На по чаша

Щастливата седморка

Марина Караконова 15 май 2017, 17:31


България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles

Резултатите от 24-издание на Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе преди седмица във Валядолид, са ясни:
България получава 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и 7 за розе. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Най-много отличия са извоювали производителите от Тракийската равнина с 46 медала.

Така страната се нарежда на 7 място по брой на спечелените медали. Пред нея са Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и Китай, а след нея са Южна Африка и Гърция. Тя е и на първо място по съотношението брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост е 39,73%. Испания - страната с най-много медали (619 медала от 2002 мостри), е с 30,92% успеваемост.

"За трета поредна година България постига високи резултати в конкурса", коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. "Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството".

На Concours Mondial 2017 във Валядолид бяха присъдени 2642 медала, от които 90 големи златни, 853 златни, 1699 сребърни.
Най-много големи златни медала спечелиха страните Испания, Португалия, Франция и Италия. Близо 58% от наградените вина са от ценовата категория до 8,5 евро.
693 мостри на органични и био вина също взеха участие в конкурса. От тях 165 получиха медал.
Мострите от стари реколти вина бяха 30, от които награди получават 20, като 9 от тях отиват в Португалия.

Пълният списък на наградените български вина може да видите тук http://results.concoursmondial.com/ след въвеждане на държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK