С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

 • коВАРНА ГУРМЕ клопка

  текст Спас Спасов, илюстрация Чавдар Гюзелев
  снимки: Чавдар Гюзелев 05 Юни 2009, 01:18

  Славата разваля само онези, които не я заслужават. Варна, която взе настойчиво да оглавява класациите за най-добър за живеене град в България, явно не е в тази група. От месец на месец тя се усъвършенства, и ресторантите й започнаха сериозно да застрашават с класата, многообразието и броя си първенството, което досега държеше София.

  Share Tweet Pin it Share
 • СОЛун И ПИПЕР

  Албена Шкодрова
  снимки: Чавдар Гюзелев и Емил Кожухаров 16 Май 2009, 15:49

  Сутрин в почивните дни на крайбрежната улица на Солун се разиграват еднообразни сценки: търсещи чужда среда българи се натъкват на тълпа други българи със същите намерения, прехвърчат леки искри на досада. От късна есен до ранно лято тук българската реч се чува едва ли не по-често от гръцката. Дежурна дестинация за уикенди и малки ваканции, градът привлича с морето, с по-мекия си климат, с приятната си градска оживеност, с умерените си цени и с различната си храна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Варен геврек или бейгъл? Зависи кой пита

  текст Йоанна Новакова, фотография Драгомир Ушев
  снимки: "Бакхус" 16 Май 2009, 15:44

  Никой не е по-голям от хляба, дори от малките хлебчета. Особено когато те са обиколили света и, надживели създателите си и променени до неузнаваемост, са се върнали там, откъдето са тръгнали

  Share Tweet Pin it Share
 • Пикник край манастира

  текст Марина Караконова, консултант Юлия Минева Милчева, фотография Драгомир Ушев
  снимки: Драгомир Ушев 28 Април 2009, 10:59

  С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.

  Share Tweet Pin it Share
 • Само при поискване

  Текст Веселина Маринова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
  снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:33

  Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"

  Share Tweet Pin it Share
 • Да, искаме хляб!

  текст Марина Караконова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
  снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:29

  Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Пътят на скаридата

  Албена Шкодрова
  10 Март 2009, 14:08

  Светлорозово до бяло месо и деликатен, изплъзващ се вкус - размразени в чинията, морските продукти излъчват почти стерилност. Нищо във вида им не издава натоварените с цветовете на Гоген сцени, в които те са изваждани от морето и продавани по пазарите на Югоизточна Азия

  Share Tweet Pin it Share
 • Истанбул от птичи поглед

  Албена Шкодрова
  05 Март 2009, 16:42

  Пет ресторанта, с които да преоткриете най-близкия до София мегаполис.

  Share Tweet Pin it Share
 • Willkommen в голямото кабаре на Берлин

  Веселина Маринова
  09 Февруари 2009, 13:42

  Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.

  Share Tweet Pin it Share
 • Паста до припадък

  Ваня Райнова
  снимки: Драгомир Ушев 09 Февруари 2009, 12:20

  Като дете мразех юфка. Тъй като баба ми не зачиташе думата "мразя" по отношение на храната, се налагаше да съм изобретателна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Концепции 2009 показа последните тенденции в европейската кулинарията

  Веселина Маринова
  снимки: Цветелина Ангелова 22 Януари 2009, 17:04

  Само допреди 4-5 години кулинарен форум, какъвто е протичащият в момента престижен Madrid Fusion, беше блян за нашите ресторантьорски среди. Но ситуацията вече е променена. Миналата година на въпросния форум в испанската столица присъстваха над десет от водещите наши шеф готвачи. И ето че от 13 до 15 януари българската секция на европейската кулинарна асоциация "Евроток" организира в НДК, при това много успешно, едно елитно представяне на последните тенденции в кулинарията, наречено "Концепции 2009".

  Share Tweet Pin it Share
 • Съчетаване: Зимни салати с вино

  Снежана Живкова
  снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

  Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

  Share Tweet Pin it Share
 • Лошото време свършва преди Пловдив

  Веселина Маринова
  снимки: Драгомир Ушев 09 Януари 2009, 18:33

  Неприятната зимна мъгла често се простира до пределите на София. Един от лесните начини да й се изплъзнете, е да поемете към Пловдив за обяд. Там имате избор между български ресторант в суфитско теке, италианска остерия в синагога, гурме клуб в обувна фабрика и културен център в сладкарница.

  Share Tweet Pin it Share
 • Ужас в чинията

  Марина Караконова
  снимки: - 09 Януари 2009, 16:42

  Какво да правите с черупките, костите и корубите на деликатеса пред вас? Ако не знаете - просто проявете здрав разум.

  Share Tweet Pin it Share
 • NY меню - Bacchus style

  Любомир Бояджиев
  08 Януари 2009, 17:16

  Първият мит, който се пропуква още сутринта, е, че американците ядат по много и лоша храна. В бучащото нюйоркско море от звуци, светлини и миризми бързо изплува култът към здравословното хранене.

  Share Tweet Pin it Share
 • Nouvelle cuisine сладкиши за Nouvelle година

  Веселина Маринова и Албена Шкодрова
  снимки: Драгомир Матеев 04 Декември 2008, 11:17

  Мнозина имат поне един ден в годината, в който им се иска да са Феран Адриа или макар за малко да заемат дясната му ръка, за да се завъртят виртуозно в кухнята и да приготвят най-магическия десерт, изработван някога в домашни условия.

  Share Tweet Pin it Share
 • Жерал Паседа, Le Petit Nice: "Морето е моята градина"

  Любомир Бояджиев
  снимки: - 03 Декември 2008, 15:03

  С излизането си, авторитетният кулинарен пътеводител "Мишлен" 2008 предизвика тъга в Париж и триумф в Марсилия.

  Share Tweet Pin it Share
 • Празнувайте, празнувайте, празнувайте!

  Марина Караконова
  снимки: - 02 Декември 2008, 10:45

  Неизбежно ще умрете, при това по-скоро рано (от ваша гледна точка), отколкото късно. Затова, постарайте се да преживеете своето парти на века. Ето шест примера на някои, които вече са го направили, и са останали в историята - за добро или лошо

  Share Tweet Pin it Share
 • Кампания: Българските национални продукти

  Бакхус
  снимки: Драгомир Ушев 01 Декември 2008, 16:53

  Досега в "Кампания": "Допитване събра през 2007 г. 33 номинации за национален символ. Сред тях девет бяха на храна: баница; боб чорба; бяло саламурено сирене; кисело мляко; кюфте, кебапче; луканка; лютеница; питка с шарена сол; шопска салата. Тези изделия като че са обединени от трудността човек да ги открие с добро качество."

  Share Tweet Pin it Share
 • Паисий, пищовите, джолана

  Албена Шкодрова
  снимки: - 01 Декември 2008, 15:23

  Под ски-пистите на Пирин Банско бавно се разраства в голям курортен град. Най-добрият начин да преглътнеш този преход е да го прекараш из добрите стари механи

  Share Tweet Pin it Share

Реклама »