Храна

Тези ястия са здравословни за вас

текст: Радмила Христова, снимки Цветелина Белутова, Бояна Бонева-Кирякова 20 юни 2012, 13:08

Това е един здравословен материал, в който преминахме отвъд границата между по правило здравословното вегетарианство и често охулваното месоядство, за да потърсим оптималния начин на хранене и за тези, които обичат да хапват месо. Защото здравословното хранене има много измерения и е различно за всеки човек. Вегетарианската и веганската кухня са отдавна доказани и сигурни начини за достигане дълголетието на индийските йоги. Но имат ли шанс и хората, които се откриват като по-скоро хищници? Можем ли да се храним здравословно, без да ставаме вегетарианци? Разходихме се в много от софийските ресторанти и отсяхме някои от най-добрите, в които със сигурност можете да продължите с хранителните си навици, като същевременно си осигурите поне още 100 години щастливо съществуване. Защо, как и в каква комбинация месната храна е добра четете нататък.

Като за начало заложихме някои елементарни правила, които да ни помагат. За да е полезна храната, трябва да отговаря на някои условия. На първо място, здравословното ястие комбинира съставки като пресни и свежи плодове и зеленчуци, защото те са богати на жизненоважни за организма витамини, минерали и соли. Месото е отличен източник на протеини и е ценен източник на енергия. За да бъде оптимална храна, то трябва да е чисто и висококачествено, с доказан произход. Основна роля тук играе и правилният процес на термична обработка. Избирахме рецепти, които включват печене, задушаване, поширане или варене на пара. Правило, на което отговарят всички ястия, е добре подбраната комбинация от хранителни продукти, която да прави ястието лесно усвоимо и полезно. И накрая, авторът на тази статия е отдал около десет години от живота си на вегетарианство и заклеймяване на месото като хранителен продукт. Към този момент е спорадичен консуматор на месо, който може да говори от личен опит за двата вида хранене. Следващите ястия са здравословни за вас.

Агнешка мешана скара

Ето една рецепта от традиционната арменска кухня, която е много далеч от вегетарианството, но на която можете да се доверите, ако ви е грижа за здравето ви. Скарата включва агнешки шишчета, агнешки котлетчета, агнешки врат, агнешки каренца и агнешки кебапчета. Това ястие няма да наклони везните в лоша насока за вас и здравето ви, защото продуктите, от които е приготвено, са чисто и висококачествено агнешко месо и зеленчуци, обработени по начин, който запазва витамините в тях. Месото се приготвя на скара, без никаква мазнина, което не му пречи да е крехко и сочно. Не питайте как – въпрос на готварски умения и един-два скрити трика е. Към месото добавихме и една типична арменска гарнитура от зеленчуци на тиган, които се съвместяват идеално с месото и представляват силно витаминозна и лесно усвоима белтъчна комбинация, подходяща и за хората, които залагат на разделното хранене. Включва зеленчуци, типични за Армения, като патладжан, тиквички, гъби, чушки, лук, домати, овкусени с босилек, и тайната арменска съставка на ресторант "Гоар".

Ястието ще откриете в ресторант "Гоар", ул. "Шейново" 18, 02/ 946 17 65.


Заешко филе с бадемова коричка, пюре от карфиол и поширана ябълка във винен сос

Това е ястие, което комбинира няколко жизнеутвърждаващи хранителни продукта. На първо място е заешкото месо, което е едно от най-богатите на белтъчини. Човешкият организъм усвоява 90% от белтъчините му, докато за другите видове месо процентът е максимум 64. Не случайно това е месото, с което се започва захранването на бебетата. То е бедно на мазнини и холестерол. Препоръчително е да се използва филе и да се приготвя запечатано в орехово масло, след което да се пече на фурна.

Следват бадемите, които имат общо с намаляването на вредния холестерол в организма, съдържат голямо количество антиоксиданти и са полезни за храносмилането.

Ябълките – за тяхното положително влияние знаем. В случая се приготвят поширани във винен сос с канела и това не е случайно. На първо място, танините във виното правят месото и зеленчуците по-крехки, докато киселинността спомага за редуцирането на животинските и растителните мазнини. Храната става по-здравословна и по-лесно усвоима, отколкото при готвенето с вода. Един съвет за домашните кулинарни ентусиасти – не гответе с лошо вино! То само ще донесе лош привкус на ястието. За по-витаминозна доза заешко с ябълково пюре ябълките се приготвят на пара. Карфиолът, от друга страна, оптимизира детоксикацията на организма и предотвратява изменението на клетките към ракови.

Това заешко ще откриете в ресторант "Сидония", ул. "Христо Белчев" 29Б, тел. 0893 688 884


Тсуки хосумаки

Следващата силна карта в полза на здравословното месоядство е морската храна, която няма как да опи-тате, ако сте вегетарианци. По традиция японската кухня е една от най-здравословните, защото в по-голямата си част е храна, идваща от морето. Нашето източно предложение е сушито Тсуки хосумаки, приготвено от риба тон и сьомга, нарязани на тънки филета, между които има малки парченца авокадо. Завива се с нори. Рецептата е авторска на екипа на "Суши бар", но носи привкуса на севернояпонското суши, в което не се използва ориз. Ястието отново е подходящо за тези, които залагат на разделно хранене, защото комбинацията от продуктите представлява лесно усвоима белтъчна храна – засищаща и нискокалорична.

Поръчайте го в "Суши бар", ул. "Денкоглу" №18, 02/ 981 84 42


Бакаляро по галисийски

Правим скок към Пиренейския полуостров, познат повече с нездравословните си храни като тортия, паея, чоризо и куп други неща. Но това, което открихме, е, че традиционната испанска кухня може да бъде също толкова лека, витаминозна и полезна. Бакалярото е типична риба за тази кухня – вкусна, немазна и съдържаща огромни дози полезни мазнини, белтъчини и фосфор. Рибата се пошира за малко, след което се сервира със сварени на пара картофи, моркови, аспержи, броколи, магданоз, тиквички, миди и скариди, овкусени със салца верде (зехтин, чесън, магданоз). Нито повече нито по-малко и при всички случаи суперполезно.

Бакаляро по галисийски опитахме в ресторант Te quiero, бул. "България" 56А, 02/8504435


Пилешко филе със сос песто

Има много аргументи против пилешкото месо и за съжаление повечето от тях основателни, но ако разполагате с домашно пиле или висококачествено пилешко филе, както ресторант Pastorant, всички съмнения се изпаряват за миг. Как го приготвят, така че да е вкусно и здравословно? Пилешкото филе се грилова със сос песто Дженовезе. Поднася се с гарнитура от оризови верничели (фини оризови спагети) и талятели от тиквички (тиквички, нарязани на тънко). Гарнитурата се прави с малко зехтин и на тиган. Ястието се овкусява с копър и лайм.

Pastorant ще намерите на ул. "Цар Асен" 12 (на ъгъла с "Кърниградска"), 02 981 44 82


Сардина на скара

След Испания е ред на гръцката морска кухня. Сардината (или сардела, както й казват в Гърция) е типична за южната ни съседка риба, която там се дава предимно на деца заради високите дози фосфор, полезен за очите. Приготвя се на скара с малко зехтин и се поднася с риган, зехтин и лимон по типично гръцкия начин – без грандиозен аранжимент и архитектурни творения. Всичко е много семпло, просто, домашно и вкусно. Специалната препоръка на Дейзи Делиу, жената, която стои зад всяко ястие в ресторант "7 морета", е да се опитва в комбинация с ципуро – типична гръцка ракия, която ресторантът внася в България заедно с всички средиземноморски продукти и риби. Не знаем дали това е полезна комбинация, но със сигурност ще се върнем там пак.

Ресторант "7 морета" се намира на нов адрес (с градина) ул. "Парчевич" 52


Лаврак с перли от цвекло и целина

Отново рибно ястие, и то от най-вкусните средиземноморски. Освен че е супервкусен, лавракът е енергийна мина и огромен плюс за здравето на тези, които го консумират редовно. Рибата се пече на плоча с чеснова паста и без никаква мазнина. Този начин на обработка запазва максимално качествата й, без да добавя екстра мазнини. Гарнитурата е от целина и цвекло. Те се варят на пара, защото така се запазват витамините в тях. Всичко се сервира, овкусено със зехтин и сол.

A Fiori се намира на ул. "Московска" 3, 0898 42 17 35


Пиле Курильо с диви аспержи

Това е традиционна непалска рецепта, специално за почитателите на азиатската кухня. Пилешкото филе от гърди се вари на пара, като тази обработка запазва в най-висока степен хранителната му стойност. Аспержите също се сваряват на пара, след което се оцеждат от водата и се слагат за съвсем кратко на скара, нагрята до висока температура, където се подсушават. След това се изсипват в тиган, заедно с половин лъжица зехтин, пресен чесън и лук, пресен джинджифил, зелени чушки и домати. Накрая се добавят и останалите типично азиатски подправки като куркума, черен пипер, пресен магданоз, лук и лимон. И voila - заповядайте на вкусната непалска кухня.

Пиле Курильо с диви аспержи си поръчахме в ресторант Gurkha, ул. "Цветна градина" 56, 0884 939 100


Фетучини с кралски скариди и босилек

Обикновено хората подхождат недоверчиво към италианската кухня по отношение на нейната полезност. Тук е мястото да уточним, че в пастата например няма нищо съмнително, стига тя да отговаря на определени изисквания и да е приготвена правилно. Под правилно разбираме да е прясна, по възможност приготвена на момента, да се държи във водата до степен ал денте и да се вари в много вода – съвет, даден ни от италиански готвач. Ястието съдържа и скариди, които като всяка морска храна е важно да бъдат пресни. В "Глориа Мар", където си го поръчваме, са изключително пресни, доставяни в България всяка седмица. Скаридите се запържват 3–4 мин. в зехтин, прибавят се чесън, пресни белени домати, сол, черен пипер, лют пипер, пресен босилек. Прясната паста се вари 2–3 минути, след което се поднася, гарнирана със скаридите.

Фетучини с кралски скариди и босилек тествахме в ресторант "Глориа Мар" на ул. "Славянска" 29, 0890 555 111

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK