С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

The BG Food-Blogging

текст Силвия Тулева
24 Ноември 2010, 12:52
Share Tweet Pin it Share



Архитект, музикант, сладкар, дизайнер на мебели, психолог, студент, фотограф – хора с различни професии, на различна възраст, от различни среди, обединени от общо увлечение – писането за храна. Некомерсиално, безвъзмездно и за удоволствие. Някои от тях са дръзки експериментатори, други – прецизни традиционалисти, трети се хвърлят авантюристично с главата надолу в бездната от вкусове и аромати в търсене на невероятни умами усещания. Със своите почти религиозна посветеност, усилия да опитват всичко, за което пишат, и липса на меркантилен интерес българските фудблогъри, подобно на много като тях по света, все повече се превръщат в любим източник на информация. Нещо повече – около тях се създава една глобална мрежа от Фейсбук, Гугъл и Туитър последователи, а и стотици други хора, активно увлечени по добрата кухня. И ако се чудите колко различни могат да бъдат хората с общ интерес, интервютата ни с 10 от най-добрите български автори дават добра представа за това. Илюстрация: попитани коя подправка ги описва най-добре, те споменават всичко от мента и букет гарни, през черен пипер, балсамико и сол до канела и захаросан джиндифил.

Share My Kitchen

  • снимка: sharemykitchen.com


http://sharemykitchen.com/bg/

Този двуезичен сайт с добре поддържана както българска, така и английска част, всъщност не е типичен блог, а по-скоро онлайн списание за храната с отлична, лесна навигация. Освен типичните за един кулинарен блог рецепти тук се публикуват и статии – някои с личен, а други по-скоро с професионален поглед. Сайтът поддържа и английско-български кулинарен речник с изчерпателен набор от думи и изрази, свързани с храната и нейното приготвяне, кулинарни термини и всичко, отнасящо се до работата в кухня.

Хората зад блога: Сергей Стоянов и Борислава Костова

Къде живеете: Принципно в София, а от няколко месеца не живеем в град, а на едно красиво място между Балчик и Каварна.

Професия:
Сергей: Много години съм работил като консултант в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. Сега изграждам и управлявам няколко заведения и хотелска част в нов, много красив и различен курорт на българското Черноморие. Борислава: По професия съм психолог, занимавала съм се основно със зависимости и хранителни разстройства. Бях психолог и на двата последни сезона на "Сървайвър".

Блогът за вас е:
Мястото, на което да споделяме нещата, които ни вълнуват от света на храната и готварството.

Любимо ястие / продукти:
Всичко, което идва от морето.

Какво никога не бихте сготвили / яли:
Шкембе чорба. Има толкова много други любопитни неща, които да бъдат сготвени, преди да се стигне дотам.

Как решавате какво да сготвите:
Тръгваме от последното вдъхновяващо нещо, което сме видели във фудблогове или тематични списания или докато преглеждаме стари кулинарни книги вкъщи, но зависи и кои сезонни продукти ни грабнат на пазара. И понякога комбинираме съдържанието на хладилника.

Най-странното нещо, което сте готвили:
По време на пътувания опитваме всички странни неща, които предлага мястото (без да ги готвим ние) и пишем за тях в блога. Например кейк от свинска кръв, черно пиле в Тайван, скакалци в Уганда, волски пенис и птичи гнезда в Китай...

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Носим си всякакви продукти от пътувания - имаме филипински оризов оцет и миниатюрни, но адски люти чушлета, нудълс от киноа и норвежко карамелено сирене. Вече и приятелите ни започнаха да ни подаряват хранители продукти - в момента най-необичайният сред тях е едно чудесно домашно козе сирене от гръцкия остров Лерос - представлява твърдо, отлежало сирене, нещо между халуми и пармезан в коричка от маслинова паста и страшно много ни харесва.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали,
учудващо добра: Сергей: Напоследък pissaladiere - солена тарталета с конфит от червен лук и филенца аншоа.
учудващо лоша: Борислава: Рукола със сурови печурки и балсамов дресинг - не салата, а огромно разочарование.

Вашият
специалитет: Сергей: Всички видове морска риба. Борислава: Италианска кухня - ризото и паста. И тайландска супа с кокосово мляко, която вече няколко пъти готвя по поръчка.

Любима придобивка в кухнята:
Сергей: Всъщност вече не е нова - хаванчето ми от масивен гранит (около 6,5 кг) все още ми е любимо. Извън кухнята новото ми любимо нещо е една ръчна машинка за еспресо (Handspresso) - подарък, за който си мечтаех отдавна. Сега мога да пия хубаво кафе на пикник сред природата.
Борислава: Добре наточените ножове (без да ги третирам като играчки!) са завинаги най-любимото ми нещо в кухнята. И напоследък едно ножче за зест.

Коя подправка ви описва най-добре:
Сергей: Букет гарни. Борислава: Свежа мента.

Eva Toneva – Food Styling & Photography

  • снимка: evatoneva.com


http://www.evatoneva.com/

Силната страна на този блог са снимките – нищо чудно, като се има предвид, че авторът му е фотограф. Дългите лични истории, типични за блоговете отсъстват, но пък кадрите, съпътстващи рецептите, са красноречиви. Секцията с баници, питки, погачи и всякакъв тип тестени ястия е направо виртуозна.

Човекът зад блога: Ева Тонева

Къде живеете: София

Професия:
Food stylist & Photographer

Блогът за вас е:
Удоволствие и работа.

Любимо ястие/продукти:
Прясно изпечен хляб.

Какво никога не бихте сготвили/яли:
Жабешки бутчета и всякакви насекоми. Гнуслива съм.

Как решавате какво да сготвите:
Зависи от рецептата, продуктите, с които разполагам (мога да намеря), времето за приготвяне и вкусовите предпочитания на дегустаторите. Не на последно място е и начинът, по който ще поднеса и заснема ястието - съдове, аксесоари, декорация.

Най-странното нещо, което сте готвили:
Кекс от месо.

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Няма такъв - традиционалист съм, залагам на класическите подправки и продукти.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали,

учудващо добра: Кафе и шоколад.
учудващо лоша: Не се сещам за такава .

Вашият
специалитет: Погача.

Любима придобивка в кухнята:
Мока кафе машина.

Коя подправка ви описва най-добре:
Черен пипер.

Salted Lemons

  • снимка: loisslokoski.blogspot.com


http://loisslokoski.blogspot.com/

Това е един от онези блогове, които човек разглежда с невярващи очи – трудно е да се възприеме, че простосмъртен може да създава такива неща ежедневно в собствената си кухня, пък и да ги сервира по този начин. Още с отварянето на главната страница на блога сочните резени лимон започват да вършат своята пакост (онази същата, която според старите музикантски смешки разплаква диригентите на духовите оркестри). Скролването надолу вече води почти до разплакване, тъй като адресът на блогърите не е споменат никъде, и човек няма как да им отиде на гости.

Човекът зад блога: Людмила Слокоски

Къде живеете: София

Професия:
Фотограф

Блогът за вас е:
Начин да споделям - рецепти, снимки, емоции.

Любимо ястие/продукти:
Шоколад, авокадо, миризливи сирена - не непременно в тази комбинация.

Какво никога не бихте сготвили/яли:
Немска кухня - не ме привлича по никакъв начин.

Как решавате какво да сготвите:
Ами това доста ме тормози - или имам план за дни напред, или решавам, пазарувайки в магазина, или се чудя дълго време и накрая правя нещо съвсем тривиално. Разбира се, в последния случай до снимки не се стига.

Най-странното нещо, което сте готвили:
Рибена чорба от дракони - това е един вид риба, която се смята за силно отровна, но се оказа, че при внимателно почистване става за ядене и дори е много вкусна.

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Не мисля, че в кухнята ми има странни продукти, по-скоро са неща, които не са обичайни за всяка една кухня - например черен ориз, булгур, подправки като салвия и калоферче, marmite, зехтин с аромат на трюфел, олио от авокадо, от гроздови семена, днес също и патешки яйца - придобивка от любезни съседи. Не мислете обаче, че всеки ден приготвям екзотики.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали,

учудващо добра: Супа от тиква с портокали и звездовиден анасон - изобщо не мислех, че ще ми хареса, но се оказа много добра.
учудващо лоша: Не си спомням точно какво беше, но едно червено вино с едно прошуто никак не си паснаха, получаваше се металически вкус в устата от тази комбинация, неочаквано лошо.

Ваши
ят специалитет: Май нямам специалитет... или поне не мога да посоча само една рецепта като гвоздей в програмата. Бих изброила няколко много любими неща - традиционната капама за Коледа, ризото с морски продукти през лятото, патешко филе с портокалов сос при специален повод, медальони от телешко с манатарки, когато открия добро телешко, салата от домати, рукола и чесън с каперси и пармиджано - винаги, когато може; и домашен хляб - когато много ме помолят.

Любима придобивка в кухнята:
Все още нямам, но много искам да имам истинска професионална мандолина за рязане.

Коя подправка ви описва най-добре:
Балсамов оцет, първо, защото може да се използва по много и различни начини - и в ястия, и в салати, и в десерти, и винаги да има различно проявление; и второ, защото колкото повече са годините му, става по-ценен и по-скъп.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    04, 11, 08 Юли 2013, 04:11

    браво

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
    -1
  • Anonymous
    Ани
    16, 25, 06 Декември 2010, 16:25

    Браво! Чудесна статия!

    Следя от година и нещо 6 от блоговете и се радвам, че ме запознахте с 4 нови... а там може да открия и още и още! Успех и голямо "Бваво" на всички!

    ! Оценка
        +2

Реклама »