Блог

Бургундия си е Бургундия

Ефросия Благоева 23 юни 2008, 17:25

Бургундия е част от Франция само географски. Когато става дума за вино, Бургундия е отделно кралство. Земя, разделена на огромен брой парцели лозя, някои от които с по-малко от половин декар площ. Цената на такова парче земя достига астрономически цифри. Комплекстност е думата, която описва най-пълно бургундските. След това естествено идва ред на думата чувственост. Векове наред пристрастените използват кави ли не еротични термини, за да обяснят усещанията в носа си, небцето и гърлото и най-вече алхимията протичаща в умовете, наречена влюбване. По подобен начин първокласните бургундски като никои други имат способността да разкриват един след друг пластове аромати и да насищат езика с вкус след вкус. Или поне добрите примери (да, всеки е чувал за непостоянството на качествата им, но ако видите за каква метеорологична обстановка става дума, веднага ще си отговорите и на този въпрос). На практика самите бургундци пият само вината, направени от тях и почти нищо друго. Това им е достатъчно.Да се пие такова вино в малка чаша е престъпление. За него се изисква свободата на големия балон, за да прояви докрай ароматите си на минерали, цветя, мед, варовик, лимонена свежест, както и софистицирани вкусове на мъх, диви билки и ядки. В крайна сметка магията на бургундското вино се крие в загадъчната многопластовост на вкусове и усещания, обединени в чудесна хармония.
Бургундците ще ви посрещнат (ако ви се доверят) изключително щедро и без да ви пресират за начало ще ви преложат да опитате сочни шардонета в комбинация с гужер - традиционни малки кръгли хлебчета с грюер. Ухаят съблазнително и комбинацията е прелестна. Бургундските изби може и да са труднодостъпни, но ако влезете в тях ще видите, че са построени от мраморен варовик с пясъчнорозов цвят и микроскопични пори, през които сякаш дишат. Покрити са с гладка и мека вековна плесен, която при допир се усеща като кадифен тапет, точно каквато кадифена гладкост притежават и вината, стареещи в тях. Тоест плащате възможността за съпричастие към ритуал, за глътката напластявани седемдесет поколения наред гурме култура, елегантност и финес.
И така отговорихте ли си сега кое кара хората да плащат цели състояния, за да пият скъпоценните глътки, за удоволствието да притежават в колекциите си бутилки като Romanee-Conti, Echezeaux или Chassagne-Montrachet? Наистина вината от Бургундия притежават уникален вкус, но истината е, че онова, което струва скъпо е историята...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK