Храна

Gastronomix посреща шеф-готвачи от световна класа в края на януари

Бакхус 22 януари 2020, 16:49

Съветваме ви да си запазите последните дни на януари за кулинарни демонстрации от световна класа. Само две седмици ни делят от голямото кулинарно събитие на годината, GastronomiX 2020. Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария ще се проведе от 28 до 31 януари в зала 1 на Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020.

Основната цел на GastronomiX е да вдъхновява младите и изграждащи се готвачи и ресторантьори, да дава идеи и да надгражда знания. Естествено призвание на форума е да работи за създаването на една интересна, вкусна и разнообразна картина на ресторантьорството у нас.

Първият ден на форума, 28 януари, вторник, започва с една интригуваща и полезна демонстрация на Metro шеф Юри Велев и продължава със забележителен майсторски клас на тема Теория и практика на шоколада на Юри Балталийски, едно от големите имена в сладкарството както у нас, така и в Европа, където той работи от години.

29 януари, сряда, е посветен на Bocuse d’Or – българската национална квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи в света, както и на разнообразни и много интересни продуктови презентации и демонстрации.

На 30 и 31 януари, четвъртък и петък, GastronomiX 2020 ще предложи една изключително силна програма от майсторски класове и лекции.

От Барселона ще кацне Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Ласарте в Барселона, удостоен с 3 звезди от гида Мишлен – това е каталунският ресторант на самия Мартин Берасатеги. Кухнята на шеф Касагранде е подчинена на три основни ценности: честност, неизменен стремеж към самоусъвършенстване и работа, винаги и само, с най-добрите суровини.

Очаква ни редкият шанс и удоволствието да чуем лекцията и да видим демонстрацията на шеф Емил Минев – този голям български магьосник в кухнята пристига за GastronomiX от Лондон, където от няколко години е кулинарен директор на престижната академия Le Cordon Bleu. Той ще ни приобщи към своите задълбочени занимания, свързани с устойчивите практики в професионалната кухня, нулевия отпечатък и безотпадъчното готвене, уважението към продуктите – обикновени, скромни, местни, фермерски, но подбуждащи към и креативност и фантазия

Важен акцент в предстоящото издание на кулинарния форум са Балканите, оспорваните кулинарни традиции, ролята на османската история в модерната балканска кухня и принципите на движението Slow Food, прилагани с огромен успех в някои балкански страни и у нас, макар и на малко места.

По този повод майсторски клас ще проведе шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на ресторанта-икона и комплекса за агротуризъм Mrizi I Zanave във Фища – любима спирка на президенти и министри. Преди няколко години Алтин Пренга бе обявен в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му за развитието на фермерското производство в района и за възраждане и опазване на местните гастрономически традиции чрез една нова тяхна интерпретация.

Сред кулинарните звезди е и шеф Нихад Мамеледжия от Сараево – един от най-прочутите и талантливи професионалисти в страната си и в Европа, телевизионна звезда и основател на Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина, който също изповядва философията на международното еко-гастрономическо движение Slow Food.

На GastronomiX 2020 ни очаква много силно присъствие от Истанбул в лицето на д-р Йозге Саманджъ, преподавател и завеждащ катедра Гастрономия и кулинарни изкуства в турския университет Йозйеин. Лекцията на г-жа Саманджъ ще е фокусирана върху османско-турските кулинарни традиции и влиянието им върху модерната кухня на Балканите.

Точките на кръстосване на османските и балканските кулинарни традиции в модерната кухня ще бъде тема и на майсторския клас на шеф Умут Каракуш, обявен през 2017 и 2018 за Най-креативен шеф-готвач на Турция.
Българското е на мода е наречено шоуто на (р)еволюционера на съвременната ни кухня Георги Бойковски, който се прочу като шеф-готвач на ресторант Космос, а после и на собствения си ресторант за прогресивна кухня с български тероарни продукти Кармаре. Сега той е съсобственик на ресторант Багри в София. Заедно със своя екип шеф Бойковски ще демонстрира как един тренди бизнес модел в ресторантьорството се смесва успешно със социалните и екологични отговорности.

Програмата на GastronomiX 2020 не подминава и великата кулинарна традиция на Италия. На своята лекция Дженаро Лучано, собственик на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba в Неапол, ще разкаже за историята на пица наполетана.

Темите за социалните и екологични отговорности и за работа с местни фермерски продукти с произход, са във фокуса и в мислите на всеки от шеф-готвачите – лектори на GastronomiX 2020, което изобщо не е случайно. Всъщност те са в центъра на вниманието и грижите на всички способни, отговорни и утвърдени личности от света на висшата кулинария и ресторантьорството.

Организатори са Интер Експо Център, DiVino и Българската асоциация на професионалните готвачи. Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България, а партньори са The Alimentaria Experience, Le Cordon Bleu London и Slow Food в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK