Събития

Седмица на ресторантите на БАКХУС – "Фюжън кухня", от 12 до 18 май

сп. Бакхус 29 април 2014, 11:50

  Независимо дали ще предложи японско-френски ориз с папая в рулца от пармска шунка или салата с манго и холандско сирене, фюжън кухнята - смесване на традиции, техники и продукти от на пръв поглед несъвместими и географски раздалечени кухни, може да се счита за успешна, ако е постигнала две основни цели. Първата е бъде балансирана- съставките, макар и в необичайни комбинации, трябва да се допълват и създават чувство за завършеност. Втората цел е ястието да вдъхновява и изненадва. След четири десетилетия на експерименти, кулинарите са открили сполучливи комбинации, които задават известни рамки на тази кухня – като например регионалният фюжън, който съчетава сходни кухни от един регион или класическото съчетаване на европейски и азиатски храни. Има обаче и новатори, които винаги откриват по нещо ново. Дали има такива и в България?
  "Бакхус" реши да изследва фантазията на българските готвачи в интерпретацията на чужди вкусове, продукти и техники. От 12 до 18 май ще можете на специални цени (до 40 лв.) да опитате предложенията на десетима шеф-готвачи по темата – "Фюжън кухня". Някои от тях са заложили на сравнително "леки" комбинации, които няма да шокират прохождащите във фюжъна ценители на добрата храна. Други са избрали по-дръзкото противопоставянето на "изтока срещу запада". Има и няколко смели авторски комбинации, които показват, че макар България да не е сред топ дестинациите на високата кулинария, тук изглежда също има готвачи, които свободно плуват по модерните кулинарни течения.

Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме.
ВИНЕНИЯТ ЛИС към менютата е изготвен и предоставен от Винпром Пещера:
PIXELS Sauvignon Blanc 2013
PIXELS Rose from Grenache 2013

Гостите на седмицата през май, посветена на търсенето на различния вкус на фюжън кухнята, ще имат възможност да опитат:

КОНЯК Hennessy Fine de Cognac
УЗО Adolo

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK