Хора

Лодовико Антинори: Международните червени сортове ще дадат път на местните

Марина Караконова 26 март 2018, 11:48
Лодовико Антинори с дъщеря си София в лозята на Tenuta di Biserno.

Маркиз Лодовико Антинори е по-малкият брат в прочутата фамилия Антинори, която произвежда вино от 14 век. Много рано разбира, че уютът и красотата на аристократична Флоренция съвсем не е достатъчна и продава дела на брат си. Заминава за САЩ и започва да учи в Калифорния, която събужда приключенския му дух. Когато решава да купи лозя в Калифорния, легендарният Андрей Челичев се намесва, и го убеждава, че истинското "El Dorado" се намира сред фамилните му имения, и по-точно - в Болгери /Bolgheri/. Години по-късно оттам излизат легендите Tenuta dell’Ornellaia и Masseto. Много бързо те се превръщат в едни от най-ценените и скъпи вина на Италия. Една от най-известните и разисквани винени истории идва малко по-късно, когато в пика на успаха, Лодовико Антинори продава Ornellaia на Робърт Мондави.

Лодовико Антинори, и брат му - Пиеро Антинори, са пионерите-създатели на маркетинговия феномен "супер тоскански вина" през 90-те.

В момента двамата братя имат общ проект, и това са вината на Tenuta di Biserno, при които ключовият сорт е каберне фран. Първите й вина излизат през 2004 г. Миналата седмица маркиз Антинори пристигна в България, за да ги представи. Той даде това блиц-интервю за Бакхус.

Tenuta di Biserno

- Сеньор Антинори, макар и за толкова кратко време, какви са впечатленията ви от България?

- Наистина три дни са съвсем кратък период да усетиш едно място. Въпреки че усетих огромната разлика между богати и бедни, мисля, че България е на правия път. От това, което опитах, мисля, че поддържате едно високо средно ниво вина.

- Кои ще са най-важните тенденции, които ще влияят в бъдеще на винения свят?

- Първо, качеството ще играе по-голяма роля и все повече ще се търси. Второ, мисля, че пенливите вина достигнаха пика си, и моята прогноза е, че те постепенно ще започнат да отстъпват пред белите. Разбира се, високият клас пенливи никога няма да излязат от мода. Те са вечни.

Трето, международните червени сортове ще започнат да дават път на оригиналните местни. Все повече при червените ще се търси собствен характер, който да издава конкретния тероар. В този смисъл, на пазара все повече ще се търсят местни, типични вина, отличаващи се вина, и всяка държава ще върви в тази посока.

И последно, все повече ще важи "пий по-малко, но по-качествено".

- Какво бихте посъветвали човек, който тепърва влиза във винения бизнес?

- Предполагам, че ме питате за такъв човек от България. Ако този човек не смята, че може да направи нещо наистина много добро в стила бордо, без колебание трябва да се съсредоточи върху местните сортове. Търсенето в тази ниша ще нараства. Където ги има, е добре.

Защото има и страни, в които това е изключение, като тези в Южна Америка, които си нямат такива сортове, затова малбекът се превръща в такъв, и, между другото, става по-добър от този във Франция. Така и сирата за Аржентина става това, което е малбекът за Южна Америка. А совиньон бланът проработи в Нова Зеландия така, че направи чудеса, каквито далеч не се случиха в родината му.

- Живеете в Болгери, в Тоскана. Откъде идва името?

- Много вероятно е да има връзка между Bolgheri и България. Проблемът е, че никой не може да каже със сигурност. До сега не е открито писмено доказателство. Същото се отнася и до "бисер" и Biserno. Може би връзката е през Хърватска. Интересно би било да се разбере!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK