Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
От grande cuisine до постмодерно фрагментирана храна, теченията в кулинарията винаги са изразявали повече нови възможности, отколкото нови идеи
Бавната, но цялостна революция на Карло Петрини превърна Slow Food в по-съществен феномен от McDonald's
Slow Food в България се опитва да защити дузина ендемични продукти и да осигури законна продажба за домашните производства
Загърбвайки табута и правила, Le Fooding се опитва да отвори очите на французите за собствената им кухня
В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог
10 рибни мезета към питиета с вкус на анасон
Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма
Разчитането на картите на Франция или Италия като менюта или винени листи е едно от големите удоволствия на хората с вкус към добрата храна и вино. Вглеждането в готварската книга като в исторически роман е другото
Когато доматите навлизат в Европа, те са заклеймени като "вълчи ябълки", сметнати за отровни, макар и любопитни на вид растения. Днес това изглежда смешно, но познанията ни за "пришълците" на българския пазар често не надхвърлят тези на средновековните европейци за доматите. Артишоци, аспержи, фенел или цикория – "новите" зеленчуци, се случва да предизвикват конфузни ситуации в собствените ни кухни и още по-неприятно – около коктейлните маси
Десет филма и едно меню с лек френски уклон и няколко френски думи
"Старинното" национално ястие шопска салата е измислено от "Балкантурист" и е на възрастта на Starbucks. Все пак, поне е българско
Има един психологически феномен, който Зигмунд Фройд нарича нарцисицъм на малките различия. Вероятно тъкмо той стои в дъното на кулинарните спорове, които изригват периодично между балканските страни.
"Но кой яде шкембе", пита г-н Филър и се озърта. "Шкембето е без изключение най-неикономичният, най-разхитителният продукт, който може да се намери на пазара в тази страна. Установено е, че при варене то губи от теглото си седем осми от една пета повече от който и да е друг животински продукт!" С тази забележка Дикенсовият персонаж от "Коледна приказка" може да не се откроява като апологет на шкембето, но развенчава и двата български стереотипа за него: че то е храна за бедните и че се яде само в нашата и няколко други слабо цивилизовани съседни страни.
Надничайки из кухните на истанбулските домове, през 1870 г. Петко Славейков съставя първата готварска книга на български език. Дава рецепти как да превърнем червеното вино в бяло и лошото – в добро. Описва и разликите между говеждо, кравешко, телешко, до младо волско месо – познание, което през 2010 г. липсва в българските кланици
Не е ли красиво: да се "ориентираш" означава да намериш себе си в пейзажа, а думата идва от латинския глагол за "раждам се". Осъзнаваме положението си спрямо изтока – мястото, където се ражда слънцето...
Спирка за всички подправки по Пътя на коприната, Египетският пазар на Истанбул три столетия е утъпкван от атлазените чехли на доставчици и босите крака на носачи за императорския двор. Днес възкресяването на дворцовата кухня може да възвърне славата му
«Акант Руж» е Ресторант на годината, Валери Нешов е отличен за авторска кухня, «Мусала Палас» - за селекция на напитките. Ego спечели наградата за дебют, а Leo's — за вкусно място и ресторант на читателите
Полирана от модерните готварски техники, една от най-пищните азиатски кухни засия с благородния блясък на старо сребро
Китайската кухня в Европа е аналог на американския текс-мекс: в Китай не са и чували за някои от рецептите, готвени на Стария континент