Места

СОЛун И ПИПЕР

Албена Шкодрова 16 май 2009, 15:49

Краткият престой обаче често ни оставя в капана на най-лесно достъпното и вече познатото: кафенетата по крайбрежната улица, площад "Аристотелус" и таверните на Лададика, малките улички на север от пристанището.

Гръцката версия на "Снежанка", дзазики, тарама, маслини и сушени на слънце октоподи, тук-таме гирос, чесновата скордаля, сармички с лозови листа, полeти с рецина "шприц". В добрите случаи - прясна риба, дузина разновидности на баницата - и обичайното меню се изчерпва. Не че не е достатъчно и прекрасно. Но Солун предлага много повече от това. Макар и лоялни към традиционната си кухня, гърците търсят гурме преживявания и ресторантите им все повече се усъвършенстват. Развиват както световна, така и средиземноморска кухня, а и по все по-изкусен начин се възползват от разнообразието на своята собствена, от различните региони.

С помощта на няколко местни познавачи и няколко упорито завръщащи се в града българи "Бакхус"  картографира най-интересните в момента ресторанти в Солун. Макар и да ни струваше много усилия, това беше едно от най-приятните ни преживявания напоследък и всичко, което можем да кажем в заключение, е "Идете и вие!" Във форума ни можете да допълните нашия опит със свои преживявания и впечатления.

Ресторанти

Grada Nuevo
"Калаподаки" 16, +2310 271 074
Този елегантен ресторант между крайбрежната улица и "Цимиски" е от добрите образци на новата гурме култура на Гърция. Краткото му, добре премислено меню съдържа свежи салати, няколко рецепти с органично телешко, дивеч и зеленчукови ястия, които макар и да не говорят за авторски почерк, подсказват класа.
Интериорът е по гръцки разточителен - еклектичната смесица от ренесансови стени, рустикални маси и лампи в скандинавски дизайн оставя чувството, че в него са хвърлени много усилия. Макар на обстановката да отива повече Пиацола, тук звучи "Харем" на Сара Брайтман, но това като че пак си е част от еклектиката.
В менюто правят впечатление месото от глиган, телешки бузи, флорентинската осо буко и сготвената до изключителна крехкост, макар и малко пресолена телешка опашка (€12), сервирана с кускус от гръцкия (разновидност на пастата).
Сред предястията е много добро това от домати, пресен лук, сирене и критски сухар (€7). Сервирано в дълбока купа, то е обилно подправено със зехтин и всяка хапка от сухара се напоява чудесно в него.
Що се отнася до цените, Grado Nuevo e илюстрация на поговорката "Не сме толкова богати, че да си купуваме евтино". Порциите са доста големи, а и доставят достатъчно удоволствие, за да заемат мястото на няколко мезета.
Вечеря за двама без вино: около €60
Резервация: да

Tre Marie
"П.П.Герману" 13, +2310 240 061
Стотина метра на север от "Цимиски", този ресторант може спокойно да бъде подминат, което би било загуба. На тротоара пред вратите му са изнесени няколко семпли маси с ратанови столове, които не го отличават особено от останалите бистра из града. За да оцени разликата, човек трябва или да влезе вътре, или - още по-сигурно - да си поръча храна.
Тук готви един от най-добрите готвачи в града, италианецът Доменико Лукели. Кухнята е италианска и средиземноморска.
Широкият салон се завърта покрай една стена в средата, която вероятно някога е делила две съвсем отделни помещения. Външната част е светла, а вътрешната - просторна, с открита към масите кухня. Тавани "тифани", столове с тапицирани седалки на щамповани рози, стъклени витринки с кутии и шишета, интериорът далечно напомня на салон за чай, но е "отрезвен" от тъмните дървени ламперия и столове.
В менюто има разнообразие от зеленчукови ястия (супа от гъби, печени гъби, сотирани зеленчуци) и пресни риби - лаврак, ципура, сьомга. Един от двата варианта на приготвяне на лаврака е съвсем леко сотиран с тънки резени лимони и домати, с пюре от грах - фино и леко ястие, което си струва всяко от 16-те евро.
Десертите, макар и да не са многобройни, са акцент на заведението, което се обявява за "кафе и гастрономия". Сигурно всеки от нас си спомня как си е купувал сладолед и си е поръчвал отгоре сиропи или шоколад, молейки се те да са колкото може повече. Ако може, повече от сладоледа. Доменико Лукели, изглежда, е имал същата мечта. И я е превърнал в реалност - единият от десертите му е гениално решение на този детски проблем. Супа от червени плодове е нещо като гъст компот, но умерено сладък, с ягоди, боровинки, френско грозде и с ягодов сладолед - две топчета, които плуват точно като в супа топчета, пропорциите от мечтите са спазени. При това е в изненадващо голямо количество - човек може да яде, докато не му омръзне.
Вечеря за двама без вино: около €60
Резервация: да

7 Thalasses
"Калаподаки" 10, +2310 233 173
Този ресторант с две гръцки гурме награди е също едно от местата за познавачи в града. Убийственият му интериор е от вариации на тема риба и е доста пипнат, което автоматично води тук тълпа "красиви и богати". Това обаче не бива да ви отказва, защото храната си струва. Менюто включва пресни риби от Додеканезките острови и голяма гама средиземноморски рибни деликатеси - стриди, миди Сен Жак, раци, скариди, калмари, октоподи.
Салатата "7 Thalasses", сервирана в доста голяма купа с формата на мида, е сериозна порция зелена салата с няколко маслини, няколко пресни картофчета, филе от риба и зехтинов сос.
Рибите са сготвяни както и по съвсем традиционен семпъл начин, така и в различни вариации с подправки, между които включително шафран.
Ресторантът има селекция от северно-гръцки вина, включително на чаша и в бутилки от 375 ml.
Вечеря за двама без вино: около €80. Рибите от Додеканезките острови варират между 40 и 80 евро на килограм.
Резервация: да

Kitchen Bar
Солунското пристанище, кей B, +2310 502241
Това е chill-out място - нещо от типа на "Мото", но около 30 пъти по-голямо. Близък пример за това в какво могат да бъдат превърнати старите индустриални зони. Старият пристанищен склад е преработен в лофт заведение с дървена платформа за втори етаж и открита кухня в средата. Мястото е шик, просторно и много популярно - както със салона си, така и с масите на кея, от които се разкрива най-добрата гледка към Бялата кула и крайбрежната улица на Солун.
Кухнята, върху чиито печки от време на време ефектно избухват пламъци, готви леко съвременно меню, вдъхновено от средиземноморската кухня, и пищни десерти в модерен гръцки стил, с много крем, карамел и шоколад.
Концепцията е всичко да е по много, и дори фрапето, което в Гърция почти винаги е съпроводено от бисквита или малък сладкиш, тук идва с три мъфина.

"Хамодракас"
Тази таверна е на такава възраст и с такава слава, че на нея има кръстена спирка. Да, спирката е кръстена на нея, а не обратното. Намира се в Каламариа, един от най-търсените за живеене квартали на Солун, на брега на морето северно от града. Самият ресторант е частично на понтони над водата.
Традиционна гръцка таверна, той е ценен с това, че за разлика от което и да е място в центъра на Солун, тук от морето не ви дели път. Шосето минава по хълма зад вас и шумът и мирисът на морето напълно изместват тези на преминаващите коли.
В ресторанта е идвал да яде лично бившият руски президент Владимир Путин. Собствениците му явно нямат колебания дали този факт би могъл да привлече или отблъсне клиентите, защото са размножили снимка от паметното посещение и са я сложили по колоните, покрай които човек минава, така че ако случайно я подминеш на първата, да я забележиш на втората, или поне на третата.
Ресторантът е семпъл и цените не са чувствително по-високи от обичайните за която и да е таверна. Предлага предимно риби - пресни и замразени, с голяма разлика в цените на едните и другите. Някои от рецептите "на къщата" са леко странни - например мидите "Хамодракас" са пресни и вкусни сами по себе си, но са удавени в огромно количество майонезен сос. Освен дежурните за Гърция мезета има по-рядко срещаното пюре от фул - бобена култура, популярна в кухнята на Близкия изток.
Въпреки че славата на "Хамодракас" е достатъчно голяма да събуди у човек подозрения за надменен персонал, това изобщо не е така - обслужването е изключително дружелюбно.
Вечеря за двама без вино: около 40-50 евро
Резервация: да

Negroponte
"Египту" 24, +2310 523 571
Ако все пак държите да посетите таверна в Лададика, пробвайте тази. Най-отдалечената, ако идвате от вътрешността на квартала, тя е съвсем малък - с три-четири маси долу и четири-пет - на дървената платформа горе. Голямото й предимство е много приятната й, домашна обстановка.. Точно това привлича тук всяка година кинаджиите по време на фестивала на документално кино в Солун и тогава човек започва да вниква в теорията на Айнщайн за разтегливост на пространството - в това малко заведение се натъпкват понякога над 50 души, без да се брои духовият оркестър.
Менюто не е много установено, но обикновено има от обичайните мезета и някои ястия с морски продукти, както и неизменните за гръцките ресторанти вкусен хляб в големи количества и обилно количество студена рецина.
Вечеря за двама: 30-40 евро
Резервация: да

Tsaruchas
Това е място, което няма как да откриете сами, защото сигурно никога няма да ви хрумне да ходите из този край на града. Макар и да е на ръба на центъра, "Царухас" е малко в неприятния му край. Това обаче е най-известната и, твърди се, най-добрата шкембеджийница в града. Ако много ви е домъчняло, или просто искате да пробвате гръцката версия, това е мястото. Тя е почти всичко, което се очаква от една идеална шкембеджийница: почти чиста и готви вкусно. Не е обаче евтина. Поне не по български стандарти Паница шкембе струва €6. Все пак, като утешение, ако разбере, че сте българи, сервитьорът ще ви попита на български дали искате шкембето накълцано "на ситно, или на едро".
Резервация: не

Diagonios
Още едно място за сравнение. Кебапчийница. Отново, препоръчана като най-добрата в града. Кебапчетата тук се наричат суджукаки и основната им отлика от сервираните в много български ресторанти е по-пряката им връзка с продукта, който се предполага, че е основен в тях: месото.
Сервират ги по пет, само с млян червен пипер, и изобщо асортиментът на заведението не е особено богат - точно както се полага на една кебапчийница. Затова пък салатите са чудно свежи и вкусни зеленчуци.
Вечеря за двама: около 30 евро.
Резервация: не

Пекарни

Теркенлис
+2310 286 167
30 Τsimiski & Aristotelous st
77 Εrmou & St.Sofias st
235 V.Olgas & Delfon st
67 Μitropoleos & St.Sofias st
ЖП гарата на Солун
Тази верига фурни е отговорна за едно от най-големите мъчения, на които посетителите на Солун са подлагани. Магазините й са пръснати из града и имат коварната практика да извеждат отдушниците на фурните си точно над тротоарите, така че убийствената миризма на канела, препечени ядки и ванилия опиянява минувачите, улавя ги за носовете и ги води право пред витрините с всевъзможни курабии, захаросани и сиропирани плодове, козунаци и торти.
Тълпата вътре почти не се разпръсва. Масленки с бадеми, какаови курабии, малки захаросани мандаринки в шоколад, сладкиши с портокалова глазура - зад прозорците разнообразието изглежда неизчерпаемо и във всеки случай е достатъчно да зашемети всеки прохождащ посетител на гръцките "захаропластеи".

Cookie Man
Mak. Kinik 8, +2310 233 685
Тази фурна, също в центъра на града, е специализирала в курабии и продава сигурно над 50 вида, винаги току-що изпечени и наредени на апетитни купчинки. Цените варират между 9,60 и 11,50 евро на килограм. Едно от най-добрите места да си купите кутия курабийки за из път.

Pesiniotou
"Кастрициу" 12, +2310 264 107
Малката пекарна, оформена с много вкус, има славата на една от най-добрите бутикови фурни в града. Предлага бисквити, сладкиши, хлябове и сиропи собствено производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK