Места

Bruxelles bruxellait

Албена Шкодрова 25 септември 2008, 16:18
Кафенето Géry в абсолютния център на Брюксел. Бирата Kwak, кръстена на звука, който се разнася като я пиеш прекалено бързо. Кухнята на най-стария Мишлен ресторант на Брюксел, двузвездния Comme chez Soi

Несправедливо подценяван от мнозина като "скучен", елегантният Брюксел си заслужава да бъде посетен дори само заради ресторантите, които го правят една от най-забележителните - гурме дестинации в света. Оригинална национална кухня и креативен фюжън от модерни влияния  се допълват от рядко срещано внимание към качеството на храната. Добавете към това може би най-добрите бира и шоколад в света, с брандове, по-стари от държавата Белгия. И относително ниски цени.

Отдалечени места като Тайланд или Куба може и да не крият вече тайни за все по-пътуващите българи, затова пък някои изненади са съвсем под носа ни. Една от тях е във втората ни административна столица, Брюксел.

Ако горещата точка на Европа през предходното десетилетие беше евтината, пъстра и залята с бира Прага, това вече е в историята. Мястото, към което напоследък се насочват погледите на новото поколение бохеми, е Брюксел. За него важат и трите качества, приписвани на чешката столица. И все пак веднага изплуват две съществени разлики.   Пъстротата на този град не е ярка и лъскава, а излъчва елегантен декаданс. Въпрос на вкус, но белгийската столица като че повече отговаря на правилото на англичаните, че обектите на добрия вкус са винаги леко захабени от историята. И второ - храната. И в Прага се яде добре, обаче малко градове по света могат да се сравнят с Брюксел.

Изобилна, разнообразна, ухаеща и изкусителна, местната кухня е сред най-големите очарования на опияняващия град, в който фламандци, валонци и нарастващ брой имигранти от всички краища на света са се събрали сякаш специално за да готвят и ядат заедно.

Заведенията на Брюксел са така многобройни и разнообразни, че кратък престой в града оставя у човек усещането за жизнерадостен хаос. Въпреки че почти всяко заведение сервира отлична храна - от местната версия на "Макдоналдс", белгийската гордост на индустрията за бързо хранене Quick, до ресторантите с авторска кухня, - полезно е човек да знае от кои заведения какво да очаква.

Три района на града съсредоточават най-голямото количество ресторанти: малките улички около площада с общината Grand Place/Grote Markt; районът около Place Saint Géry  на северозапад от него, и още по-нататък в същата посока - улиците около Place Sainte Catherine, може би най-модерното място на Брюксел в момента.

Централният площад и особено претъпканата със заведения Rue des Bouchers до него са с противоречива слава. Това е единственото място в Брюксел, където човек трябва да внимава къде сяда, защото някои от заведенията са си "каубойски" - не разчитат на постоянни клиенти и им е все едно дали сервираната храна ще се хареса. Въпреки това тук си остават някои от най-добрите ресторанти в града, които и местните продължават да посещават. Целодневните тълпи туристи са част от очарованието на мястото, а и причина то да оцелява със засипаните си с лед щандове и планини от миди, стриди и раци.

На северозапад, в посока към Борсата, туристите малко намаляват. Beursstraat все още е в зоната на тълпите, но по масите на заведенията по нея човек може да види поне толкова местни, колкото и чужденци. Още малко нататък, отвъд бул. Anspachlaan започва карето на етно-ресторантите. В продължение на стотина метра по Van Praet човек може да види седем тайландски, четири виетнамски, два японски, индийски и арабски ресторант, сред които местните бирарии изглеждат някак загубени и почти неуместни. Супермаркетите продават изключително стоки от Близкия и Далечния изток, а говорът е смесица от тайландски, китайски и лош английски. В центъра на района е брюкселският аналог на Халите - старият пазар Géry, едно от най-актуалните места в града. В сградата му, строена в стила на Айфеловата кула и по същото време - в последните години на XIX в., сега има приятно кафене, заобиколено от сменящи се фотографски изложби. Des Halles St. Géry всъщност е абсолютният център на Брюксел - обелиск, издигнат в средата на залата, бележи нулевия километър, от който се изчисляват всички разстояния в града.

Триста метра на север е най-модерното сред местните място на вечерния живот в Брюксел, районът на Place Sainte Catherine. По самия площад и по две от прилежащите му улици - Vlaamse steenweg и Quai aux briques baksteenkaai, са поне дузина заведения, които не бива да бъдат пропускани от уважаващ себе си гастроном. Освен с отличната си кухня, районът е забележителен и с атмосферата си. На готическата църква в средата на площада й е оставено достатъчно място - за разлика от много други в града, тя не изскача клаустрофобично из зад някой ъгъл с чудовищните си арки, ами спокойно се е разположила в малка градина. Вляво от нея се виждат около 200 метра от Зене - реката, която някога е разделяла Брюксел на острови. Сега тя почти изцяло минава под земята и това е единствената точка, където изплува на повърхността във вид на спокоен, мътнозелен канал.

Белгийска национална кухня
Не е ясно как белгийците са допуснали да се замъгли авторството им над пържените картофи (може би в дъното са англичаните, които нещо са се объркали и кой знае защо са ги нарекли French fries), но никъде в Европа не могат да се ядат по-добри картофки от Белгия, и почти всички брюкселски ресторанти могат да ви убедят в това. Ако искате да ги пробвате, както ги сервират оригинално тук - едро нарязани, с хрускава коричка отвън и меки отвътре, и в хартиена фуния - едно отлично място е малкия fritkot на ъгъла на Madelene и Spoormakers до площад Агора, на три минути от гара Brussel Central. Друго подобно място, за което се твърди, че може би е най-доброто в Брюксел, е Chez Martin на Place Madou, на север от Parc De Bruxelles.
Пържените картофи са обичайна гарнитура за друго много популярно белгийско ястие: мидите, сервирани в характерни дълбоки черни тенджерки, с различни сосове. Любопитното е, че за белгийците институция за яденето на миди в Брюксел си остава Chez Leon, в центъра на най-туристическото място, Rue de Bouchers. Иначе миди можете да ядете във всяка Brasserie, местния вариант на проста кръчма. Цените варират между 18 и 25 евро, но са за много солидна порция. Добри места, препоръчани от местни познавачи и проверени от "Бакхус", са отличният Aux Armes de Bruxelles, също на Rue de Bouchers, Scheltema на Rue
Dominicains, La Roue d'Or в една от близките до централния площад улици, и още една много стара брюкселска brasserie - 't Kapiteintje в района на Place Sainte Catherinе.
Пак там готвят още два от специалитетите на Белгия: змиорка в зелен сос, често от спанак и коприва, и крокети със сиви скариди от Северно море. Тези скариди, които се събират по най-смайващ начин от конници, влачещи мрежи покрай брега, често се сервират и като пълнеж в домати. Тези ястия могат да се ядат във всички brasseries, като един не лош вариант, ако искате да надникнете в Брюксел от миналото, е Falstaff до старинната сграда на брюкселската борса. Днес това място е доста туристическо, и все пак по масите му местните са поне колкото пришълците - елегантния му ар нуво интериор е абсолютната брюкселска класика. Човек почти си представя да завари по масите дядото и бабата, за които пее Жак Брел - онези "от времето, когато Брюксел беше брюкселски". Тук доскоро сервираха дегустационно меню от бири, но сега са се ограничили до класическите. Затова пък наздравиците с Фалстаф, изобразен във вид на витраж на стената, са приятна работа, особено когато са съпроводени с крокети, гарнирани с чипс от магданоз.

Авторска кухня
В Брюксел има раздадени над 30 звезди на Мишлен, и много от тях са именно за авторска кухня. Двузвездните ресторанти (общо четири в града и околностите му) са скъпо удоволствие, затова пък има поредица с по-поносими цени, където вечеря за двама може да се вмести в 80-100 евро без виното.
Един от препоръчваните в гайда е популярният и сред местните La Maison du Cygne, чиито прозорци гледат към Grand Place. След като портиерът вземе палтото ви и настойчиво ви покани да използвате асансьора вместо стълбите, се изкачвате в залата, която през 17 в. се е събирала задругата на месарите. Шеф-готвачът Донал Лорио виртуозно импровизира с традиционните рецепти за дивеч и трюфели, което автоматично довежда тук като постоянни клиенти местните богаташи, пристрастени към лова. Предястия и основни варират между 25 и 50 евро, но си струват напълно, особено като се добави и отличното обслужване. Има и дегустационно меню за 85 евро.
По-милостиви към портфейлите на клиентите са около Place Sainte Catherinе -  от по-евтиния, но отличен и любим на местните познавачи L'Achepot ( основно ястие между 15 и 25 евро) и стилния Viva M'Bomba, където предястията започват от 7 евро, основните са около 20, а и има местна версия на шкембе, до по-скъпите, но превъзходни Switch или JALOA - в последния има и цели менюта, които варират между 50 и 80 евро.

Етно
Смесицата от култури и влияния е сред природните чарове на Брюксел, като град, създаден от два етноса. Разнообразието, обаче, нараства непрестанно, при това регионалните ресторанти са принудени да влязат в крак с общото внимание към храната, за да оцелеят    Така тук са едни от най-добрите далекоизточни заведения в Европа - може би само Лондон надминава Брюксел в това отношение (заслужил славата си е Samourai на десетина минути от централния площад). Сред арабските по-забележителeн  e ливанският Al Barmaki. Тайландските като че нямат своята звезда, даже взаимодействието им с местната кухня е дало по-скоро лош резултат - класическият тайландски "пу пад понг къри" - рачешко месо с къри, - тук се явява с натрошен (а при нашата проверка - и преварен!) цял рак и ароматът му е напълно загубен.

Правилото по Van Praet е, че по-незабележителните на вид заведения са по-автентични и добри.

Докато кръстосва многоезичните, разнолики и всеуханни улици на града, човек някак престава да тъгува за "загубената автентична Европа". Ако оригиналният характер на много големи градове е потънал в миналото, що се отнася до Брюксел, нещата стоят точно обратното. "Брюкселският" Брюксел, Bruxelles bruxellait, си е налице - една ведра, леко опиянена култура, която с елегантност, но и с доза ирония извлича най-доброто от преплитащите се пътеки на етносите. Ако Европа беше Вавилон, Брюксел щеше да е въртящият се панорамен ресторант на върха на кулата.

В района на Grand Place
La Maison du Cygne, , www.lamaisonducygne.be Rue Charles Buls, 02 511 8244
Chez Leon,www.chezleon.be>, 18 Rue de Bouchers, 02 511 1415
Aux Armes de Bruxelles, www.armebrux.be, 13 Rue de Bouchers, 02 511 55 50
Scheltema,www.scheltema.be>, 7B Ruе Dominicains , 02 512 2084
La Roue d'Or, 26 Rue des Chapeliers, 02 514 2554
Falstaff, www.lefalstaff.be, 19 Rue Henri Maus, 02 511 8789
Al Barmaki, 67 B Rue Éperonniers, 02 513 0834
Samourai, 28 B Rue Fossé-aux-Loups, 02 217 56 39

Около Place Sainte-Catherine
't Kapiteintje, 30 Rue Sainte-Catherine, 02 511 7158
L'Achepot, 1 place Sainte-Catherine, 02 511 6221
Viva M'Bomba, 17B Rue de Flandre, 0 2 512 15 93
Switch, 6B Rue de Flandre, 02 503 1480
JALOA, www.jaloa.com, Place Sainte-Catherine 5-6-7, 02 513 9262


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK