С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Хора

Вечерята на Кристоф Ренар

текст Албена Шкодрова, фотография Даниел Леков
18 Април 2009, 19:42
Share Tweet Pin it Share

За Кристоф Ренар иконата на провансалските розета "Домейн Отт" не е избор на работа, а на начин на живот. Той става директор на продажбите, привлечен не толкова от виното, колкото от винената култура на Франция.

"Харесва ми ритъмът на този семеен бизнес. Простотата на живота, която е част от успеха му. Тук не е като в големите компании, няма припряност. Забележително е, че при цялата си известност, семейство Отт може да бъде срещнато само на едно място - из лозята си."

"Домейн Отт" е сред модерните герои на винената индустрия. Ако днес много хора се отнасят сериозно към розето, преди 125 години вярващите в този вид вино до един са носили фамилията Отт. Елзасец, мечтаещ за Средиземноморието, Марсел Отт се преселва на юг в края на ХІХ век  и се заема да прави нещо, което според почти всички по онова време е оксиморон - класно розе.

Той и поколения след него будят в най-добрия случай недоумение, като последователно прилагат към розетата вниманието и техниките, които останалите винари пазят само за продукцията си с най-голям потенциал.

Избата разширява лозята си до три - Шато дьо Сей в центъра на Прованс, Шато Ромасан в Бандол и Кло Мирей на брега на Средиземно море, близо до Тулон.

Отначало ексцентрично, старанието постепенно довежда до резултат и към средата на миналия век вината на "Домейн Отт" вече са стандарт. Голямата популярност идва през 1960-те, когато розетата на избата стават култови за "красивите и богатите", летуващи по Ривиерата. От кинозвезди до интелектуалци, почитателите на избата се множат и предават един на друг славата на тези органични и сериозни по характер розета, както ги определя Кристоф Ренар.

Въпреки че успехът изглежда вече постигнат, през последните години се оказа, че може и още. Понесен нагоре от нарастващата популярност на розетата, "Домейн Отт" затвърди и много сериозна международна слава - до такава степен, че най-популярното им вино беше определено от "Ню Йорк таймс" преди две лета като "напитката, с която е добре да бъдеш видян".

Кристоф Ренар е доволен от новата популярност на "Домейн Отт", защото според него тя е отдавна заслужена. Както лаконично изразява той собствените си мисли,  "никога не ме е страх да отворя бутилка от виното на тази изба, защото знам, че качеството на съдържанието й няма да ме подведе".

Продавайки провансалските вина години наред, Кристоф ги е пробвал във всевъзможни комбинации с храна, и дълго е обмислял идеалната вечеря с "Домейн Отт". Съвършеното меню, очаквано, е с класически за Южна Франция храни.

Буайбес

Популярен специалитет на Южна Франция, това ястие се прави от дузина видове риба - обикновено се готви поне за десетина души, за да може да е по-голямо разнообразието от риби в него. То съчетава характерните вкусове на провансалската основа за супа - чесън, лук, домати, зехтин, фенел, шафран, мащерка, дафинови листа, с тези на пресните, бедни на мазнини рибни продукти.
За да го приготвите, трябва да изчистите и нарежете на големи парчета заедно с костите няколко вида риба (морски скорпион, морска лястовица, змиорка, морски дявол, светипетрова риба са традиционните) и пресен октопод.
Загрявате чашка зехтин в касерола и изпържвате за около пет минути в него 3 нарязани глави лук, 7-8 скилидки счукан чесън, парчетата октопод, 5 нарязани домата без люспите и семките. Добавяте парчетата риби, като започвате от най-дебелите и завършвате с по-тънките. Заливате с вряща вода, добавяте сол, пипер, стрък фенел, пресни листа от мащерка, салвия и дафинов лист и качествен шафран. Оставяте да ври на слаб до среден огън около 20 минути.
След това приготвяте майонезения сос, който неизменно идва с буайбес - френското rouille. Стривате две скилидки чесън в хаванче, добавяте един жълтък, шафран и започвате да бъркате, бавно добавяйки зехтин - по техниката за правене на домашна майонеза.
Ястието обикновено се сервира на масата, като рибата се слага в плато, а бульонът - в отделна купа, много горещ. Rouille се маже върху хляб, запечен с чесново масло, и класическата гарнитура е варени в подсолена вода картофи.

Blancs De Blancs Clo Mireille 2006

AOC Cote de Provence
Купаж от семийон, юли блан и рол, това елегантно, леко солено вино е идеално за комбиниране с буайбес - това съчетание всъщност е една от класиките на последното десетилетие по крайбрежието на Южна Франция. От грозде, отгледано върху глинести и без варовик почви и подложено на морските пръски, виното е изключително фин израз на тероара си. Има добре разгърнат, комплексен, отличителен букет с богати ухания на плодове с костилки, подправки и диви цветя.

Тажин със сини сливи
Това мароканско ястие отдавна се е сраснало с местното меню в Южна Франция. Приготвя се в специален съд, наричан тажин, но и тежка касерола върши работа.
Нарязвате килограм агнешко на едри кубчета, и ги запържвате до златисто - ако се налага, на две порции, и го изваждате в отделен съд. Добавяте лъжица олио в тигана и изпържвате в него нарязана на едро голяма глава лук.
Връщате месото в тигана, добавяте вода, шафран, сол и пипер и оставяте да заври. Покривате и оставяте на тих огън за около час. После добавяте едро нарязани два моркова и един сладък картоф, оставяте ги на огъня за около 10 минути - докато са леко сварени, и добавяте джинджифил, канела, сушени сливи без костилки и сушени кайсии. Покривате и оставяте за още 10 минути.
Можете да добавите накрая лъжица мед и шепа бланширани бадеми, като оставите ястието да ври още минута-две.
Тажинът върви отлично със ситния арабски кускус.


Rose Coeur de Grain Chateau de Selle 2007

AOC Cote de Provence
Най-скъпото розе на Прованс, това вино е купаж от каберне совиньон, гренаш, сензо и сира. Тероарът му е с чакълеста, примесена с глина и варовик почва, богата на минерали. Виното е с  растителни нотки и с нюанси на кайсия, грейпфрут и подправки.


Шоколадово суфле с желе от френско грозде

Разтопявате на водна баня 125 г черен шоколад, разбивате го добре с 4 жълтъка със стайна температура и добавяте 4 лъжици разтопено, но не горещо масло. След това разбивате 4 белтъка на твърда пяна и внимателно ги добавяте към шоколадовата смес.
Изливате в намаслена и набрашнена форма за суфле (малка и дълбока тавичка). Слагате за около 2 минути в предварително загрята до 240 градуса по Целзий фурна, докато не забележите видимо надигане. Тогава намалявате на 210 градуса и печете още 6 минути.
Използвате меката вътрешност като сос за по-твърдите външни порции на суфлето.
Желето от френско грозде приготвяте, като сварявате за минута 300 г плодове в 200 г вода и ги изваждате с решетеста лъжица, преди да са загубили формата си. Връщате сока на огъня, добавяте 15 г желатин, захар и сока от половин лимон. Махате сместа от огъня веднага щом кипне, и заливате плодовете, разстлани в студен и мокър съд.

Rouge Chateau Romassan 2003
AOC Bandol Red
Виното е купаж от мурведър за характер, мощ и структура, сензо за свежест и елегантна мекота, гренаш  за тяло, сила и букет и малко сира за добавка на енергия и нотки на лакрица. Сортовете са отглеждани върху варовиците, пясъците и варовитата глина на популярния с плътните си, силни и кадифени вина Бандол.
Богато на танини, балансирано и с топъл и южен характер, виното е пикантно, с аромат на тъмна череша от голямото съдържание на мурведър.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »