Акцент

Световното вино под покрива на Palais Coburg

Яна Петкова 26 март 2008, 20:57

В двореца Кобург, една от най-луксозните сгради във Виена, чийто ресторант разполага с почти необозрима винена селекция, от 27 февруари до 1 март т. г. се проведе "Фестивал на световното вино". Събитието се организира за втора година от Palais Coburg с помощта на спонсори и само по себе си е прекрасен пример за отношението на австрийците към виното, а също и за отношението на световната винена сцена към австрийците.

В рамките на четирите дни в невероятната атмосфера на различни зали и ресторанти на комплекса Кобург се проведоха общо 21 дегустации и винени вечери. Цените им варираха от 85 до 880 евро и доста от тях бяха разпродадени седмици преди началото на фестивала. Провеждаха се минимум пет събития от типа guided tasting (дегустация с водещ - бел. ред.) или винена вечеря всеки ден, но никога успоредно, така че желаещите можеха да посетят всички интересни за тях дегустации. Темите бяха интересни и разнообразни, а организаторите бяха успели да съберат както едни от най-големите имена в света на виното, така и изключително редки вина.

Ето някои от темите:

"Новата лекота на виното", водена от Стефан Дарнонкур, една от новите френски енологични звезди, консултант на шатата на граф Найперг, Rol Valentin и Domaine de Chevalier;

"Château d'Yquem",водена от Пиер Люртон вертикална дегустация на реколти 1937, 1947, 1967, 1988, 1996, 1999, 2001 и 2004;

"Пино ноар –блаубургурндер –шпетбургундер –многото лица на една световна дива",водена от изключителното и непринудено дуо Джим Кленденън от Au Bon Climat, Калифорния и Якоб Дюнот Баден, Германия;

"Салон на ризлинга", на Стюарт Пигът – 14 ризлинга от цял свят;

"Готвене с шеф-готвача",винена вечеря, приготвена от най-добите австрийски шеф-готвачи, придружена от най-добрите вина участвали във фестивала;

"Крал Ризлинг в най-добите си години",невероятно рядка дегустация на немски ризлинги от различните качествени категории на възраст 10 и повече години:

"Биодинамика и вино",уъркшоп за винари и лозари;

"На масата - Панонската долина",най-добрите десертни вина от Руст, Австрия и Токай, Унгария;

"What Makes a Great Wine? (Кое прави едно вино голямо?)",дегустация на 15 вина, които според водещата –шефката на престижната заложна къща "Сотбис" и Master of Wine (MW - магистър на виното) Серена Сътклиф –са наистина добри;

"Niepoort's Port Experience",поглед отблизо на категориите портвайн Ruby, Tawny, Colheita, Late Bottled Vintage и Vintage с вината на една от най-добрите порт-къщи;

"La Grande Fête"–вечеря с граф Найперг, Патрик Марото, собственик на Château Branaire-Ducru от Сен Естеф и шеф-готвача на ресторант L'Oasis от Кот д’Азур, Стефан Раймбо, (2 Мишлен-звезди);

и още много други.

Гостите - ценители, енолози, търговци, винени журналисти и консултанти –бяха единодушни, че ювелирната красота на събитието кара всички ни с нетърпение да очакваме следващото му издание през 2009 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK