Хора

Пиер Казанев разкри тайните на Veuve Cliquot

Veuve Cliquot 04 декември 2019, 14:22

На 18 ноември имахме удоволствието да посрещнем майстора на виното Пиер Казенев, който ни демонстрира безкрайните си познания за иновативния вкус и свят на Veuve Clicquot. В стилния интериор и прекрасна атмосфера на ресторант KOTO, Пиер проведе обучение в тънкостите и тайните на емблематичното шампанско, последвано от запомняща се дегустационна вечеря.

Пиер е wine maker във винената къща Veuve Clicquot в Реймс, Франция, с докторантура на тема "Химически подход към винарството в Бордо", диплома от университета в Монпелие и Международния винен институт в Бордо. Винопроизводител в редица престижни винарни по цял свят – от Франция до Южна Африка и Калифорния. През 2008 г. той се присъединява към семейството на Veuve Clicquot. Пиер е горд член на дегустационния екип на chef de cave Доминик Демарвил и взема активна роля в създаването на блендове от най-високо качество за всички вина на къщата.

В неговата компания гостите на обучението и дегустационната вечеря в KOTO имаха възможността да опитат няколко превъплъщения на иновативното шампанско, сред които Veuve Clicquot Rosé и Veuve Clicquot Vintage 2008. Всяка чаша Veuve Clicquot си партнираше с ястие, приготвено специално за случая. Четиристепенното меню бе изготвено от шеф готвача на KOTO Георги Янев, който също като Пиер има изключително впечатляващ и глобален кариерен път, който го води от Лос Анджелис през Лондон до София.

Вечерята започна с Veuve Clicquot Yellow Label – хармоничен бленд от вина, внимателно подбрани измежду 50-60 от най-добрите лозя в региона, комбинирано с риба тон татаки с нори темпура, хайвер от есетра и юзу. La Grande Dame 2008, създадено в чест на 200-годишнината на къщата и олицетворяващо тероара на Veuve Clicquot и стила на Мадам Вьов Клико, бе елегантно съчетано с миди сен жак с крем от омар. Veuve Clicquot Vintage 2008 е превъплъщение на една щедра реколта и бе щедро придружено от хрупкав калкан с бадемова коричка, мус от горски гъби, лимонена кора и целина. Фините балончета и меките плодови нотки на Veuve Clicquot Rosé заедно с меренг с малини, мента и рози поднесоха сладък финал на вечерта.

Винената къща Veuve Clicquot е основана през 1772 г. и вече повече от 200 години остава вярна на своето мото "Само едно качество – най-доброто!" През годините Veuve Clicquot натрупва огромни познания в създаването на шампанско благодарение на една изключителна жена, известна като Мадам Вьов Клико. През 1805 г. тя поема бизнеса след ранната смърт на съпруга си и се превръща в една от първите бизнес дами на модерните времена. Новаторският ѝ дух е движеща сила на марката и до днес.

Veuve Clicquot е не просто шампанско, а стил на живот. Veuve Clicquot носи радост и удоволствие на целия свят със своята иновативност, креативност и малка доза лудост.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK