На по чаша

Concours Mondial de Bruxelles: Довиждане, Валядолид, здравей, Пекин!

Марина Караконова 12 май 2017, 10:04


Concours Mondial de Bruxelles 2017 Souvenir... by concoursmondial

Concours Mondial de Bruxelles (CMB) завърши. Резултатите ще станат ясни до седмица. Поглед назад в цифри изглежда така: дегустирани са 9080 вина от 320 съдии от 50 държави. Всеки от тях е оценил средно по 50 вина през дневната сесия от общо 2400 чаши, изпити са 2000 литра вода, изядени са 2000 хлебчета. Както за всяко издание и тази година подготовката за трите дни е започнала 2 години по-рано, като първата работа са продължителни разговори и преговори с властите на града-домакин.

Concours Mondial de Bruxelles съдържа в себе си два конкурса: единият е виненият, по същество, вторият е на града и страната-домакин, и в този смисъл Валядолид и Испания показаха висока класа във всички аспекти на домакинството. Валядолид е с вековната си винена традиция,и е единствената испанска провинция с пет области с наименование за произход (DO): Рибера дел Дуеро, Цигалес, Руеда, Торо и Тиера де Леон. Освен това всички станаха свидетели на впечатляваща инфраструктура, на прекрасни пътища, на великолепна храна, на забележителна архитектура, музеи и история, на разбработени винени маршрути. И на чудесни вина, разбира се.

За всеки, най-впечатляващото в този конкурс, е мащабът му - една изключително сложна логистика. Ето едно малко надничане зад завесата й:
Седмица преди началото 5 камиона с 125 хиляди кг. са тръгнали от Белгия, Франция и Испания. Товарът им са мострите с вина. Те са над 18 000, като всяка мостра е с две бутилки. Тук са и плювалниците/спитулници, ако предпочитате/, баджовете за регистрация, цялото техническо оборудване на мобилния офис на конкурса, знамената на конкурса и знаменцата на държавите на членовете на журито...
След конкурса всичко това извървява обратния път към държавата, от която е дошло.
Други необходими аксесоари като чаши, техническото озвучаване, екрани, фото и видеозаснемане и други, се наемат на място.
Екипите на конкурса са два: един технически екип от 13 души, и друг наречен "happy team" - 7 души, които отговарят за настаняването в хотелите и всичко по програмата - посрещането на журито, посещенията в изби, кетъринга, организацията на вечерите и обедите, полетите, трансферите. Отделен човек се грижи за гостите-медии. Екипите са започнали работата на терен на 1 май и са я приключили на 8 май.

На техническия екип тази година са помагали 110 младежи. Това е стара традиция - всяка година конкурсът работи с ученици и възпитаници на специализирани в хранително-вкусовата сфера учебни заведения.
Отделно от тях тази година са били наети още 30 специалисти от Испания, които да подготвят 9-те хиляди бутилки за дегустаторите. Преди това те са минали обучение – как да подготвят вината за охлаждане, как да отговарят на въпросите на журито и други подобни.
Тази година освен организаторите и членовете на журито, имаше и доста ВИП делегации: от Япония, Китай, Мексико, Армения, България, Чехия и Швейцария.
Всички участници - а това са над 400 души - бяха настанени в 13 хотела във Валядолид. Автобусите за винените маршрути през първия ден бяха десет, десет бяха и винените маршрути. Във втория ден - по 16.

През 2018 г. градът, който ще посрещне конкурса, е Пекин. За първи път в своята 24-годишна история пътуващият конкурс ще се проведе в държава извън Европа. И обратно - за първи път винен конкурс с такъв мащаб ще бъде проведен в Азия.
В последния ден на конкурса кметът на Валядолид - Оскар Пуентес, тържествено предаде чашата вино на CMB на Минг Джи Чен, заместник-кмет на района Хайдян в Пекин.

IMG_2755

Не би следвало това домакинство да е особена изненада: Китай от години е упорит, дори агресивен играч на винения пазар: производството и консумацията на вино в страната бележат забележителен ръст и така тя постепенно се превръща в най-големия пазар за някои водещи страни-производителки на вино. Макар и трудно за вярване, но Китай вече е на второ място в света по площ на лозовите насаждения, като пред него е Испания.

IMG_2730

CMB продължава и в момента: с работата на екипа му по 25-то му издание и с очакването на медалите за всички останали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK