С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Мимолетна красота

Веселина Маринова
01 Декември 2006, 23:38
Share Tweet Pin it Share

Неотдавна от Москва се завърна нашият майстор по карвинг Юри Димо. Звучи като "заслужил майстор на спорта", но е твърде далеч като същност на заниманието. В момента Юри заема отговорната длъжност chef de partie в софийския хотел "Радисън САС". В руската столица той спечели два бронзови медала от престижното състезание "Международна кремълска кулинарна купа", състояло се от 4 до 7 октомври. Явно работата на Юри е била на изключително ниво, тъй като е бил отличен сред общо 400 състезатели - 17 национални отбора и 75 индивидуални участника. Двата му медала са в дисциплините "за време" и "за композиция". Колегите на Юри коментираха, че неговият успех наистина е забележителен, тъй като е проправил път за участие на други българи в международните конкурси. Талантливият ваятел на природни дарове вече е поканен да участва в Откритото първенство на Русия и на Световния шампионат в Люксембург.

Самият Юри Димо е искрено благодарен на колегите си и на генералния директор на хотела, г-н Грюнбергщерн, защото са му гласували доверие и са повярвали, че един "самоук любител", както той се изразява, може да получи професионално признание. На пресконференцията по повод наградите на г-н Димо, г-н Грюнбергщерн каза: "Видях потенциала и възможността да се върне с някаква награда, защото неговият талант и креативност са невероятни. Щасливи сме, че той е част от екипа ни." Всъщност Юри Димо прилага таланта си в хотела като приготвя изящни декорации от зеленчуци за коктейлите организирани в "Радисън".

В Югоизточна Азия кулинарното изкуството свързано с извайване на прелестни композиции от плодове и зеленчуци, известно днес в западния свят като "карвинг", съществува от 500 години. Всяка азиатска страна има собствен стил, но Юри е привърженик най-вече на тайландския, характерен с изящни и богати композиции от цветя. Тайландската карвинг техника се съчетава добре с останалите и позволява да се изграждата композиции от елементи правени с различни похвати. В Китай и Япония пък майсторят повече животни, религиозни мотиви и дори бойни сцени.

За карвинг се използват най-вече твърди зеленчуци като ряпа, цвекло, моркови, тиква. Много подходящи са някои екзотични плодове като тайландската папайа например, която има голяма площ за работа и дава възможност да се демонстрират техники и умения. Още преди да започне истинската си кариера на готвач, Юри Димо работел в един китайски ресторант и се омагьосал от майсторлъка на китаеца да прави скулптури от плодове и зеленчуци. Започнал да се учи сам и се увличал все повече. Така, с много търпение, талант и труд, задължителни за това кулинарно изкуство, достигнал нивото на азиатските професионалисти.

По принцип съществуват комплекти с богат асортимент от различни инструменти за карвинг. Но при техниката Tae-Sa-Luk се работи само с ножове и сечива подобни на тях. Само можем да гадаем какво означава да създаваш тези удивителни творби, най-трайната от се запазва до  една седмица. Освен търпение и въображение хората влагат и цялата си душа в тях. На стандартния въпрос "какви са плановете му за бъдещето", Юри Димо отговаря, че планира да бъде най-добрият в карвинга.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »