Хора

Море и планина в ястията на шеф Алекс Димитров

Бакхус 18 май 2018, 11:35

На 29 май ресторант Cinecittà Osteria Italiana ще представи новото си лятно дегустационно меню на специална вечеря, приготвена от шеф Алекс Димитров. Може да запазите вашето място още сега, а междувременно нека си припомним интервюто с Алекс, което взехме с него в брой 157 на списание "Бакхус":

- Как започнахте да се занимавате с готвене и какъв път сте извървели до момента?
От съвсем малък започнах да се интересувам от готвене, просто беше в мен. Затова и родителите ми ме записаха в кулинарно училище. Започнах работа в кухня още като тиййнейджър и с годините мминах през доста от нашите ресторанти и хотели, докато не събрах смелост да замина към Атина, после отидох на обучение в Италия и Австрия. Работих и в ресторант в Мюнхен. Реших да се върна в България и така станах главен готвач на "Чинечита".

- Къде и от кого сте научили най-много?
Не бих посочил конкретно място или личност, от които да кажа, че съм научил най-много. Попивам опит и информация от всеки възможен източник, отсявам нужното и важно за мен и се стремя да го използвам пълноценно в работата и личния живот.

- Къде търсите вдъхновение?
Случва се спонтанно - от дадена емоция, от природата, от музиката, от сънищата, от бита... просто се случва. Изведнъж ми хрумва идея, която започвам да развивам и усъвършенствам.

- Какво е първото нещо, което ще кажете на някого, който е в началото на тази кариера?
Ако това е пътят, който е избрал - да го следва напълно и безрезервно и да има вяра в себе си, защото няма нищо невъзможно и непостижимо.

- Кое е най-голямото предизвикателство за вас да правите това, което правите тук и сега, в България?
Смятам, че когато вършиш нещо с желание и усърдност, нищо не може да ти попречи, независимо къде се намираш.

- За какво мечтаете в професионален план?
Да запазя страстта и желанието, с които съм изпълнен сега. Всичко друго се постига с постоянство и време.

***

Шеф Алекс Димитров е съчетал качествени продукти, които откриваме дълбоко в морето и високо в планината, в едно многокомпонентно авторско меню, с което да открием летния сезон.
Ето и ястията, на които ще се насладим на 29 май в Cinecitta Osteria Italiana:

Крем супа от аспержи и Пино Гриджо, лобстер и крем от йерусалимски артишок
-
Поднесено с чаша Pinot Grigio, Cantina Endrizzi, 2017, Trentino - Alto Adige

Прясна паста Неро ди сепия с филе от опушена змиорка и леко пикантен крем ди вердура
-

Поднесено с чаша Riesling, Cantina Endrizzi, 2016, Trentino - Alto Adige

Филе от черноморски барбун, поднесен с ферментирали репички и крем от сладък грах с лешници
-
Поднесено с чаша Rosato Scalabrone, Tenuta Guado al Tasso Bolgheri, 2017, Toscana

Сорбе от лимон и джинджифил

Млечно телешко месо от малка симбиотична ферма "Слънчевата ферма", разположена в с. Абланица, бавно печено на ниска температура, съчетано със зелена чушка, крем от йерусалимски артишок и гъби Кладница
-

Поднесено с чаша Rosato ETNA, Cantina Cottanera, IGT 2017 Sicily

Мачедониа Креатива - студени плодови текстури, сервирани с ягодово сорбе и течен азот
-

Поднесено с чаша Prosecco, Cantina Anna Spinato, Veneto

Специално избран за вечерята бленд - кафе Dabov Specialty
Coffee:
Бразилия, 100% Арабика, спечелило 7-мо място на Cup of excellence в Бразилия с 90 точки

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK