С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Избата на звучните имена

Текст Пепа Витанова, фотография Драгомир Ушев
20 Юни 2011, 11:09
Share Tweet Pin it Share

Новата серия вина на панагюрската изба "Румелия" ще се казва Еrelia – купаж от мерло, мавруд, каберне и сира от реколта 2009. Кръстена на старото име на село Смилец, тя ще е втората със звучно име след популярната "Мерул", и вероятно още една крачка към успеха на тази малка, но все по-забелязваща се винарна. "Румелия" е от малкото производители, които залагат на грозде от български разсад. Когато преди пет години засаждат 540-те дка собствени лозя, отказват всички оферти за чужд посадъчен материал. Собственикът Румен Костов решава, че българският е най-подходящ за тероара на Тракия, и днес не съжалява за избора си. Дори маврудът - капризен и противоречив сорт, за който всички му казвали "луд ли си да садиш мавруд на това място", според него дава прекрасна реколта. Лозовите масиви са на два ската – своеобразна застраховка срещу природни капризи. Екип от агрономи е избрал подходящото място за всеки сорт: маврудът, каберне совиньонът и сирата са на тежка, глинеста почва, а мерлото, мускат отонелът и шардонето – на песъчлив склон.

Първото производство на "Румелия" от есента на 2006 и 2007 г. е с купена суровина. Merul Selection 2006 е купаж от мерло, каберне совиньон и мавруд, доставени от най-добрите местни лозари. Първите бутилки от собствената реколта грозде на "Румелия" се появяват през 2008 г. Тогава цикълът на производство е затворен. Това е най-сигурният начин за контрол на качеството от суровината до крайния продукт.

"Ако 2006 е годината на големите ни вълнения, 2008 – на най-сантименталната ни селекция от вина, 2009 може да бъде наречена годината на наградите", обобщава Цвета Костова.

Вината с марката Merul са забелязани и оценени първо на външния пазар и после на нашия. Merul Mavrud 2009 печели сребърен медал на изложението във Франция. Със златен медал е отличено виното Мерул Резерва Каберне Совиньон 2007 на ConcoursMondialdeBruxelles 2009. Следват общо около 20 награди от престижни конкурси като MundusVini- Германия, Decanter- Великобритания и др.

  • снимка: Драгомир Ушев



Цялата статия може да прочетете в новия 137 брой на списанието, който е на пазара от 17 юни

Share Tweet Pin it Share

Реклама »