесва твърдо тесто. Оставя се да престои на стайна температура за около половин час, покрито с кърпа. Следващата стъпка е да се разточи на нещо като франзела, която се нарязва на 12 равни части. Всяка част се разточва на кръгче от по 15 см средно, което се разделя на две равни части с нож. Краищата се правят на конус, като се слепват с вода. Всеки конус се пълни със зеленчуците, тестото се запечатва с влажни пръсти. Готовите самоса се пекат в предварително загрята фурна на средна температура или се пържат в силно сгорещена мазнина.

Чътни

Четири големи зрели ябълки се нарязват на кубчета, след което се запържват в тиган с две-три супени лъжици разтопено гхи и чаша захар. Още докато се пържи се добавят подправките - по две чаени лъжички канела, кимион, ким, куркума и една чаена лъжичка чили.

Шри кант

Две кофички кисело мляко се прецеждат през марля, след което се добавят половин чаена чаша захар, чаена лъжичка кардамон и чаена лъжичка шафран. Оставя се да престои поне два часа в хладилника.

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  източна кухня, Индия

Реклама »