Храна

Голямото четене

Бакхус 21 декември 2018, 16:45
Ina Garten Cook Like a Pro

Айна Гартен, или Босата контеса, е позната и на българските зрители на Food Network с мекото си излъчване и сърдечната усмивка, с която готви за приятели или съветва напълно непознати по кулинарни въпроси. Нейната сила е в неизчерпаемия запас от трикове, които правят готвенето едновременно по-леко и по-сполучливо. В Cook Like a Pro също се съдържат разнообразни "пищови" - например в раздела за печене на десерти Айна обяснява, че е добре при приготвянето им да използвате яйца със стайна температура. А ако сте забравили да ги извадите навреме от хладилника, просто ги оставете да постоят в топла вода 5 - 10 минути. Ценно е и приложението със заместители - какво да използвате, ако случайно ви липсва определена съставка. Тук е публикувана и рецептата, с която Босата контеса се гордее най-много - торта с рикота и свежи смокини.
Salt, Fat, Acid, Heat

Самин Носрат е един от най-успешните млади готвачи на Америка, кулинарен визионер. Легендарната Алис Уотърс я нарича "новият най-добър учител по готварство в Америка".

Първата й книга Salt, Fat, Acid, Heat (изд. Simon & Schuster) е именно това - учебник по готвене, който учи на елементите и принципите на добрата храна и отговаря на фундаментални въпроси като защо едно нещо е вкусно. В Salt, Fat, Acid, Heat присъстват и рецепти, разбира се, но фокусът на книгата е върху увлекателните и забавни текстове и илюстрации, които разясняват науката на доброто готвене, образоват как да ползваме солта, мазнината, киселината и температурата, за да приготвим нещо наистина вкусно, и вдъхновяват да взимаме самостоятелни решения в кухнята. Точно така, в тази книга няма фотографии на безгрешно сготвени и перфектно подредени ястия, а 150 илюстрации и инфографики, дело на талантливата Уенди Макнотън. Според авторката те изобразяват процеса на готвене много по-добре от снимките и не стресират, защото подтикват към творчество, а не към съвършенство.
Food52 Genius Desserts: 100 Recipes That Will Change the Way You Bake

Възникналият през 2009 г. като виртуална кулинарна общност Food52 днес е световна институция по темата храна, има средно 12 млн. посетители на месец през различните си платформи, а 2/3 от приходите му идват от неговия онлайн магазин.

В тази книга са включени най-обичаните и най-обсъжданите десерти на нашето време - рецептите са събрани от популярни готвачи, пекари и автори в утвърдени кулинарни издания. Според кураторката на проекта всяка рецепта учи на нещо ново и надгражда всеизвестните неща.
The Noma Guide to Fermentation

В "Нома", четирикратен носител на титлата най-добър ресторант в света, всяко ястие включва продукт, преминал някаква форма на ферментация - това може да е капка оцет, богато на умами мисо, черен чесън или туршия от боровинки.

The Noma Guide to Fermentation (изд. Artisan) e едно от забележителните нови издания от тази есен. Wired я нарича "лек за скуката в кухнята" и със сигурност не греши - в тази книга ще намерите инструкции от това как да направите млечнокисела ферментация на сливи и манатарки до това как да си приготвите оцет от уиски или да си сглобите собствена ферментационна камера. От увлекателно разказаните и грижливо онагледени рецепти личи как Рене Реджепи, шеф-готвач и собственик на "Нома", и Давид Зилберт, отговарящият за ферментацията в "Нома", се забавляват, докато ни въвеждат в един от най-старите методи в света за консервиране на храна. Тази книга ще ви вдъхнови да отворите кухнята си за добрите видове бактерии и гъби, които трансформират храната и й придават цяла вселена по-комплексни вкусове.
Dinner: Changing the game

Мелиса Кларк, леко невротичната, но обаятелна и талантлива авторка на седмичната кулинарна колонка в "Ню Йорк таймс" има многобройни кулинарни книги зад гърба си, които се радват на световно признание. Dinner (изд. Potter) е може би най-успешната от тях заради простичката си концепция и практичните и вкусни рецепти, с които дава решение на вечния въпрос "какво да сготвя за вечеря".

В Dinner няма да намерите десерти. Книгата е посветена изцяло на основните ястия за вечеря. Рецептите съчетават различни похвати и кухни, но стават лесно и бързо. Модерна класика.
Ottolenghi Simple

Aко Елвис е кралят на рока, то Отоленги е кралят на зеленчуците. Самият той казва за новата си книга Simple: "Ястията, които съм включил, представят готвенето като забавен и релаксиращ процес." Разбира се, лесно е да кажеш това, ако си Йотам Отоленги. Понятия като простота са силно субективни, когато говорим за умения в кухнята, а това, което един намира за релаксиращо, може да скъса нервите на друг.

И все пак книгата съдържа рецепти, които носят отличителния стил на Отоленги (да, възможно е да трябва да се разходите за сумак или бахарат до арабските магазини около Женския пазар), но същевременно са възможни за приготвяне вкъщи. Книгата е разделена на пет секции, началните букви от чиито заглавия образуват абревиатурата SIMPLE - "Short on time"/"За нула време", "10 ingredients or less"/10 продукта или по-малко", "Make ahead"/ Пригответе предварително", "Pantry"/ Килер", "Lazy"/"За мързеливи" и "Easier than you think"/"По-лесни, отколкото очаквате".
Melissa Clark Dinner in an Instant

Колумнистката на "Ню Йорк таймс" Мелиса Кларк казва, че най-трудната съставка за набавяне, за която и да било рецепта в делнична вечер е времето. Ето защо последният й подарък за заетите градски хора е тази книга с рецепти, разработени специално за дистанционно готвене с Instant Pot.
From Crook to Cook: Platinum Recipes from Tha Boss Dogg's Kitchen

Първата книга с рецепти на Снууп Дог излезе на пазара в Америка през октомври 2018 г. и включва 50 фаворита от личната колекция на рапъра (макарони със сирене, сандвич със салам, такос, пиле с портокал). Освен да запознава с тънкостите при приготвянето на любимите му ястия, книгата разведрява с весели истории и снимки, които показват Снууп във вихъра, докато създава хитове в кухнята. From Crook to Cook излиза след успеха на номинираното за "Еми" съвместно готварско предаване на Снууп Дог и Марта Стюарт.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK