С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Здраве и традиции от Гърция

"Бакхус"
01 Октомври 2007, 14:02
Share Tweet Pin it Share

Всички почитатели на здравословното хранене са чували за така наречената "средиземноморска диета", благодарение на която жителите на средиземноморските страни от хилядолетия насам се радват на чудесно здраве и дълъг живот. Не по-малко известно е, че основна съставка в средиземноморското меню е зехтинът.

Още древните гърци вярвали, че студено пресованият зехтин е изключително полезен за човешкото здраве и го препоръчвали за всякакви видове заболявания. След Испания и Италия именно Гърция е третият в света производител на зехтин. В  южната ни съседка обаче се консумира едва половината от произвежданато количество, а останалото се предлага на световните пазари.

Един от най-големите износители на гръцки зехтин е компанията Minerva, която е добре представена и в България. Компанията може да се похвали с богати традиции и история зад гърба си, което е гаранция за качеството на произвеждания зехтин. Фирмата Minerva e основана през 1904 от двама гръцки бизнесмени като малък магазин, където пакетирали и продавали зехтин в тенекиени кутии. Първата бутилка под марката, която днес е известна почти в цял свят се появява през 1936. Днес компанията произвежда и дистрибутира над 30 марки хранителни олиа, готварски мазнини, маргарини, маслини и маслинови пасти. За изминалите повече от 100 години водещ принцип за Minerva винаги е бил повишаването на качеството. Затова и през 1996 е построена изцяло нова фабрика на стойност 35 милиона евро. Тя има капацитет за 60 000 тона годишно, а резервоарите й побират шест милиона литра. Бутилиращата линия обработва 15 000 бутилки на час, като строго се спазват всички хигиенни норми.

Продуктите

Minerva Extra Virgin е студено пресован зехтин, селектиран специално за вашия вкус от най-качествения сорт маслини Koroneiki, който притежава наситен зелен цвят и характерен плодов вкус

Minerva Pure зехтин е подбран от най-качествените гръцки сортове маслини и произведен чрез процеси, запазващи ниската киселинност. Този зехтин е с балансиран вкус, светло зелен цвят и чист, класически вкус и аромат.

Minerva Olive Pomace Oil е зехтин предназначен за готвене, като се произвежда при условия на стриктен качествен контрол, има високо съдържание на мононенаситени мазнини, издържа на високи температури и е подходящ за хрупкаво пържене без миризми.

Minerva предлага на българския пазар и лимитирани продукти, които са допълнение към голямото семейство на компанията. Organic е студено пресованият Extra Virgin зехтин, извлечен от био–култури, отглеждани без изкуствено напояване, химически пестициди и тор. Minerva произвежда и Extra Virgin със защитено наименование за произход от областта Каламата, известна с превъзходното качество на маслини и зехтини. Този зехтин се отличава се с изключително добър плодов и балансиран вкус с бадемови нотки.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  зехтин

Реклама »