Хора

Вечерята на Таня Иванова

Марина Караконова 19 февруари 2010, 10:37

Жена, която може да бъде видяна с чаша коняк и лула в ръка да търси ритъма на джаза, Таня Иванова стои естествено в центъра на своето one woman show. Докато я слуша да изговаря имената на музиканти и техните парчета, да разказва историите им или да обяснява избора си, човек вече има чувството, че чува нейната лична музика – ту с жизнерадостното, южно спокойствие на боса нова, ту с предизвикателната радост на би боп.

Интервюта с големите в джаза, мащабни новини и малки, но любопитни случки от техния свят – за малко повече от осем години години Таня Иванова е изприказвала много в ефира на предаването си "Следобедни импровизации". Има едно нещо обаче, за което тя рядко говори по радиото – за своето паралелно увлечение, храната.

Причината е може би в това, че джазът не търпи ядене. Тази колеблива мисъл спохожда Таня, докато тя зарежда рекламния блок на пулта. "Джазът не може да е фон на храната, защото той е мислене. По-скоро му трябва питие. Джазът е разказвач, той иска да мислиш заедно с него." От друга страна, и джазът, и храната са като вселена, в която влезеш ли, няма връщане назад, отбелязва Таня.

Мислите й се завъртат в кръг и се оказва, че именно джазът е отключил страстта й към гурме изживяванията. С една книга: Jazz Cooks: Portraits and Recipes of the Greats (Джаз готвачи: портрети и рецепти на големите) на Боб Йънг и Ал Станкъс.

Дизи Гилеспи, Дейв Брубек, Джо Хендерсън, Рей Браун, Нанси Уилсън, общо 48 легендарни имена. "Спокойно може да кажем "кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какво свириш, нали"... Виж Уинтън Марсалис, консервативен, сложен музикант, с претенциозна музика. Неговата Seafood File Gumbo, ястие с бамя и морски деликатеси, е също така сложна и дълга за приготвяне рецепта", казва Таня.

По страниците на книгата Дон Чери, бащата на попзвездите Нена Чери и Игъл Ай Чери, дава рецепта за салата със сладки картофи. Разказва как след един уъркшоп във Флорида е поканен на вечеря. Там му поднасят агнешко, царевичен хляб и въпросната салата, която Чери харесва толкова много, че по-късно под формата на рапиране включва изреждането на продуктите в своята композиция Rappin’ Recipe от албума Homeboy. Разказва и за детството си, по време на сухия режим, и как прабаба му тайно правела напитка от кайсии и праскови, която прилича на тъмна бира.

Освен това джазът има своя специфичен тип сомелиери – хора, които знаят към кое парче какво вино да отворят. Таня веднага се сеща за пианиста Боб Джеймс - запален колекционер на вино, от чийто интернет сайт човек може да си купи от любимите му вина заедно с препоръка как да ги съчетава с музика.

Тя отдавна наблюдава вкусовете на музикантите към храна и вино и се готви някой ден да издаде книга: кой какво свири и какво обича да яде. "Ето, бързо дава пример тя, барабанистката Шийла И има две страсти: обувки и храна. В сайта си, www.sheilae.com, е публикувала любимите си рецепти, там може да се открие чудесна рецепта за сьомга с портокалов винегрет."

Като водеща в Jazz FM Таня приема със симпатия кулинарните пристрастия на джаз звездите, проявява търпимост и към най-екстравагантните сред тях. Самата тя обаче си остава почитател на простата храна и чистия вкус: "Една току-що опечена франзела със сирене бри. Какво повече да искам? В тези две неща откривам семейност, истинско щастие."

Все пак тази декларирана простота трябва да се приема с известни резерви. Конякът и лулата ("наследила съм я май от прабаба си. Тя е била малко магьосница – баела е и е плашела децата със страшни истории") бързо водят до други ексцентричности. Например някои не съвсем ортодоксални идеи как трябва да изглежда съвършеното парти – с мъжки дрехи и чернокожи певици.

Би поканила Дайна Уошингтън. "Тя умира на 38 години, с брутален живот. Има седем брака и глас, който кара стомаха ти да се обърне. Така е било – имало е жени, които са пели и са карали хората да настръхват... Без маркетинг, реклама и брандинг, които сега за един ден могат да те направят "певица". На партито ще се появи и Ма Рейни, тя също има скандален живот, оргиите са й нещо като запазена марка. За съжаление не разполагаме с нейни качествени записи - било е краят на ХIХ и началото на XX век все пак. Били Холидей, естествено и тя ще дойде. "Да, бих направила black women party. Това са жени, които са заслужавали много по-добър живот, но заради времето, в което са живеели, не са го получили."

След (или заедно със) съвършеното парти, идва и съвършената вечеря – изделие на двойните сомелиерски умения на Таня Иванова, в което храната идва и с вино, и с музика.

Камембер с мащерка

Едно парче хубав, качествен камембер. От едната страна на сиренето се изрязва коричката, не много дълбоко. След това в сърцевината се правят няколко напречни разреза, които се пълнят с мащерка. Върху изрязаната част отново се поръсва мащерка, прясно смлян черен пипер и зехтин. След това камемберът се слага в загрята фурна за 5-10 минути. Ако камемберът е в дървена кутийка, се запича с нея, ако не е, може да се направи кошничка от фолио. Идеята е камемберът да запази формата си. Поднася се с хрупкав домашен хляб, който се топи в сиренето.

Вино: Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2009

Музика: Michael Buble и новия му албум "Crazy Love".

Сьомга върху канапе от фенел с винен сос

Приготвя се от две парчета филе от сьомга по около 150 - 200 г. Фенелът се нарязва на парченца с дебелина от половин сантиметър. Реди се в тава с малко зехтин, като преди това се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с фолио и се пече на фурна на около 180 - 220 градуса.

Сьомгата се овкусява със сол, черен пипер, зехтин и се поръсва с малко галета. След това се запържва в малко мазнина от всички страни - хваща една много приятна коричка заради галетата, но тук важното е да не се сготвя напълно, защото след това ще се пече в тавата при фенела, който от своя страна вече се е позадушил. В тигана, в който е запържена сьомгата, се слага малко масло (малко!) и в него за кратко се сотират няколко стръка пресен лук, нарязан на дълги ивици. След това се сипва бяло сухо вино, добавят се прясно изцеден сок от лимон, сол и черен пипер. След като виното се редуцира, се добавя още съвсем малко масло - само за аромат. В големи красиви чинии се подрежда фенелът, върху него - сьомгата и накрая се залива с превъзходния винен сос!

Вино: Santa Sarah Chardonnay

Музика: Mike Stern - "Big Neighborhood"


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK