С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Коронации в Аржентина

Магдалена Ран
23 Април 2010, 17:05
Share Tweet Pin it Share

Доскоро Аржентина беше една от големите загадки на винения свят: страната е петият по големина производител на вино в света, а допреди десетилетие и половина почти никой освен самите аржентинци не беше опитвал вината й. Обяснението е просто: във вкуса към удоволствието у самите аржентинци, които допреди 15 години успяваха да изпият почти всичко, произведено в страната им.

Днес за повечето хора с интерес към виното Аржентина е близка в стила и философията на вината си към Новия свят. Но в много други отношения Мендоса – най-значителният производител на вино в страната, е прекрасно традиционна. За това има достатъчно причини: vinis vinifera се отглеждат тук, в района на Куйо, от началото на ХVІІ век - като наследство от католическите мисионери от онази епоха.

След едно бавно развиващо се начало, производството на вино получава бърз тласък след Първата световна война. Тогава много европейци, особено испанци и италианци, се заселват тук заедно с традициите си в правенето на вино, а също и донасяйки различни сортове грозде. И аржентинците започват сериозно да употребяват вино. Просто, предназначено за ежедневна употреба, към втората половина на ХХ век то започва да се пие със зашеметителната скорост от близо 100 литра на човек на година (за сравнение - в момента в България според повечето статистики се изпиват между 8 и 11 литра на човек годишно).

Излизането му на международния пазар става едва през 1990-те, когато самите аржентинци значително намаляват консумацията над два пъти, и производителите, принудени да търсят нови пазари, започват да обръщат повече внимание и на качеството.

Към този момент обаче виното отдавна вече е една от институциите на добрия живот в Аржентина. За да го скрепят и с ритуал, хората в Мендоса започват веднъж годишно да организират Фиеста де ла Вендимиа – празник, отбелязващ продължаващия от декември до края на март южноамерикански гроздобер. Фестивалът традиционно е в първия уикенд на март и се е провеждал почти всяка година от 1936 г. насам.

Подобен на българския Трифон Зарезан, той е по-силно свързан с църквата: хората даряват на Господ младо вино, за да му благодарят за току-що събраната реколта, и се надяват той да благослови следващата. Благославянето на плодовете (Bendición de los Frutos) се извършва от архиепископството на Мендоса.

И ако платоничната любов към бог е важна за аржентинците, радостта от живота има и своя по-плътски израз. Един друг, по-слабо религиозен ритуал е избутал общуването с Всевишния в периферията и се е превърнал в централно събитие както за хората, така и за пресата: избирането на Кралицата на Вендимиа, La Reina de la Vendimia. Зашеметителни плакати с образите на 17 претенденти от всяка от областите в провинция Мендоса са разлепени из града със същото име. Местните вестници всеки ден отпечатват лицата им по страниците си с бутилка или чаша вино и с чепка грозде като тематични аксесоари. Кандидатката от град Мендоса е домакин на празненствата.

 

За да няма никакво съмнение, коронацията е наречена Acto Central, централното събитие на празненствата. Дните, които водят към нея, подклаждат напрежението с различни събития. Едно от тях е Бялата пътека на кралиците - нощна процесия на кандидатките за кралици в цялото им великолепие. Друго е Карусел – парадът, започващ в съботната сутрин, воден лично от кмета на Мендоса Селсо Хаке. Кмет, политици, музика, танци, гаучо и платформи, озвучени от силна музика и отрупани с всевъзможни плодове от последната реколта в областта – тълпата е непроходима, цари щастие и слънцето жули безпощадно: макар и озеленена с помощта на хитроумна напоителна система и ловко управление на водите, Мендоса е пустиня.

За пришълците гаучос може да се асоциират романтично с пампасите, с приключения и мъжественост, но историческата истина е, че те никога не са имали привкус на благородство, не са яздили елегантно, нито са били облечени във величествени национални костюми. Миналото им на странстващи скотовъди, прекарващи голяма част от живота си върху гърбовете на конете си, не е оставило място за много шик. Въпреки това видът им е впечатляващ – мъже, момичета и жени в носии, на коне или в превърнатите в подиуми каросерии на камиони, разпръсват над тълпата грозде, тикви, ябълки и круши, торбички с паста и с маслини – многобройните символи на изобилната реколта.

Така или иначе, всички са се съсредоточили в избора на кралица и кулминацията, която очакват, е нейната коронация същата вечер в амфитеатъра "Франк Ромеро Дей".

И на подиума се изкачва кралицата

 

Първата Кралица на Вендимиа през 1936 г. е била 16-годишната Делиа Ларив Ускухеро от Годой Крус. По онова време идеята да има кралица на реколтата е тя да символизира красотата на събраните плодове на земята, заедно с красотата на момичетата от Мендоса и на усилената работа на местните хора, каквото и да работят те. Тази идея се е запазила до днес.

Всяка година с изключение на 1956, когато Вендимиа не се провежда заради политическата и икономическата криза, Кралицата изпълнява ролята на посланик на добра воля в страната и извън, където тя представя Аржентина на международни форуми, туристически панаири и други подобни събирания. Тази година, 2010, съботната церемония в амфитеатъра "Франк Ромеро Дей" има особено значение – отбелязва 200 години от Майската революция, отворила пътя за националната независимост на Аржентина от испанските колонизатори.

Мотото е "Песни за виното и свободата" и аудитория от над 21 000 души на стадиона и още 20 000, пръснати като на пикник по околните хълмове, става свидетел на представление, препращащо към праисторията на страната и после превеждащо ги през вековете към съвремието – 700 артисти, специални ефекти, фойерверки и изображения на лози. Саундтракът на почти едночасовото представление съчетава поп музика с фолклор, търсейки път към всяко от събралите се поколения. Част от чара на Acto Central, с неговото официално откриване в 10 вечерта и повече от два часа продължителност, е фактът, че привлича целите семейства: от едва прохождащи деца до родени преди изобретяването на найлона. Куриозът на събитието обаче е, че в амфитеатъра не се продава вино.

 

Малко преди полунощ е обявена новата кралица – 19-годишната Мария Флор Дестефанис Авейро от Санта Роса. Тя получава званието Национална кралица на Вендимия 2010. И като че да докаже, че всичко във виното е фамилна работа и че и кралиците на Вендимия имат своите династии, тя е племенница на Кралицата на Вендимия от 1986 г.

Употреба на съвършенството

 

Вендимия има своето специално място в сърцата на хората от Мендоса като празник, но обектът на нейните чествания, виното, е и важен източник на приходи за местната икономика. Празненствата запълват хотелите на 95%, но и продажбите на вина през този период рязко скачат – както в Аржентина, така и извън границите й.

От 2007 г. насам, за да подсили своя възход в света на виното, страната започна да организира национални винени награди. Те имат значение и за вътрешния пазар, но основната им насоченост е за навън: да отличат най-добрите за износ вина. Този сектор не е маловажен за икономиката на Аржентина: според статистиката на Ареа дел Вино, КОИТО СА КАКВИ?, от януари 2010 износът на вино през последната година е нараснал с 26,7% по стойност, и 22,4 милиона литра са донесли приходи от 55,2 милиона долара.

Журито на събитието се състои от 12 винени експерти Masters of Wine от осем държави, които в продължение на два дни дегустират при затворени очи през февруари в един от хотелите в Мендоса. Категориите обхващат всичко от червени вина (девет подкатегории, включително отделна за знаковия за Аржентина сорт малбек) и бели (осем подкатегории, включително вкусното торонтес), до розета, пенливи, десертни и подсилени вина.

Наградите се организират от Асоциацията вината на Аржентина, в която участват над 170 от винарните на страната, и от Corporación Vitivinícola Argentina. Тази година 18 от представените 650 вина бяха отличени с трофеи. Сред тях, в свободно изброяване, са Finca Las Moras Gran Shiraz 2006 в категорията сира до $20 до $49.99, Críos de Susana Balbo Torrontés 2009 от Доминио дел Плата в категорията торонтес под $10, Santa Ana Reserve Bonarda 2008 в категорията бонарда за $10 до 19.99, и Doña Paula Estate Malbec 2009 от Bodega Doña Paula Estate в категорията малбек от$10 to 19.99.

Днес в Аржентина има над 1500 винарни. От прости, подобни на домашното производство в България в началото на ХХ век, вина, до изключителни, блестящо изразяващи тероара, те обещават едно още по-интересно и усъвършенствано бъдеще за аржентинската винена индустрия. И най-важното - във всички тях се разпознава отново онова, което много пришълци разпознават като магията на Аржентина: вкусът към живота.

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »