Храна

Луминисцентно меню

Александър Джурджин 10 февруари 2017, 14:18

Фитопланктонът е съвкупност от водни микроорганизми, които произвеждат 80% от кислорода на планетата. В сравнение с джунглите по екватора, които гордо носят името "белите дробове на планетата", фитопланктонът рядко дава някакви признаци за съществуването си. Но за сметка на това, когато го направи, го прави подобаващо - известното като "цъфтежът на водораслите" явление покрива морската повърхност със зелена, синя или червена светлина. Някои видове фитопланктон имат биолуминисцентен цъфтеж, който е и виновникът за този невероятен феномен.


Омагьосан от тези красиви гледки по бреговете на Испания, избраният тази година за шеф-готвач на Европа по време на кулинарния фестивал Madrid Fusion - Анхел Леон, прекарва повече от шест години в опити да пренесе тази светлина от морето в кулинарията. И успява. Светещите ястия стават негова запазена марка, особено след успехът на 13-степенното му луминисцентно меню, сервирано на тъмно.

Но освен че придава ново ниво на възприятие на ястията си, той използва фитопланктона и заради невероятните му хранителни качества. Микроскопичните водорасли са богати на витамини, антиоксиданти, омега 3 мастни киселни, желязо, калции и минерали - те са и основен източник на храна на много риби и ракообразни.

Компанията с която Анхел Леон работи, за да извлече луминисциращите ензими от планктона е Fitoplankton Marino S.L. Тя успява да пресъздаде идеалните условия, за да отглежда фитопланктон извън морето в тяхната база в Кадис, чрез което се превръща в първата компания в света предлагаща планктон на пазара. Той може да бъде закупен от сайта на компанията, като 15 гр. са достатъчни за 60 порции.

Планктонът по света и у нас

Магията на планктона си проправя път и до Дания, където тримата професионални готвачи Франсис Карденау, Микел Марбйерг и Николай Кирк основават компанията Onemeal, която предлага алтернатива на бързото хранене. Те създават еднократни дози от фитопланктон, които могат да бъдат разтворени във вода и които могат да заменят цяло ястие за хората, които нямат време през деня да ядат в ресторант.

За екипа на Onemeal, планктонът има потенциал да се превърне в храна на бъдещето, защото е напълно органичен, изключително полезен за хората и не вреди на околната среда.

Фитопланктон може да се купи и в България, макар и да няма добавения елемент да свети в тъмното. Той се предлага под формата на прах или на есенция.

Ако все още имате съмнения спрямо планктона като храна, Fitoplankton Marino S.L. са направили богат подбор на различни рецепти, в които фитопланктонът играе основна роля. Сладоледът с водорасли звучи обещаващо.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK