С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Готвене sous vide

Любомир Бояджиев
01 Юни 2006, 20:07
Share Tweet Pin it Share

Съвременната кулинария познава безброй много техники на готвене, но има една, която заслужава особено внимание. Готвенето с вакуум при ниска температура, известно навсякъде по света с френския термин sous vide (су вид), е сравнително нова техника, която се използва от най-добрите шеф-готвачи заради невероятните резултати. Готвенето при ниска температура става в диапазона 50 - 68 градуса.

Във вакуум се готвят често по-жилави меса, за да се разгради колагенът и да се превърне в желатин. Преди да се вакуумира, продуктът се почиства много добре. Особено подходящ за готвене при ниска температура е джоланът, който става изключително крехък. Джоланът може да се овкуси с чесън, розмарин, мащерка и зехтин, запечатва се плътно с вакуум машина и се потапя на водна баня. Продължителността на готвене и температурата зависят от естеството на самия продукт, но температурата винаги е от 50 до 68 градуса.

Телешкото месо например се готви на около 60 градуса в продължение на 48 часа. При всеки друг вид термична обработка имаме излишна загуба на естествените сокове и вещества от продукта, но при обработка във вакуум те се запазват напълно. При ниска температура с вакуум се готвят идеално риба, зеленчуци и плодове. Няма друг начин на топлинна обработка, който да дава като резултат толкова сочен продукт. Не само, че се запазват естествените характеристики на продуктите, но и те стават по-крехки. Когато готвим джолан по-продължително време, той се изсушава.

При готвене с вакуум обаче този проблем не съществува. Ниската температура, продължителната обработка и липсата на пряк контакт с месото води до постепенното разграждане на колагена и превръщането му в желатин. Именно този процес прави месото по-крехко отвсякога. Най-добър резултат при приготвянето на терин от гъши дроб се получава също с обработката на ниска температура и във вакуум. Всички меса, които по принцип са жилави или сухи, стават невероятно крехки при този начин на готвене. Зеленчуците, приготвени във вакуум на ниска температура, също запазват напълно вкуса и цвета си. Същото важи и за плодовете. Използването на вакуум дава чудесни резултати, когато се прави например консоме от ягоди, а и приготвянето му е изключително просто. Ягодите се поставят в плик, вакуумират се, като може да се овкусят например с мащерка. Пошират се на бавен огън и след прецеждане се получава невероятно фин сос.

При работата с вакуум е важно да се знае, че в момента, в който се прекратява термичната обработка, пликът трябва веднага да се потопи във вода с лед, за да спре процесът на готвене. Приложението на вакуум е повсеместно, но особено подходящо е за кетеринг фирмите. Продуктите се вакуумират, оставят се за около 12 часа на температура от 58-60 градуса, охлаждат се и непосредствено преди сервирането се затоплят, като едва след това се разопаковат. Вакуум техниката и готвенето на ниска температура може да се използват много сполучливо при работа с Roner и конвектомат. Roner е уред, разработен от Хуан Рока за готвене във вакуум. Ценното при него е, че осигурява водна баня с постоянна температура в целия съд. При липса на тези уреди обаче е достатъчно вакуум-торбичката да се потопи в съд с топла вода, но тогава не можем да очакваме толкова прецизни резултати. Готвенето sous vide е техника, която се използва както от авангардните испански готвачи, така и от класици като французите.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »