С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Идва ли краят на сомелиерите

Бакхус
04 Ноември 2016, 17:12
Share Tweet Pin it Share



Сомелиерите вече си имат кошмар, и той се казва Vinfusion.
Vinfusion е машина, която сипва в чашата ви вино, създадено изцяло според личния ви вкус. Тя беше представена през седмицата от Cambridge Consultants, британска технологична компания.

Първата работа на екипа й била да проучи как хората избират и поръчват вината си в барове и ресторанти, разказва Economist. Откритието им било, че предпочитанията им не помръдвали - вместо да опитват различни региони, сортове и реколти, всеки път пиели едно и също.

Много от запитаните обяснили, че просто не им се пита и не им се търси съвет - къде от снобария, къде заради цялата мистика, която обгръща виното. Поне в Англия. Целият този консерватизъм, обаче, очевидно не водел до никакво удовлетворение.

В проучването са взели участие 138 пиещи. 70% от тях оставали недоволни от изпитото. В същото време се изяснило, че идеята за вино, направено специално според личния вкус, се приемала много добре.
Дошъл моментът, в който екипът на Cambridge Consultants се сблъскал с прочутата винена лексика: нотките на черни плодове, кожа, асфалт, печени филийки, мокри камъни, и т.н. Тогава попитали участниците с кои думи биха описали мечтаното си вино. Най-популярните се оказали "леко", "с плътно тяло", "сухо", "сладко", "остро", "интензивно".
Въоръжени с тази информация и започвайки от червените, екипът анализирал 20 вина, за да видят кои - поединично или в комбинация - най-добре съответстват на вкусовете и ароматите, които хората харесват. После съпоставили резултатите с най-популярните дескриптори. От началните 20 вина останали 4. Комбинациите им отговаряли най-добре на изискванията на хората. Въпросните вина са пино ноар и мерло от Чили, австралийска сира, и въпреки цвета му - френски мускат. Последното, разбира се, заради сладостта.


Клиентът буквално прави виното си на тъч скрийн. Той избира различна степен по скалата "леко" и " с плътно тяло", също и между "сладко" и "сухо", или "ефирно" и "интензивно".
Желаната чаша се получава чрез смесване в съответни пропорции на четирите вина. Докато става това, светещи светлини добавят и театрален ефект.

Осъзнаващи, че въпросната процедура може да се стори направо богохулна за хората от бранша, авторите на машината уточнавят, че системата Vinfusion почти не се различава от правенето на купаж. Освен това позволява на хората да експериментират и да опознават много по-добре характеристиките на сортовете.

Една по-далечна перспектива Vinfusion може да е от много голяма полза за ресторантите и баровете, които ще могат да правят селекциите си според вкуса на клиентите си.
Дали обаче сомелиерите ще се съгласят с Cambridge Consultants?

  • снимка: Cambridgeconsultants


Share Tweet Pin it Share

Реклама »