С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Коняк в шише от парфюм

Юлия Костадинова
01 Февруари 2006, 14:16
Share Tweet Pin it Share

Вече сте идвали нееднократно в страната, какви са последните ви впечатления?
Аз наистина харесвам България и вече няколко пъти идвам. Познавам страната в нейните най-тежки години и мога да ви кажа като страничен наблюдател, че промяната е огромна.

Кажете ни с няколко думи най-важното, което трябва да се знае за коняка Hennessy.
Много е трудно да изброя всичко важно само с няколко думи, но все пак ще опитам. Това, което трябва да знаете, е, че при Hennessy има три ключови акцента: Hennessy е номер едно от винените дестилати; второто е, че ние в Hennessy се стремим да запазим максимално ароматите на гроздето, от които е получен конякът; третото е, че имаме възможност да получаваме изходния дестилат, който наричаме eau de vie (или водата на живота, в буквален превод от френски) от много различни места. За нас работят близо 1700 частни производители на грозде, като с голяма част от тях имаме договорни отношения повече от сто години. Съответно имаме възможност да избираме от много различни източници, и то най-добрата суровина. Това неминуемо се отразява на качеството. Мисля, че само по себе си името Hennessy от 1765 г. насам говори много на ценителя. Това е голяма отговорност. Тоест най-важното е, че през цялото време трябва да оправдаваме това име и качеството, което то носи.

От какъв или какви сортове грозде се произвежда Hennessy?
Конякът Hennessy се произвежда от вино, което се прави от белия сорт юни блан. Може би вашите читатели знаят, но юни блан е сорт, който дава добри трапезни вина, които обаче не блестят кой знае с какви качества. За сметка на това те са плодови и свежи, тоест киселинността им е много добра. Което е ключов момент за вкуса на крайния продукт - коняка. Освен това при внимателния процес на дестилация, който спазваме от столетия в избите на компанията, максимално се запазват естествените аромати на плода, а те изобилстват във вината, получени от юни блан. При тези компоненти сами виждате, че няма как да не се получи отличен вкус.

Има ли значение за вас големината и формата на съдовете за дестилация?
В цялата област Коняк действа закон, според който съдовете за дестилация имат точно определен размер и форма. Те са доста тумбести и с издължени, както ние ги наричаме, лебедови шии. При това има разлика в размера на съдовете за първична и за вторична дестилация. Вторичната дестилация задължително се извършва в съдове от по 25 хектолитра, докато първата може да се извършва и в казани с по-голям обем.

За да бъде една напитка коняк с гарантирано и контролирано наименование за произход - АОС, тя трябва да е произведена от вино (от грозде), да е двойно дестилирана и да отлежава минимум две години в дъбова бъчва. Това е основният принцип; де факто повечето коняци са бленд от дестилати от различни райони, от различни реколти, отлежавали различно количество време в най-разнообразни по вид на изпичане нови или стари бъчви. Да не говорим, че има разлика между бъчви, съхранявани в по-влажни изби, и такива, които отлежават в по-сухи помещения. Ето защо всички толкова говорят за изкуството на смесване. Представете си какъв нос трябва да имате, за да постигнете от всяка реколта един и същ вкус.

В Hennessy имаме 44 изби, пръснати из целия район Коняк. Имаме изби в близост до реката, в центъра на града, из останалите райони и във всеки наш склад отлежават бурета с коняк, получен от най-различни лозя. Всичко това се прави, за да се избегне рискът от пожар. Такова нещо вече веднъж се е случвало през 1974, за щастие не в наша изба, но тогава повечето полуизгорели бъчви заминаха към реката. Хората после разказваха, че рибата някак си станала по-вкусна...

Защо е толкова уникален самият град Коняк? Нещо в климата ли е?
Не само градът Коняк, но и регионът около него, разположен в Югозападна Франция, е уникален. Климатът е мек, защото е повлиян от Атлантическия океан. В Коняк почти никога не вали сняг и ако се случи нещо подобно (както миналата година), стават страхотни проблеми, защото никой не е подготвен за подобно нещо. Средната температура през зимата е около 6°С, а лятото около 22°С.

Почвите в целия район са с варовикова основа, но според останалият си състав се разделят на пет отделни микрорайона или crus. Borderies (Бордери) е най-малък по площ, разположен северно от самия град. Оттам пристигат деликатни и леки eaux de vie с елегантни аромати на виолетка и лешници. Grande Champagne (Гран Шампан) е разположен в самото сърце на областта върху хълмист, слънчев терен, богат на калциеви соли и минерални вещества. Винарски район par exellence. Petit Champagne (Пти Шампан) е разположен като пръстен около Гран Шампан, но е не по-малко интересен. Техните eaux de vie, смесени с тези на Гран Шампан например, дават наименованието за произход Fine Champagne. И последното, най-голямо cru се нарича Fins Bois (Фен Боа). Оттам се получават дестилати с плътно, но и обло тяло, чието основно предимство е, че съзряват доста по-бързо. Цялото изкуство се състои в това да комбинирате продукта на тези пет толкова различни микроклимата в едно.
Друг интересен факт е, че щом попаднете в самия град Коняк, ще установите, че всички къщи са черни. С черни покриви, с черни стени и т.н.

На какво се дължи това?
Има го и в избите и хората са стигнали до извода, че се дължи на изпаренията от коняка. Черният цвят се дължи на една гъбичка, която се заражда от тези изпарения. Ако искате, всяка година можете да си чистите къщата, да я пребоядисвате отново, но ще видите, че скоро всичко отново ще бъде черно.

Знаете ли, че всяка година между 2 и 3 процента коняк се изпаряват? Това, което всички наричат делът на ангелите... А това прави 23 милиона бутилки скъпоценна течност! Но няма начин, трябва да си плащаме "данъка", за да се получи този изключителен вкус.

Hennessy винаги са били напитката с една от най-атрактивните бутилки. Каква е историята на Hennessy-шишето?
Самата истина е, бутилката Hennessy е всъщност бутилка от парфюм. Опаковките ни винаги са били много елегантни, но не това е най-важното, по-важно е какво се крие зад красивата външност.

Знаете ли колко са общо всички къщи - производители на коняк?
Да, зная. В Коняк са регистрирани 928 къщи.

А кои са най-силните ви пазари?
В момента продаваме добре както в Европа и Америка, които са си традиционно силни пазари, така и в Азия. Интересен факт е, че Ирландия е една от най-силните ни страни в Европа, като 39% от пазара на коняк там се пада на Hennessy, от които 35% се пият от жени! Нещо наистина неочаквано, като се има предвид, че конякът се приема за някак си по-мъжко питие. Нещо, с което аз като жена далеч не съм съгласна.

Предполагам, заради естествения му партньор - пурата. Защо според вас това е така?
Много от ароматите, които откриваме в добрия коняк, са част от вкусовите и ароматните характеристики на пурите. И при коняка, и при пурата всяка глътка е наслада, вид награда. И двете служат за удоволствие и отпускане на сетивата. Просто двете се допълват. Hennessy впрочем разработва и брандови коняци по поръчка, какъвто е например конякът Davidoff. Но иначе не е задължително да пушите пура, докато пиете коняк, и обратното, няма такива правила.

Какво ще кажете тогава за коняк с лед?
Разбира се! В портфолиото на Hennessy има една изключителна напитка - Paradis Extra Givre; коняк, който е бленд от дестилати, отлежавали между 25 и 130 години, с невероятни аромати на шоколад, тютюн за лула, карамел и масло. Задължителното при него е да се съхранява във фризер и да се поднася изстуден до бяло (говоря за бутилката); само тогава тези изключителни характеристики просто избухват в устата. Насладата е неописуема!

Share Tweet Pin it Share

Реклама »