Стрийтфест Вино и Бира

Thirst Wines Project

Бакхус 08 септември 2017, 08:01
StrEAT fest Thirst Wines Project е "странен" проект, казват създателите му Стефан Гьонев и Александър Велянов. "Не знаем дали има подобен по широкия свят, но в България сме сигурни, че няма. Това, което може да ни затрудни е, че нямаме наши лозя и наша изба. Но това пък ни дава пълна свобода. Свободата без ограничения да избираме сортове, региони и тероари. Искаме да създаваме максимално честно вино за произход и реколта, в количества, които позволяват да му обърнем необходимото специално внимание. Това вино ще има свое име, своя бутилка, свой етикет, такива, които му прилягат най-добре, които изразяват същността му. Когато виното се изчерпи като количество, неговото облекло ще си отиде заедно с него. Следващото ще има нова история, ново послание и ще облече нова дреха."

Всичко за Бакхус StrEAT Fest вижте тук.
Стефан Гьонев

От края на 60-те до днес две неща доминират и определят моят живот – шумът и цветовете. И докато шумът в случая не е важен, то цветовете, формите им и начина, по който ги възприемам са ме направили това, което съм. Дизайнът не е само моя професия. След 20 години в нея, аз продължавам да се забавлявам и да експериментирам... и наистина се гордея с някои от нещата, които правя. Всяка възможност да създавам проекти извън общоприетите стандарти, извън канона, ме зарежда и ме предизвиква да нарушавам табутата в работата си. А връзката ми с виното не е случайна и неочаквана. Роден съм в Стара Загора, с родови връзки и в Чирпанско, и в Сливенско. Беше неизбежно то да стане неразделна част от живота ми. Виното - като ежедневие и без мистерии...

Всичко за Бакхус StrEAT Fest вижте тук.
Александър Велянов

За човек роден на пъпа на София изборът да правя вино ще се стори странен на мнозина. Освен вроденото ми любопитство, обичам да се посвещавам на това, което харесвам. Затова и доста рано (за българските стереотипи) разбрах, че съм добър в това, което правя. И от тогава не съм се спирал. Винарствах на три континента, в пет държави. На 42 години имам 42 гроздобера зад гърба си и като винар, и като консултант. Извоювах си свободата да взимам сам решенията за вината, които правя и живея добре от това! Затова и не се учудих особено, когато, наскоро, на винено изложение, млад колега ми каза, че съм "един от старите майстори". Тази оценка, освен че ме зарадва, ме накара да се размисля, че май е време да намаля оборотите и да поспра. След дълги скитания по света, избрах да живея в България. Тук има интересни възможности за нови винарски, а и всякакви други (повече или по-малко безобидни) лудости.... Не съм си казал "завинаги", обаче!

Всичко за Бакхус StrEAT Fest вижте тук.
I Like Chopin / Gruner Veltliner 2016

"Вино от младо лозе в северозападна България. Въпреки шестгодишният ни опит с този сорт, всяка реколта е изненада. За да направим живота си още по-интересен, работим с естествено-съдържащите се (диви) дрожди и железобетонни яйца.

Железобетонът във винарството се използва от 19 век, но яйцевидната форма е новост. Тя помага на течността да се движи непрекъснато в съда, поради липсата на ъгли. Така температурата навсякъде е изравнена. Резките амплитуди биха причинили стрес на дрождите. Бетонът е порьозен и съда "диша" – също като бъчвите, но за разлика от тях бетонът е инертен към течността и не отдава аромати. Получените вина са с по-голяма дълбочина, стегнатост и структура. И все пак, не възприемайте железобетонното яйце като "новата мода". То е само едно от средствата и малка част от многото процеси, които биха довели до направата на добро вино."

Всичко за Бакхус StrEAT Fest вижте тук.
Savvy / Sauvignon Blanc 2016

Копирането на нахалния новозеландски стил никога не ни е било цел. Интересен за нас е богатия стил, в който се преплитат зелените нюанси на мъхесто листо, аспержи, индрише с ароматите на барут, "чиста пот" и тропически плодове. Свежестта не е за сметка на обема. Топлата реколта спомогна за комплексността на виното, въпреки че гроздето за него дойде от три от най-северните лозя в България. Виното е декантирано без да е филтрирано, за да го запазим възможно най-близко до естествената му природа.

Всичко за Бакхус StrEAT Fest вижте тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK