С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Кафето в чашата

Любомир Бояджиев
01 Януари 2006, 14:44
Share Tweet Pin it Share

Никой не може да каже кой е най-добрият начин за приготвяне на кафе. Всеки има своите предпочитания. Хубавото кафе е нещо относително и някои го предпочитат силно, други слабо. Кафето се е превърнало в неразделна част от ежедневието ни и именно затова отразява вкусовете и начина на живот. Едни предпочитат по-леко шварц кафе, други не могат да се събудят, преди да са изпили късо и силно еспресо. Всички обаче, които се наслаждават на удоволствието от кафето, знаят, че приятното усещане не идва единствено от вкусването му. Кафето е напитка, която се чувства и преживява, а някои от начините за приготвяне и пиене са се превърнали в истински ритуали.

Крайният резултат при всеки от тях е различен, но принципът е един и същ. За приготвянето на кафе винаги се използва топла вода, с помощта на която се извличат вкусовите качества и кофеинът. Задължително правило при всеки от начините за приготвянето му е, че то трябва да е прясно изпечено и смляно непосредствено преди употребата му. За да запази аромата си, вече смляното кафе трябва да се съхранява в плътно затворени съдове, на сухо и далеч от всякакви подправки. Много важно за крайния резултат е смилането на кафето. Колкото по-ситно смляно е то, толкова по-добре ще бъдат  извлечени съставките му. Със сигурност вкусът на кафето зависи до голяма степен от начина на приготвянето му, но какъвто и да е той, без качествено кафе не може да се получи добра напитка.

Турско кафе
Този вид кафе, известно още като арабско или ориенталско, представлява най-древният и автентичен начин за приготвянето на популярната напитка. Доскоро правенето на кафе в джезве бе позабравено, но напоследък този истински ритуал отново излиза на мода покрай масовото обръщане към Ориента и източните традиции. Освен че се прави в джезве и се вари със захар, турското кафе се кипва с вода три пъти, което, от една страна, отнема доста от най-деликатните му вкусови характеристики, но пък дава силна напитка, а и начинът на приготвяне си има своята романтика.

Истинското турско кафе се прави върху нагорещен пясък. За приготвянето му се използва фино смляно кафе, а в джезвето се слагат толкова лъжички кафе, колкото чаши вода сме предвидили. Получената напитка е гъста и със силен аромат, но не се харесала особено при навлизането на кафето в Европа, където истинският му успех настъпил едва след като като било филтрирано.

Филтър кафе
Друг от най-разпространените начини за приготвяне на кафе е с филтър или така нареченото шварц кафе. То се получава, като загрятата до кипене вода преминава през филтър с фино смляно кафе. Напитката, която се получава, е с по-лек вкус и аромат, тъй като само малка част от кафеения екстракт преминава през плътния хартиен филтър, а липсата на допълнително налягане пречи на пълното извличане на всички аромати на кафето. За по-добър резултат е хубаво филтърът да се навлажни, преди да се сложи кафето. Шварц кафето е много популярно в Съединените щати, Германия и скандинавските страни.

Еспресо
Третият начин за приготвяне на кафето е еспресото - превърнал се в синоним на италианския начин на живот. Еспресото се различава от останалите начини за приготвяне на кафе по това, че освен топла вода се използва и високо налягане. Именно с високото налягане се освобождава пълният аромат и вкус на кафето. Истинското еспресо кафе има плътна консистенция, богат аромат и най-важното - кафяво-черен каймак. Машините за приготвяне на еспресо са два вида - с помпа и без помпа, но най-силно и хубаво еспресо правят тези с помпа. При тях налягането се качва до 9-10 атмосфери и се извличат максимално характеристиките на кафето.

Италианска кафеварка
Един от най-разпространените у нас начини за домашно приготвяне на кафе е с кафеварка или както е известно в Италия - мока. Кафеварката се състои от три части: долна, чието дъно се загрява и в която се налива водата,  метален филтър, в който се сипва средно смляно кафе, и най-отгоре - съд, в който се събира готовото кафе. Горещата пара извлича всички аромати, масла и вкусови характеристики, благодарение на които се получава чудесната напитка.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  кафе

Реклама »