Хора

Иберийски кулинарни емоции с Димитър Шопов

Бакхус 01 ноември 2016, 16:20
В края на 2013 година Димитър Шопов и каталунската кухня бяха главните действащи лица в едно от първите издания на "Вечер на любителите готвачи" на списание "Бакхус". Посетителите вероятно помнят добре тези няколко така вкусни часа, прекарани в Барселона, без дори да се наложи да излизаме от София. Почти три години по-късно Митко Шопов отново бе наш гост. Както винаги изпълнен с кулинарен ентусиазъм да събира, приготвя и експериментира с различни рецепти и вкусове, разликата този път бе в още по-богатия му опит: Вече една година той е собственик на космополитното кулинарно училище за любители Food Connection, което събира хората с вкус към добрата храна и добрия живот. Много по-космополитна бе и вечерята, която Митко Шопов приготви. Тя не се ограничи само в любимата му Барселона, където той е живял, но ни разходи и в други вълнуващи краища на изключително богатата на регионални кухни, продукти и техники Испания - Кастилия, Страната на Баските, Андалусия и др. Вечерята "Вкусовете на Испания" бе любезно домакинствана от демонстрационния ресторант ShowHow на нашите партньори от "Томеко". И както повелява испанската традиция гостите бяха посрещнати с плата с чоризо и маслини и вкусния квасен хляб на "Хлебар". Стартът на вечерята също бе традиционен и много типичен - тапаси. Митко Шопов бе приготвил трио от тях като всеки бе представителен за различен регион на Иберия. La gran dama de las tapas или Гранд дамата на тапасите ни пренесе във фантастичните барове за pintxos на световноизвестния с концентрацията си на висококласни ресторанти със Michelin звезди Сан Себастиан в Страната на баските. Богатата комбинация от продукти включваше хрупкав крекер, майонеза, скарида, хайвер. Manchego & Romesco е каталунският представител на тапасите - със зряло овче сирене Манчего и в комбинация с богатия сос Ромеско, който е характерен за региона. Migas de secretos е вариация на типичните за Кастилия Migas de pan (буквално "хлебни трохи"). Една устойчива в модерния си смисъл кулинарна практика на региона, която позволява дори сухият хляб да не бъде изхвърлян, а да се превърне във вкусна хапка, приготвена на тиган. В случая с комбинация от чоризо и пъдпъдъче яйце. Триото тапаси бе комбинирано с едно много интересно и нестандартно предложение - виното Pasion Blue, което провокира с нетрадиционния си ярко син цвят. Привлекателно за едни, неортодоксално за други, едно е сигурно: това шардоне, привлича погледите и интереса заради цвета си, постигнат без употреба на изкуствени добавки, а благодарение на естествени пигменти, извлечени от ципата на червено грозде. Продължаваме вечерята с още една провокация за сетивата (и за фотоапаратите). Ajoblanco malagueño е андалусийска студена крем супа от бадеми и чесън. Наричат го още "бялото гаспачо" на Малага. Цветът й е млечно бял, което се дължи изцяло на бадемовото брашно. Всъщност в тази супа освен бадемите има само печен чесън, малко хляб и малко зехтин. "Тази супа се среща в най-различна консистенция. В богатите домове на Андалусия например са я приготвяли много гъста, тъй като бадемите са изключително скъп продукт, а версията за по-скромните домакинства е с повече хляб и по-малко бадемово брашно. В други случаи се сервира рядка, като тогава е по-ненатрапчива и освежаваща. Най-често, разбира се, е и със средна гъстота", разказва Митко Шопов. Със средна конситенция бе и неговата Аjoblanco malagueño. Бялата андалуска супа бе комбинирана с Anna de Codorniu Chardonnay & Muscat на изба Codorniu - най-големият и популярен производител на испанското пенливо вино "cava", в България представян от "Бибендум". В случая обаче комбинацията бе тихо сухо вино от шардоне и мускат - богато на аромати и вкусови нюанси, но и с леко сладнеещ профил, който пасна идеално на интригуващия нежен бадемов и също сладнеещ вкус на супата. Стигаме до основното ястие, което е създадено според традиционната за богатата каталунска кухня концепция "Море и планина" (Mar-i- Muntanya), познато в САЩ и англоезичния свят като Surf&Turf. Mar-i- Muntanya умело съчетава вкусовете на морето и вкусовете от планината. Вариацията на Митко Шопов е вдъхновена по думите му от най-декадентската вариация, която Барселона може да предложи: комбинация от бавно готвено свинско и телешко, горски гъби и морски дарове - калмари и скариди в комбинация с пюре от пащърнак. Ястието е излязло от директно от кухнята на един от култовите каталунски шеф-готвачи - Карлес Абейан. То е изключително богато на вкусове, които обаче се сливат успешно в една цялостна комбинация, която засища всички рецептори. Едно така богато ястие заслужва и също толкова богато вино. Отново благодарение на "Бибендум" можехме да се насладим на Vinea Crianza на изба Finca Museum от Сигалес, регион между Риоха и Рибера дел Дуеро. Разбира се, става дума за сорта темпранийо, отгледан в много специални лозя, разположени в изключително каменистите почви на древно пресъхнало корито на река. Както изисква категорията Crianza, виното е лежало поне 6 месеца в дъб и още 1 година в бутилка и е развило много комплексни аромати, елегантна структура и меки танини, без да е загубило и чаровния си плодов профил. Приятна изненада за гостите бе включването на китариста Николай Пеев, който погали и слуха с няколко изпълнения на типична испанска музика След като промиваме небцата с дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, предоставени от партньорите ни от "Авенди", продължаваме към десертa, който е не по-малко интересен. В десертните чинии е съберан в "свещен съюз" ("Matrimonio") шоколадов мус със сол и зехтин и крем от розмарин, гарнирани с ядивни цветя. Сrema de romero е нетипичен и може би изненадващ за българския вкус, но веднага намери верни почитатели. Наслада бе и шоколадовият мус в комбинация със зехтин и сол. По думите на Митко обаче това не е самоцелно - зехтинът прочиства рецепторите, а солта подсилва вкуса. А финалният завършващ щрих на десерта добави и прекрасният Hennessy Fine de Cognac.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK