Места

O! Сибиу

Мария Абаджиева 02 декември 2009, 15:58

"Планина след планина, като каменни вериги, опасват те отдясно и отляво земята и я обковават с дебела каменна стена, за да не се просмуче навътре шумното и буйно море. Отиват каменните вериги и във Влахия, и в Седмоградско, и като грамадна подкова се изправят между галицийския и унгарския народ", пише Гогол през 1832 г. в новелата си "Страшната мъст". Седмоградско по онова време са наричани седемте основни града в областта и Сибиу, в географския център на Румъния, през XII в. е най-големият и най-богатият сред тях. За да защитят негои прохода към Трансилвания, основателите му го заобикалят с масивни крепостни стени с кули за наблюдение. Разположенa на две нива, старата част днес е своеобразен открит музей на саксонската архитектура - коренно различна на вид от другите райони на Румъния. Каменните постройки, вътрешните дворчета и калдъръмените улички изобилстват от детайли: орнаментирани сводове, врати с дърворезба, улични лампи от ковано желязо с флорални елементи, апликирани входове със статуи, козирки и особено наподобяващите очички капандури по покривите, които сякаш те следят, където и да се намираш. Тухлени стени и арки оформят преходите между горната и долна част на града.

Заради своя магнетизъм и характер Сибиу през 2004 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 г. заедно с Люксембург е избран за културна столица на Европа. През август в града тече фестивал на традиционните ромски занаяти, музикалните и театралните събития, а през септември - на грънчарството. Но това малко провинциално амплоа е подвеждащо - Сибиу има в историята си много повече от фолклор и приложно изкуство. Тук са открити: първата хомеопатична клиника в света (1797 г., от Самюел Ханеман), химическият елемент телур, вторият електрически трамвай на Европа, първите болница, аптека, училище, театър и зоопарк в Румъния. Тук е издадена и първата книга на румънски в историята - отпечатана на първата в Румъния фабрика за хартия.

ДА НЕ ПРОПУСНЕТЕ

Музея "Брукентал"

Един от най-старите в страната,пищният музей се помещава в резиденцията на Самюел Брукентал - бивш губернатор на Трансилвания и единственият представител на трансилванската саксонска общност, заемал висок пост в Австрийската империя. В залите му е изложена личната колекция от картини и книги на губернатора, събирана по време на работата му във Виена, допълвана през годините и от частни колекционери и други институции. Има платна на Рубенс, Ботичели, Ван Дайк и Тициан, както и произведения на съвременни румънски и европейски художници. Библиотеката съдържа около 280 000 тома ръкописи, старопечатни енциклопедии, религиозни преписи, редки книги, както и богата колекция от първите румънски издания, излезли от печатниците на Сибиу.

Мостът на лъжите

Първият в Румъния чугунен мост също е бил построен в Сибиу. В близост до оживен площад, той често е бил мястото, около което търговци от страната са се събирали да предлагат стоката си, измисляйки забавни истории, с които да задържат вниманието на минувачите. Оттам и истинското му име е потънало в забрава, изместено напълно от прякора, даден му от тогавашните жители - Мостът на лъжите.

Църквите

В сравнително малкото градче могат да се видят запазени цели петнайсет стари църкви - ортодоксални, католически, протестантски, евангелистки, францискански и урсулински - всички впечатляващи с монументалността и архитектурата си.

Oколо Сибиу

В непосредствена близост до града се намира етнографският комплекс АСТРА. Разположен на площ от почти 100 хектара, в него са пренесени автентични румънски къщи от всички райони на страната, характерни за различните епохи, както и маслобойни, винарни, мелници и колекция от традиционни предмети за бита. На 35 km от Сибиу е планинският ски курорт Палтинис. Отново място, за което румънците говорят изключително със суперлативи - най-старият, най-високият, най-известният и най-красивият в страната.

Как да стигнете?

От Букурещ до Сибиу се стига за около четири и половина часа с кола, по живописен път през Карпатите. Вървят и автобуси и влак. Има и връзка по въздуха - със самолет от Букурещ, полетът е 45 минути. От София до Букурещ се стига за четири и половина до пет часа с кола.

Къде да отседнете?

Градът разполага с богат избор от хотели от всички категории, разположени в непосредствена близост до укрепленията на стария град. Цените за тризвезден хотел са от порядъка на 50-60 евро за двойна стая. Резервации могат да се правят през интернет или по телефона.

Къде да ядете?

Най-популярните местни специалитети са печено агнешко, супа с юфка, и говеждо филе приготвени по традиционни рецепти. Ще ви ги предложат навсякъде из многобройните заведения около Големия и Малкия площад в стария град.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK