С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Жерар Басе: класиката ще пребъде

Марина Караконова
15 Ноември 2016, 16:01
Share Tweet Pin it Share

Два факта определят в голяма степен съдбата на французина Жерар Басе: мач между "Ливърпул" и неговия Сент Етиен в Ливърпул, след който решава да живее в Англия, и неуспешният опит да стане футболист, което освобождава пътя да стане сомелиер.
Днес Жерар Басе е единственият в света, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA. И още: най-добър сомелиер в света 2010, лице на годината на The International Wine Challenge през 2010, лице на годината за вина и спиртни напитки на списание Harpers през 2011, легенда на индустрията на Imbibe през 2011, мъж на годината на Decanter през 2013, почетен президент на Wine & Spirit Education Trust (WSET), носител на Ордена на британската империя (OBE). Жерар Басе е един от големите авторитети в света на виното днес. Собственик е и на хотел Terravina в Ню форест.
Жерар Басе беше в София по покана на "Катаржина естейт". Той беше специалният гост на гала вечерята на избата, която празнува своя 10-ти рожден ден, както и големите си успехи за това десетилетие.

Поканен сте от голяма изба в малка държава. Разпознаваемо ли е българското вино по света? Какъв е имиджът му?
Мога да говоря за Англия и той е с интересна динамика. Едно време, през 80-те и 90-те, всички го знаеха: това беше едно от най-евтините вина в супермаркета. Беше изключително популярно, купуваше се. После изчезна - буквално. Днес наблюдавам завръщането му. Връща се в друг ценови клас и със заявка за високо качество. Но това става много бавно.

Коя беше първата ви опитана бутилка българско вино?
Ако говорим наистина за първия път, това беше точно в този период, за който ви споменах, през 80-те и 90-те. Беше каберне совиньон. После се запознах много по-сериозно като част от подготовката ми за MW.

Споменавайки MW, неотдавна някой написа, че да вземеш тази диплома е по-трудно от диплома по право, например. Съгласен ли сте?
Ще ви кажа защо е по-трудно - защото в повечето случаи хората, които се явяват на този изпит, вече работят, имат семейство и подготовката им е много по-трудна поради липса на време. Докато студентът по право е отдаден изцяло на ученето си.
Мисля, че който иска да се занимава с вино днес, има много добри възможности за обучение. WSET върши много добра работа. Възможностите за по-тясно специализиране са толкова много, независимо дали искаш да бъдеш енолог, търговец или журналист. А иначе изпитът за MW просто не може да е лесен.

Помните ли деня на вашия изпит?
Той не е един, а четири поредни. Никога няма да забравя следната случка: на третия ден жена ми ме кара с колата за изпита. Беше към 9 сутринта. Изведнъж се сещам, че не съм дегустирал никакви пенливи розета. Спряхме пред първия супермаркет и купихме по бутилка от всяко. Излязохме на паркинга, облегнахме се на колата, и започнахме да отваряме бутилка след бутилка. Хората ме гледаха с такова съчувствие, в очите им се четеше "горкият, не може да изтрае, от сутринта започва". И както можеше да се очаква - не се падна пенливо розе.

Традиционните системи за оценяване, било рейтинги или точки, също традиционно са обвинявани, че са несправедливи. Неотдавна имаше обвинения и срещу професионалния винен език - че е твърде неясен, и дори стряскащ за хората. Съгласен ли сте?
Мога да твърдя, че тези системи са несъвършени само ако измисля нещо по-добро от тях. Е, не съм. Вижте тази бутилка вода - и двамата ще се съгласим, че е зелена, стъклена, малка, с етикет, нали? Но когато отпиваш вино, не можеш така да опишеш течността. Да добавим и че става дума за нещо изключително субективно. Подобно на музиката, то не може да се преведе с думи. Затова на помощ идва въпросният език. Да го обясня и така: искам да си купя компютър. Чета описанията им. Нищо не разбирам. Затова отивам там, където има оценки. За единия дават 88 точки, за другия - 95. Ще се доверя на този, който ги е дал и ще взема този от 95.

Кои са етичните стандарти, които никога не пристъпвате в работата си?
Уважение - първо към производителя, после към клиента. Препоръка, но никога налагане на мнение. Виното е удоволствие, а понякога отношението и разговора за него стават толкова сериозни, че това му качество се изгубва. И по същия начин - олекотяването и залитането по "fun" и "take it easy" му отнемат сложността, нюансираността, дълбочината, и историите му.

Случвали ли са ви се гафове, или неприятни моменти?
Разбира се. Беше отдавна, но веднъж обърках бутилките, и вместо шабли долях сансер. Обикновено като направиш такава грешка, повече не я повтаряш.

Каква трябва да е изходната точка за един добър винен лист?
Добра преценка какъв е ресторантът, кои са клиентите и максимално добрата адаптация към тях. Ако имаш ресторант за тапаси, например, предложи повече фортифицирани или по-интересни и редки испански вина. Доколкото позволява - максималан диапазон при цените. Ако не говорим за тризвезден ресторант, дългият винен лист не е необходим. В моя хотел виненият лист е разпределен по стилове - например light and crispy или fresh and fruity, заедно с географски регион. Мисля, че работи добре.

Какви тенденции се очертават през следващите години?
Ще се търсят все повече местни сортове, натуралното и органичното вино. Но, вижте, това с тенденциите е малко преувеличено. Хората винаги ще търсят доброто бордо, бургундско или бароло. Качеството винаги ще се цени и класиката ще пребъде.

В каква степен поколението Y променя винената индустрия?
Наистина, те искат да знаят много повече, опитват различното, искат вина с по-нисък алкохол и по-малко дъб, не зачитат "авторитетите", а се доверяват на мненията в социалните мрежи. И все пак, както казах, всяко поколение иска и ще иска да опитва възможно най-доброто и качествено.

Няма да спестя въпроса за "бъдещи творчески планове".
А, да. Наистина имам в главата си нещо много интересно и ново. Не мога да ви го кажа. Но, надявам се през април или май догодина да стане факт.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Жерар Басе
1 Коментар

Реклама »