Хора

Сомелиер на годината

Бакхус 27 март 2017, 13:44

Победителят в тазгодишния конкурс "Сомелиер на годината 2017" Живко Енчев е отличен пример за това как човек трябва да следва мечтите си - след като три поредни години участва в конкурса и влиза в челната тройка, тази година той постигна целта си и заслужено спечели титлата. Той има 14 години натрупан опит в ресторантьорския бизнес и като сомелиер в различни ресторанти, а през 2016 г. започва собствен проект Wine Connection. Втори, само с една точка разлика, остана 26-годишният Благой Кузмански, работещ в ресторант Medlar, Лондон.

Темата на състезанието тази година беше "Next Generation" ("Следващо поколение") и се провежда за четвърта година. Този път имаше шестима финалисти, които събраха най-висок резултат от четирите различни квалификационни кръга, които стартираха през декември 2016. Последният етап се проведе на 24 март по време на галавечеря, на която всеки финалист трябваше да сервира избрани напитки на гостите, да представи едно от вината, които участваха в пет-степенното меню на церемонията и да отговори на въпроси и задачи поставени от двете журита на конкурса - едно, съставено от професионалисти във винения и ресторантьорския бранш и второ - от изложителите и фирмите партньори на конкурса.

Галавечерята беше съпроводена и от церемония за награждаване на най-добри български и международни вина в 16 категории, измежду които печеливши бяха българските изби Домейн Мараш, Съединение, Бетър Халф, Блек Сий Голд, Братя Минкови и Винарна Ярлово.

Финалисти през годините са Йордан Кирилчев – 2014 г., който е сомелиер на ресторант Este; Георги Николов – 2015 г., който е винен специалист в голяма търговска верига; и Илиян Петракиев – 2016 г., който тази година се дипломира от Хранително-вкусовия университет в Пловдив.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK