На по чаша

Избите в Мелник отварят врати за Трифон Зарезан

Бакхус 16 януари 2017, 11:38

В средата на януари виното е спасение. А в средата на февруари то е празник с повей на пролет. И макар зимата да има способността да изглежда наистина дълга, Трифон Зарезан ще дойде по-бързо, отколкото очакваме и то с чудесни новини - тази година винарите от Мелнишкия регион ще отворят широко вратите си за празника за всички винолюбители.

Кога, къде, какво
Шест изби в района на Мелник, Петрич и Сандански ще посрещат сърдечно гости на 11ти-12ти февруари, като ще се предлагат турове и беседи из винарните, по време на които можем да научим повече за производството на вино, за местните и международните винени сортове, за хилядолетната винена историята и традиции на Мелнишкия регион и за възможностите, който предлага
Ще има, разбира се, много вино, ритуали по зарязването на лозята, музикални програми. Всяка изба ще предлага собствена програма, така че дори да решите да комбинирате няколко посещения - пак няма как да скучаете.

Участниците са:
· Винарска изба Вила Мелник – с. Хърсово
· Биовинарна Орбелус – с. Кромидово
· Винарска изба Рупел – с. Долно Спанчево
· Винарска изба Орбелия – с. Коларово
· Винарска изба Синтика – гр. Сандански
· Имение Зорница – с. Зорница

Препоръчително е предварително да се свържете с всяка винарна, за да заявите посещението си. Те ще приемат както индивидуални посетители, така и организирани групи.

Обиколката из избите пък може да се съчетае с празника на Мелнишкото Вино "Златен Грозд", който също ще се проведе на 11ти-12ти февруари. Фестивалът обединява местни професионални и домашни винопроизводители и протича с много музика и вкусни регионални ястия.

Ако и това не стига, то регионът крие още много съкровища, които са отбелязани на картата на Мелнишките Винени Маршрути, която можете да откриете на www.facebook.com/melnikwineroutes. На нея ще намерите и координатите и контактите на всяка изба.

В последните години производителите в Мелнишко полагат истински усилия да развит региона като първокласна дестинация за винен туризъм и това дава видими резултати.
Отварянето на избите за празника е първата крачка към още по-тясно сътрудничество на местните винари, които - изглежда - са наистина мотивирани да работят заедно. Това няма как да не бъде чудесна новина и с нетърпение очакваме следващите им инициативи.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK