Хора

Le Cordon Bleu с шеф Марк Вака

Детелина Христова 28 октомври 2016, 16:39

Марк Вака е шеф-инструктор на най-известната френска кулинарна школа Le Cordon Bleu. Завършва професионалното си кулинарно образование в Париж. Там прави стажове в ресторантите на Hotel George V и La Grande Cascade, а в Лондон - в Hyde Park Hotel. След това решава да разшири кулинарните си хоризонти и работи в хотел Royal Mansour в Мароко и ресторант Chloe’s в Австралия, където става "Готвач на годината". През 2000 г. шеф Вака започва да споделя страстта си към кулинарията и става учител в Института TAFE в Аделаида, където преподава 2 години, преди да реши да се върне отново в кухнята. Eто какво сподели са нас за читателите на Бакхус.

Казват, че любовта минава през стомаха. Важи ли това и за успешния бизнес?
Преди да се фокусираме върху бизнес частта, е много по-важно готвенето да ни доставя удоволствие и да го правим със страст; страст за добри продукти, за първокласна кухня и безупречно обслужване на клиенти. Ако всичко това е изпълнено, бизнесът ще проработи.

Кое е първото, с което ще се обърнете към учениците си?
Трябва да бъдете готови да дадете всичко от себе си: своето време, своята енергия и най-доброто, на което сте способни. Ако не изпитвате страст към готвенето, никога няма успеете.

Коя е тайната на успех в кулинарията – богат опит или смели идеи?
За да успее, един шеф-готвач трябва да работи усърдно през цялото време, трябва да бъде любопитен и гъвкав, както и да събере добър екип около себе си и като във всичко друго, нужен е и малко късмет. В кулинарията трябва да си готов да се издигнеш до върха. А тайната на успеха при всички положения е богатият опит, а не толкова смелите идеи.

Кой/Какво Ви вдъхнови да изберете кариера в кулинарията?
Изпитвам страст към готвенето от ранна детска възраст и имах късмета да израсна в семейство, в което храната беше на почит. Освен това, баба ми е била шеф-готвач в Лисабон, носела е духа на Cordon Bleu в себе си и, така да се каже, съм закърмен с него!

Каква е връзката между креативността и знанията във Вашата професия?
Можем да създаваме само благодарение на добрите си познания. Колкото повече знаем, толкова по-креативни ще бъдем.

Коя международна кухня ви вдъхновява?
Обичам всяка една кухня по света. Това, което е от значение, е качеството на продуктите. Вдъхновявам се най-вече от френската кухня, но също така и от тези на Северна Африка, Австралия и Индия, благодарение на разнообразните ми професионални и лични преживяване в чужбина.

Какво готвите за себе си, когато сте сам?
Ако съм сам, ще си сготвя нещо много просто, като омлет или някакво сирене. Ако трябва да бъда честен, кулинарията за мен е насладата от това да споделям с другите, затова не изпитвам удоволствие от това да готвя за себе си.

Шеф Марк Вака ще бъде гост готвач и лектор на курса "Le Cordon Bleu", част от петия пореден Гастрономически фестивал в Банско. Повече информация за гурме фестивала и програмата може да намерите на http://www.premierfoodfestival.com/bg/


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK