Маркиз Лодовико Антинори е по-малкият брат в прочутата фамилия Антинори, която произвежда вино от 14 век. Много рано разбира, че уютът и красотата на аристократична Флоренция съвсем не е достатъчна и продава дела на брат си. Заминава за САЩ и започва да учи в Калифорния, която събужда приключенския му дух. Когато решава да купи лозя в Калифорния, легендарният Андрей Челичев се намесва, и го убеждава, че истинското "El Dorado" се намира сред фамилните му имения, и по-точно - в Болгери /Bolgheri/. Години по-късно оттам излизат легендите Tenuta dell’Ornellaia и Masseto. Много бързо те се превръщат в едни от най-ценените и скъпи вина на Италия. Една от най-известните и разисквани винени истории идва малко по-късно, когато в пика на успаха, Лодовико Антинори продава Ornellaia на Робърт Мондави.
Лодовико Антинори, и брат му - Пиеро Антинори, са пионерите-създатели на маркетинговия феномен "супер тоскански вина" през 90-те. |
В момента двамата братя имат общ проект, и това са вината на Tenuta di Biserno, при които ключовият сорт е каберне фран. Първите й вина излизат през 2004 г. Миналата седмица маркиз Антинори пристигна в България, за да ги представи. Той даде това блиц-интервю за Бакхус.
-
Tenuta di Biserno
снимка:
- Сеньор Антинори, макар и за толкова кратко време, какви са впечатленията ви от България?
- Наистина три дни са съвсем кратък период да усетиш едно място. Въпреки че усетих огромната разлика между богати и бедни, мисля, че България е на правия път. От това, което опитах, мисля, че поддържате едно високо средно ниво вина.
- Кои ще са най-важните тенденции, които ще влияят в бъдеще на винения свят?
Трето, международните червени сортове ще започнат да дават път на оригиналните местни. Все повече при червените ще се търси собствен характер, който да издава конкретния тероар. В този смисъл, на пазара все повече ще се търсят местни, типични вина, отличаващи се вина, и всяка държава ще върви в тази посока.
И последно, все повече ще важи "пий по-малко, но по-качествено".
- Какво бихте посъветвали човек, който тепърва влиза във винения бизнес?
- Предполагам, че ме питате за такъв човек от България. Ако този човек не смята, че може да направи нещо наистина много добро в стила бордо, без колебание трябва да се съсредоточи върху местните сортове. Търсенето в тази ниша ще нараства. Където ги има, е добре.
Защото има и страни, в които това е изключение, като тези в Южна Америка, които си нямат такива сортове, затова малбекът се превръща в такъв, и, между другото, става по-добър от този във Франция. Така и сирата за Аржентина става това, което е малбекът за Южна Америка. А совиньон бланът проработи в Нова Зеландия така, че направи чудеса, каквито далеч не се случиха в родината му.
- Живеете в Болгери, в Тоскана. Откъде идва името?
- Много вероятно е да има връзка между Bolgheri и България. Проблемът е, че никой не може да каже със сигурност. До сега не е открито писмено доказателство. Същото се отнася и до "бисер" и Biserno. Може би връзката е през Хърватска. Интересно би било да се разбере!