С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Кулинарни блогъри в кухнята

сп. Бакхус
28 Април 2016, 11:27, 15079 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Кой готви?

Трудно могат да се намерят двама души, които да имат толкова много общи неща и в същото време да са толкова различни като Илиян Димитров и Иво Станков – създателите на Кулинарен Блоговодител (blogovoditel.com). И двамата са сред отличниците на випуска си по "Финанси" и работят за Българска Фондова Борса - София, но докато Илиян възприема финансите като философия, за Иво те са предимно математика. И двамата са се поддавали на изкушението на писаното слово и създават заедно 4bg.net – сайт за млади поети и писатели, но докато Иво обича строгостта на класическите четиристишия, Илиян предпочита да експериментира с белите стихове.
И двамата свирят на барабани, но докато Илиян е откърмен с бързите ритми на пънка и шопското натрисане, Иво предпочита мелодичната стилистика на рока. И двамата обичат храната, но докато Илиян се наслаждава на храната във всичките и измерения, Иво предпочита здравословните аспекти на веганския начин на хранене.
Не е учудващо, че когато Илиян решава да създаде Блоговодител и се опитва да измисли най-добрия вариант за това, отива при Иво с идеята да го върнат на земята, а не да намери съмишленик. Въпреки това, най-неочаквано идеята му получава подкрепа и даже ъпгрейд и така се ражда интернет страницата Кулинарен Блоговодител – пътеводител в българските кулинарни блогове.
Вдъхновен от филма "Социална мрежа", Илиян иска да създаде кулинарен сайт, който не само да индексира и категоризира рецептите от българските кулинарни блогове, но и да се превърне в своеобразна социална платформа, която да обединява българските кулинарни блогъри като творци и автори. Иво разпознава добрата идея и се захваща с техническата й реализация, и оттогава двамата непрекъснато добавят нови функционалности към платформата.
Кулинарен Блоговодител стартира официално на 12.10.2011 г. с около 90 автори и 4 000 рецепти. Той популяризира и насърчава общността от непрофесионалисти, готвещи за удоволствие. Днес сайтът е събрал в своя архив близо 25 000 рецепти от повече от 200 кулинарни автори; рецептите са подредени в над 300 категории, а внимателно проектираните възможности за търсене правят откриването на кулинарно вдъхновение лесно и бързо.
През 2015 г. дуото от Блоговодител реализира следващата си оригинална идея, организирайки първите по рода си Годишни награди за кулинарни блогове (kulinarninagradi.com). Инициативата има за цел да отдаде дължимото признание на най-добрите кулинарни блогъри в България. Събитието е емоционално и вдъхновяващо за всички и получава неочаквано топъл отклик сред блогърите. Кулинарните блогъри оказват съществено влияние върху гастрономически вкусове и предпочитания на всеки и наградите имат амбиция да покажат това на участниците и да насърчат работата им, като ги запознаят, макар и задочно, с огромната им аудитория. Освен това на самата церемония много блогъри, повлияли силно или вдъхновили се един друг, се запознават лично.
Тази година церемонията по връчването на наградите на най-добрите кулинарни блогъри ще се проведе на 4 юни и ще отличи най-добрите в 10 категории.
Всъщност от двамата страст към кулинарията има Илиян, който след като се установява в София попада на интересни личности, които провокират въображението му и той започва да експериментира в кухнята. Няколко години по-късно открива виртуалното общество на кулинарните блогъри и самият той създава собствен блог, но през цялото време търси по-подходящ начин, по който да систематизира кулинарните идеи, които го вдъхновяват. Отговорът идва със създаването на Блоговодител.
През 2014 г. той публикува книга с над 1 500 рецепти от българската традиционна кухня, а в момента е в процес на подготвяне на следваща. Илиян обича да опитва от живота в цялата му вкусова палитра, не се страхува да поема рискове и в живота и в кухнята, и живее с мотото, че животът започва едва когато излезеш от зоната си на комфорт.
Иво, от своя страна, вече близо 20 години се занимава с програмиране и уеб-дизайн. Той обича добрата храна, доброто питие и добрата компания, но рядко се вихри в кухнята. Опитва се да живее здравословно, обожава музиката и мрази крайните срокове. Свободното си време прекарва сред природата, във водите на някой топъл минерален басейн или пеейки на стадиона сред публиката на рок-концерт.

Меню

Солени "трюфели" асорти с гарнитура от спирали от мариновани моркови
- трюфел от сушени домати
- трюфел с карамелизиран лук
- трюфел от синьо сирене, бекон и шам фъстък
- трюфел с козе сирене и сушени кайсии

Сервира се с ракия Културна отлежала

Свежа салата с мус от сирена върху микс от зелени салати, с кленово-балсамов дресинг. Поднася се с брускети, парченца бекон, тиквени семки и пикантен нахут

Сервира се с Castellum Rose Pinot Noir 2015

Телешко по бургундски по Джулия Чайлд, поднася се с глазирани лукчета, сотирани гъби и задушени картофи с масло и чесън

Сервира се с Castellum Cabernet Sauvignon 2013

Петифури асорти
- Маслен блат с глазура от бял шоколад и сладко от ябълки и банани
- Морковен чийзкейк
- Сочен шоколадов блат с топинг от червени плодове
- Торта-баклава

Поднася се с Hennessy Fine de Coqnac

Цена на куверт: 50 лв.

* телешкото е предоставено от Ростар БГ ЕООД


Събитието се осъществява с любезното съдействие и подкрепа на демонстрационен ресторант ShowHow/ Томеко.
Партньори на събитието са:
Hennessy Fine de Coqnac , предоставен от Авенди ООД
Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, предоставени от Авенди ООД;
Аперитивът за вечерята е предоставен от Селеста трейдинг:
Ракия Културна отлежала
Вината на вечерята са от Изба Карабунар и са предоставени от Селеста трейдинг:
Castellum Rose Pinot Noir 2015, Castellum Cabernet Sauvignon 2013
Телешкото месо в основното ястие от менюто на вечерята е любезно предоставено от нашия партньор Ростар БГ ЕООД

Местата за вечерята са ограничени, така че всеки, който иска да потвърди своето присъствие, може да се обади и да провери дали има свободни места и след това да заплати куверта по банковата сметка, посочена по-долу, както и да изпрати името си и това на хората, с които ще присъства на [email protected], не по-късно от 16.05.2016 г. След тази дата, моля, да се свързвате с нас на тел. 0876555850, за да проверите има ли свободни места.
Място на вечерята: кв. Левски Г, ул. Станислав Доспевски 101, ет.2, демонстрационен ресторант ShowHow, фирма Томеко.

Икономедиа АД
БАКБ АД СОФИЯ
BIC: BGUSBGSF
В лева: BG25BGUS91601002400000
Основание за плащане: Вечеря Бакхус

Цена на куверт: 50 лв.