С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Дъбът във виното: пречи ли той на доброто съчетаване с храна?

"Бакхус"
01 Декември 2006, 12:26
Share Tweet Pin it Share

Дъбът във виното е много дискутиран въпрос през последните 10 години. От супермода сега той е на път да бъде изтласкан в ъгъла на винарската изба, макар всички винени корифеи да знаят колко много може да се обогати виното с неговото умерено участие. В случая за нас е по-важно до каква степен той влияе на храната (и тя на него). Повечето специалисти смятат, че той доста улеснява съчетанието на Бакхусовата напитка с различни ястия. Само че, ако е твърде дъбирано, виното може да се окаже в клопка на тези понякога твърде сурови аромати и да ограничи значително избора му на перфектен партньор на масата.

Все пак добре е да се има предвид, че дъб е много разтегливо понятие. То включва в себе си доста фактори, всеки от които е решаващ за стила на крайния продукт - виното. Говорим за типа на дъба (френски, американски, български, словенски и т.н.), за степента му на изпичане (леко, средно или много препечен), за големината на дъбовия съд, за това дали е нов, или вече е пълнен веднъж, два пъти или повече и, разбира се, най-вече за продължителността на контакта му с виното. Като прибавим и стотиците сортове заедно с техния специфичен характер, сами разбирате, че комбинацията от всички тези променливи величини може да клони към безкрайност.

Приемайки, че говорим за вино с отчетливо присъствие на дъбова дървесина, без тя да доминира изцяло, правилото изисква виното да се пие с по-плътни и богати на мазнини храни, защото се предполага, че структурата на напитката е доста стабилна, подобно текстурата на такива ястия. Ето защо се дава за пример, че към бяло месо със сос на сметанова основа винаги е добре дошло едно шардоне в стил "Нов свят" (което ще рече вино именно с изявено присъствие на дъб).

Подправките, ароматите на препечено, сладка ванилия, пушек и кокос - изключително съблазнителни в много от белите и червените вина, се дължат именно на дъба. Ето това са и мостовете за съответните храни с участието на подобни ингредиенти. Като правило освен това се посочва, че всички пушени храни и барбекю си отиват с всички вина, в които дъбът е осезаем.

Всичко зависи от избора на вина на пазара. Ако той е достатъчно голям, можете спокойно да опитвате, докато не попаднете на точното вино за точното мезе.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, храна

Реклама »